Özellikle çok az tuz kullanmışsanız, makarna pişirme suyunu soğutun ve bitkileri sulamak için kullanın. Makarna suyunu, saçlarınızı beslemek ve yumuşacık yapmak için kullanabilirsiniz. Makarna suyu, saç için çok faydalı olan mineral tuzları ve nişasta açısından zengindir.
Mineral ve vitaminler açısından zengin olan makarna suyu bitki ve çiçeklerinizin hızla büyümesini sağlıyor. Burada tek dikkat etmeniz gereken suyun tuzlanmamış olması ve kesinlikle soğumuş olması.
Tıpkı çorbada olduğu gibi makarna suyunu pilava da koyabilirsiniz. Bulgur ya da pirinç pilavında normal su yerine kaynamış makarna suyunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisine su ya da yoğurt eklenen börek soslarında, çorba terbiyesinde ya da sebze haşlamada da makarna suyu kullanılabilir.
Pişirme süresinin uzaması faktörü ile makarna yüzeyinde pürüzlerin oluştuğu ve nişasta jelinin suya daha fazla geçtiği anlaşılmıştır. Aynı zamanda makarnanın elastikiyeti ve yapışkanlığı için katkı sağlamaktadır. Makarnanın suyla birleşiminden çıkan nişastalı suyun besin değeri yönünden özel bir yararı yoktur.
O bulanık, nişastalı suyu lavaboya dökerek altın bir fırsatı kaçırdığınızı biliyor muydunuz? Makarnalarınızın lezzetini bir üst seviyeye taşımak için makarna suyunu sakın lavaboya dökmeyin. Onun yerine sizin için hazırladığımız makarna suyu değerlendirme tüyosunu kullanarak makarnalarınızın lezzetine lezzet katın.
İlgili 32 soru bulundu
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır.
Şeker ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubunda yer alıyor ve metabolizmada çabucak parçalanarak, hemen enerjiye dönüşüyor. Bu nedenle, kolay hazmediliyor. Besleyicidir, ekmeğe göre mineral madde, protein ve lif bakımından daha zengindir.
Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Bir protein kaynağıdır.
Makarna, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır.
SOS YAPIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ
İtalyan şefler, ipek kıvamında soslar yapmak için her zaman makarna suyundan faydalanırlar. Sadece sos değil, çorba yapımında da makarna suyunu değerlendirebilirsiniz.
Makarna pişirme suyunu, yemek soslarını seyreltmek için kullanabilirsiniz. Pesto sos gibi yemeklere ekleyebileceğiniz yoğun soslara makarna suyu ekleyerek inceltmeniz mümkün. Makarnaya suyunu çorbalara ekleyebilirsiniz. Makarna suyu zaten tuzlu olacağı için çorbalara fazla tuz eklemekten kaçının.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
Yüzde yüz kepekli tahıllar kullanılarak yapılan makarna, zayıflamak için daha mantıklı bir seçenektir. Kepekli makarna beyaz makarnadan daha az kalorilidir, 1 su bardağı beyaz makarna 221 kalori iken tam tahıllı kepekli makarna ise 174 kaloridir.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre noodle tüketenlerde metabolik sendrom'a yakalananların enerji kontrolünü sağlayamadığını dolayısıyla kişide yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi durumlar baş gösterdiği belirtildi. Bu sorunlar ise şeker hastalığı ve kalp hastalıklarını tetikliyor.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük. Ortalama 35-50 arası.
Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Makarna, diğer tahıl ürünleri gibi hem vücuda karbonhidrat sağlar, hem de bir protein kaynağıdır.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın. Mutlaka sudan geçirecekseniz de soğuk su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri