Çiğ: Çiğ olarak sarımsak tüketilmesi, kalp - damar sağlığı ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinden maksimum düzeyde yararlanmanızı sağlar. Ama kokuya dikkat! Pişmiş: Daha kolay sindirilir, çok kokmaz. Çok pişirilmesi besin değeri kaybına neden olur.
Allinaz enzimi ısı ile görevini kaybedeceğinden sarımsağın sağlığa yararlı etkilerinin korunması için ezilip çiğ yenilmesi önerilir. Pişirmek kaçınılmaz olduğunda ise kaybı biraz olsun önlemek için ezilmiş sarımsağı en az 10 dakika kadar bekletip daha sonra pişirilmek üzere yemeğe eklenmesi önerilir.
İşte 6 adet ızgarada pişmiş sarımsak yediğinizde 24 saat içinde olacaklar: KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜZENLER Kolesterol seviyesini düzenler, damarların temizlenmesini sağlayarak kalp hastalıklarından korur. DOĞAL ANTİBİYOTİK KAYNAĞI Doğal antibiyotik kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribi önler.
Yemeklere aroma katan sarımsağın, sindirim sisteminden tutunda bağışıklık sistemine kadar birçok hastalığa faydası vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda günde 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin 24 saat içerisinde vücudumuzda birçok olumlu değişikliği meydana getirdiği gözlemlenmiştir.
Kişiler sağlıklı olduğu için sarımsağı fazla tüketmek isteyebilirler ama fazla tüketim başta mide olmak üzere sağlık üzerinde olumsuz etkiler gösterir. Çok fazla sarımsak tüketildiğinde mide hastalıkları tetiklenebilir. Gastrit ve reflü problemleri yaşanabilir. Bunun yanı sıra midede yanma ve ağrı meydana gelir.
İlgili 16 soru bulundu
Kalp sorunlarını ortadan kaldırıyor. Damarları temizleyici etkisiyle tansiyonu düzenliyor. En önemli faydalarından biri de vücuda ağır metallerin girmesini engelliyor olmasıdır. Her ne kadar koksa da etkisi kanıtlanan mucize besin olarak nitelendirilen közlenmiş sarımsağı tüketmenizde her gün tüketmenizde fayda var.
Sarımsak dilimlenerek, rendelenerek ya da bütün hâlinde yemeklere ve soslara eklenebilir. Bunun yanı sıra sarımsaktan turşu da yapılarak tüketilebilir. Günümüzde sarımsağın en çok pişmiş hâli tüketilir. Bunun sebebi de çiğ hâlinde yendiğinde ağızda kalan koku olmasından kaynaklanır.
Sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsak tansiyonu düşürmektedir. Tansiyon hastaları tarafından yoğun olarak kullanılan sarımsak kan basıncını da düşürmektedir.
Sarımsak suyu çıkarmak amacıyla yaygın olarak kullanılan yöntem, sarımsağı soyup kaynamış suya atmaktır. Bunun için ilk olarak bir avuç kadar sarımsağın kabuklarını soyun. Ardından bir su bardağı içme suyunu cezveye alıp kaynatın ve sonra da ocağı kapatıp ılımaya bırakın.
Sarımsakları soyup yıkayalım, güveç kabının içine yerleştirelim. Üzerine istediğiniz miktarda tuz ve pul biber serpiştirin (damak zevkinize göre, ben 1 tatlı kaşığı koydum). Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ koyup önceden ısıtılmış 180 derecede fırına yaklaşık 15dk pişirin.
Şöyle ki: Damarlar temizleniyor ve vücut, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı daha korunaklı hale geliyor. Kan basıncı ve buna bağlı olarak da tansiyon dengeleniyor. Vücudun kolesterol dengesi düzenleniyor. Vücuda giren ağır metaller vücuttan uzaklaştırılıyor.
Kanda oluşan pıhtıları çözen sistemi aktifleştirir ve kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin bu eğilimini azaltır. Dolayısıyla kanı sulandırır. Bütün bu etkiler sarımsağın damar sertliğini önleyici özelliğini desteklemektedir.
Sarımsak sevenler bilir, kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile kokusu hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.
İlk 4 saat içinde iyice sindirilen ve antioksidan etkisini devreye sokan sarımsak, vücuttaki 4-6 saat arasındaki sürede de boş durmuyor ve deyim yerindeyse alıyor sazı eline. Vücut, sarımsağın faydalı yanlarını iyice algılıyor.
Pişmiş, çiğ veya rendelenmiş halde sarımsak yemek mümkündür. Sarımsak yiyenlerin birçok hastalığa karşı dirençli olmaları mümkündür. Bunun yanında kilo vermeyi düşünen insanlarda sarımsak yemeyi ihmal etmemelidir. Çünkü mucizevi özellikleri olan sarımsak kilo vermede etkili bir rol oynamaktadır.
Soğan ve sarımsak kısa zincirli karbonhidrat kaynaklarından zengin olduğundan pişmiş olarak hatta soğan, sarımsak tozu halinde tüketildiğinde bile mideyi rahatsız edebilir, gaz ve şişkinliğe neden olabilir.
Her gün 6 diş közlenmiş sarımsak yemenin sağlığa faydaları: - Kan dolaşımını hızlandırarak yüksek kolesterolü düşürür. - Yüksek tansiyonu düşürür.
Çiğ meyve ve sebzelerin en büyük avantajı, tadını ve besinsel değerlerini koruması. Çünkü bazı vitamin ve mineraller ısınınca yok oluyor. Örneğin C vitamini ısıya dayanıksız olduğu için turunçgiller, kivi ve çileğin çiğ tüketilmesi gerekiyor. E ve B6 vitaminleri de ısınma sonucunda etkisini kaybediyor.
- Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. - Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. - Tümör oluşumunu engellemede yarar sağlar. - A, C ve B grubu vitaminleri, çeşitli enzimler ve birçok mineral bulundurması nedeniyle sarımsağın antimikrobiyal özelliği bulunur.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi beslyene kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir.
Tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyolojik ajanlara karşı bir kalkan gibi görev yapan sarımsak; enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi ve hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur.
GÜNDE KAÇ SARIMSAK YEMELİ? Sarımsak bileşen açısından en yüksek değerlere sahip bitkidir. Tüketiminde dikkatli olunmadığı takdirde olumsuz etkiler görülebilir. Bu yüzden kişilere günden en fazla iki adet çiğ sarımsak yutması önerilir.
Her gün sarımsak yutmak, içerdiği antioksidan, mineral ve vitaminler sayesinde vücuda direnç kazandırır. Mide, prostat, göğüs gibi pek çok kansere karşı koruma sağlar. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve metabolizmayı düzenler. Tümör oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri