Aromatik bir besin olduğu için sarımsak kurutmada dikkatli ve özenli olmak gerekir. Ortalama kurutma süresi ise 5 saat olarak bilinir.
Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Taze sarımsakları evde saklamanın en kolay yolu kuru ve karanlık bir yerde örgü çantada muhafaza etmekti. İdeal sıcaklık, 15 ila 18 derecedir.
Kabuğu soyulmuş taze sarımsakları bir kavanoza koyun. Son olarak taze sarımsakların üzerini örtecek kadar zeytinyağı ya da sıvıyağ dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Taze sarmısak ekildikten 1-2 ay sonra hasat edilebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Doğranan sarımsaklar fırın tepsisi üzerine serilen yağlı kağıt üzerine alınır. Sarımsakları fırın tepsisine sererken dikkat edilmesi gereken nokta üst üste gelmemelerini sağlamaktır. Üst üste gelen sarımsaklar iyice pişmeyebilir. 200 dereceye getirilen fırına atılan sarımsaklar iyice kuruyuncaya kadar kavrulur.
Kuru sarımsakta hasat, yaprakların yarısının kuruyup yattığı zamandır. Bu dönem temmuz ayının ilk haftası ile ağustos ayının ilk haftası arasındaki devredir. Hasat makine ile yapılmaktadır.
Öncelikle olgunlaşan kuru sarımsaklar diş diş ayıklanır ve kabuklarından temizlenir. Sert kabukları çıkarılan sarımsaklar yaklaşık 6 mm kalınlığında dilimlenir. Dilimler halinde kesilen sarımsak bir elek üzerine yerleştirilir. Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Sarımsakların kabuğunu soyun ve dondurucu poşeti içine ekleyin. Poşet yerine dondurucuya uyumlu saklama kaplarını da kullanarak sarımsakların ömrünü uzatabilirsiniz. Sadece soyma ve paketleme işleminden geçen sarımsaklar, dilediğiniz her an dondurucuda elinizin altında olacak.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Bir baş kabuklu sarımsağı, doğru koşullarda sakladığınızda 6 aya kadar dayanır. Bir diş kabuklu sarımsağın saklama ömrü ise 3 hafta kadardır. Ancak kabuğu soyulmuş sarımsak, hızla bozulmaya başlar. Soyulmuş ancak bütün haldeki sarımsak dişleri, buzdolabında bir hafta kadar dayanır.
Yeşil sarımsak ile yemek pişirilirken, bitkinin birçok kısmı kullanılır. Sapları, yaprakları ve nihayetinde karanfillere ayrılabilen olgunlaşmamış beyaz sarımsak kısmını parçalayarak kullanabilirsiniz.
Öncelikle kabukların üzerinde, yüzeyinde koyulaşmalar, renk değişiklikleri varsa o sarımsak bozulmuş demektir. Yeşil filizler de o sarımsağı tercih etmemeniz gerektiğine işaret eder. Filizlenmiş sarımsağın sağlık açısından bir zararı yoktur ancak tadı taze sarımsaktan farklıdır.
Sarımsaklar dişlerine ayrılıp soğuk suya atılır. Yarım saat sonra kolayca soyulur. Yıkanıp kurulanır ve bir kap içerisinde buzluğa atılır. Bu şekilde aylarca kullanılabilir.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
SERİN YERDE SAKLAYIN
Ancak yine de en serin noktayı belirleyip (pencere ya da balkon yanı, fırından, ocaktan ve diğer ısı kaynaklarından uzak bir dolap) sarımsağınızı ortaya yerleştirebilirsiniz.
Sarımsakları en uzun süre saklamanın yolu buzlukta muhafaza etmektir. Ancak bu yöntemde saklanan sarımsaklar, cacık, salata, sos gibi pişirilmeyen yemeklerde fazla tercih edilmez. Eğer yine de salatalarda kullanmak istiyorsanız, çözünmesi için uzun süre beklemeniz gerekir.
Mutfakta uzun süre durduğunda filizlenen sarımsakları genelikle yenmeyeceği düşüncesiyle çöpe atıyoruz. Ancak filizlenen sarımsak aslında çok daha faydalı. Filizlenen sarımsaklardaki antioksidan miktarı filizlenmemişe göre daha fazladır. Filizlenen sarımsaklar insanlar için oldukça faydalı kimyasallar üretir.
Hazırlanan Sarımsak kavanozu buzdolabında içerisinde güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Burada önemli olan nokta sarımsakları buzluk kısmına koymamaktır. Sarımsakların buzlukta saklanması durumunda sos veya salatalarda kullanabilmek için uzun bir süre boyunca çözünmesini beklemek gerekmektedir.
Diğer bir seçeneğiniz ise sarımsağı direk olarak saç derinizde kullanmak. 3-4 diş sarımsağı iyice ezerek saçlarınızın döküldüğü veya zayıfladığı bölgelerde saç derinize sürün ve yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Daha sonra aynı bölgeye zeytinyağı ile masaj yapın ve bone takarak ya da havlu sararak bir gece bekletin.
Aynı miktar yaş sarımsak tüketmek ile kurutulmuş sarımsak tüketmek arasında besin değerleri açısından çok farklılık vardır ama faydalar açısından ise istisnai durumlar dışında, yaş sarımsak neye iyi geliyorsa kuru sarımsak aynı konuda faydalıdır denebilir.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
Sarımsak ekimi sonbaharda havaların gidişine göre kasım sonuna kadar olan dönemde yapılabilir.
Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu'dur. Kastamonu kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.
Kastamonu Taşköprü ilçesinde dünyaca ünlü sarımsağın en iyi yetiştiricisi ile en güzeli seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri