Sarı Domates Nerede Yetişir? Güney ve Orta Amerika'nın yaygın bir yiyeceği olan sarı domates, ılıman iklimlerde kolayca yetişmektedir. Türkiye'de ise sera üretimi yaygındır. Saro boğa domatesi adıyla yetiştirilen sarı domates türü, genellikle Rusya topraklarında verimli şekilde yetişmektedir.
- Sarı domates vücuda enerji verir ve dinçlik kazandırır. - Sindirim sistemini düzenleyen sarı domates, yüksek oranda lif içerdiği için diyet yaparken zayıflamaya yardımcı olur. - Doğal bir antioksidan sayılan sarı domates, bağışıklık sistemini güçlendirir. - Sarı domates tıpkı kiraz domates gibi kolesterole iyi gelir.
Fide dikimi ilkbahar don tehlikesinin tamamen kalktığı, toprak ve hava sıcaklığı 12-15 ºC' yi bulduğu zaman yapılır. Dikim genellikle tohum ekiminden yaklaşık 7-8 hafta sonradır. Dikim akşama doğru yapılmalı, fideler güneş altında bekletilmemelidir. Fideler yaklaşık 15-20 cm boylanınca genellikle dikime hazırdır.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Brezilya'nın San Paulo Üniversitesi'nde uzun yıllar yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu elde edildiği bilmektedir. Renginin aşırı mor oluşu genetik değişime uğrayan domatesin antosiyanin oranının oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Bayındır merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Dernekli mahallesi yerli tohumla domates üretimi gerçekleştiriyor. Etrafı ormanlarla çevrili 700 metre rakımda bulunan mahallede halk arasında 'pembe domates' isimli yerli domates bahçelerde yetiştiriliyor.
Siyah domates nerede yetişir? Domatesin siyah olduğunu görenler şaşırdı. Yeşil, kahverengi ve olgunlaşmasıyla birlikte siyah rengini alan bu domateslerin kökeni Galapagos adaları yani Güney Amerika'dır. Ülkemizde ise Akdeniz'de yetişmektedir.
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Yıldız Domates: Erkenci bir çeşittir. İri sırık domates olarak da bilinir. Kapıdağ Köyleri'nde yetiştirilir.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir.
İKLİM İSTEKLERİ:
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir. Domateslerde genellikle gece ve gündüz arasında 6 ºC ile 8ºC'lik bir farkın bulunması istenir.
Domates, yetişmek için güneşe ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğundan domates tohumu ekimi için en uygun dönemin mart, nisan ayları olduğunu söyleyebiliriz. Domatesin yetişmesi için en az 13°C sıcaklık olması gerektiğini de hatırlatalım.
“Domates üretiminde yaşanılan kayıplar, piyasada arz sorunun yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz üretim sezonunda para kazanamayan domates üreticisi, girdi fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle yeterince ekim yapamayınca, ürün fiyatında düşüş yaşanmadı.
Domates likopen bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Fazla domates tüketimi sonucu ishal olabilirsiniz. Domatesin içerisinde bulunan salmonella bakterisi ishale yol açar. Ayrıca oldukça fazla asitli olan domates, mideyi yoracağından daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile karşı karşıya kalabilirisiniz.
Domatesin Zararları
Bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olan domates, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda domates hariç, bitkinin diğer kalan tüm bölümleri çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Domates yaprağı zehirlenmesi meydana gelebilir.
Özellikle de Rus halkın çok severek tükettiği mor domates, Türkiye'de Akdeniz ikliminde kolayca yetişmektedir.
Sivas'ta üretilen, şekliyle armudu andıran sarı domates görenlerin dikkatini çekiyor.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
ÜRETİMDE ANTALYA 1.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12,5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7,7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7,5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7,5) Mersin takip etti.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Kıvırcık İri Pembe Geleneksel Yerli Domates Menşei Balıkesir, Pembe Domates çok iri (Yuvarlak) sırık Ege-Kula yöresi, Koyu Pembe Domates Çok İri (Yayvan) sırık Yöre Balıkesir, Çok İri pembe oturak Domates Yöre M.K.Paşa, Pembe Domates Oturak , yuvarlak orta boy verimli Denizli yöresi, Pembe çeri sırık salkım dom.
ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırıldı.Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderildi.Domates ülkemize 1800'lü yılların başında ...
Kırmızı Frenk üzümü domatesleri yenilebilir en küçük domates olup, her bir meyve ortalama üç gram ağırlığında ve çapı bir santimetrenin biraz üzerindedir. Yuvarlak, sarı meyveler, yoğun tatlı-ekşi aroması ve sıkı, sulu dokusu ile dikkat çekicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri