Satıştan iadelere ilişkin KDV tutarı, KDV-1 beyannamesinde “indirimler” kulakçığının “indirimler” bölümünde, 103 numaralı kod ile “Satıştan iade edilen, işlemi gerçekleşmeyen veya işleminden vazgeçilen Mal ve hizmetler nedeniyle indirilmesi Gereken KDV” satırı işaretlenerek beyan edilir.
Kanunun 35. Maddesinden de anlaşılacağı üzere alıştan iade KDV beyannamesinde yer almalıdır. Matrah ve KDV tutarı beyannamede yer alan “matrah” bölümünde gösterilir. “Alınan malların iadesi, gerçekleşmeyen işlemler” bölümünde 504 nolu kod ile de ayrıca bildirilmesi gerekir.
İade faturası üzerinde görülen KDV'ler manuel olarak yine 504 no.lu satıra yazılacaktır. 7104 sayılı Kanunun 8. Maddesi ile KDV Kanunun 29. Maddesi 01.01.2019' dan geçerli olmak üzere, değersiz hale gelen alacakların bünyesindeki KDV kısmının indirim konusu yapılması imkanı getirilmiştir.
Satıştan iade muhasebe kaydı nasıl yapılır: Satıştan iade, işletmelerin satmış olduğu ürünlerin herhangi bir nedenle alıcılar tarafından işletmeye iade edilmesi demektir. Bu iade işlemi muhasebe kayıtlarına intikal ettirilirken KDV hariç tutarlar “610.Satıştan İadeler” hesabının borcuna kaydedilir.
610 Hesap İşleyişi
Malın belirli bir bölümünün veya tamamının iade edilmesi durumunda 610 hesabın borcuna karşılık, ilgili hesabın alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. İlgili dönem sonunda ise 690 dönem karı veya zararı hesabına devredilir ve kapatılır.
İlgili 37 soru bulundu
610 Satıştan İadeler Hesabı, satılan ürünlerin iade edilen bölümlerindeki fatura tutarlarının izlenebildiği hesaptır. 191 İndirilecek KDV Hesabı, işletme tarafından, her türlü ürün ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin izlenebildiği hesaptır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Mal iadesi işlemlerine ait vergi tutarlarının beyanı, beyannamenin “Matrah” bölümünde bulunun “Diğer İşlemler” tablosunda yer alan “504-Alınan Malların İadesi/Gerçekleşmeyen İşlemler” işlem türü kullanılarak yapılmalıdır.
Bu sebep ile iade alınan ürünler için 610 Satıştan İadeler (-) hesabı değil 153 Ticari Mallar hesabı kullanılmalıdır.
Alıştan iade işlemi, ilgili alış kaydının iptal edilmesi ile başlar. Alış kaydı iptal edilerek, iade edilen ürünün maliyeti veya gideri, ilgili hesaplardan düşülür. İade edilen ürün, uygun hesaplara kaydedilir. Eğer iade edilen ürün stokta yeniden satılabilir durumdaysa, stok hesaplarına kaydedilir.
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
İhraç kaydıyla teslim edilen malın aynı vergilendirme dönemi (aynı ay) içinde iade edilmesi halinde henüz KDV beyannamesine yansıyan bir işlem olmadığından ihracatçı tarafından düzenlenecek iade faturasında KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
İade faturasında kaşe nereye basılır? İade faturasının açık ya da kapalı fatura olarak kesilmesi tamamen müşteri ile satıcı arasındaki ticari teamüllere bağlıdır. Bu sebeple faturanın altına veya üst kısmına basılır diye bir kural yoktur.
KDV 4 Beyannamesi, işletmelerin belirli dönemlerde KDV hesaplamalarını ve ödemelerini doğru şekilde bildirdiği resmi bir dokümandır.
Yapılan alışverişten sonra alınan malın iade edilmesi halinde düzenlenen belgeye iade faturası adı verilir. İade faturası sayesinde tüketiciler malı kabul etmediğini beyan edebiliyor.
Diğer ticari borçlar grubunda yer alan 329 hesap veya 329 muhasebe kodu, 32 Ticari Borçlar hesap grubundaki hesap kalemlerinin kapsamı dışında kalan ticari borçların izlendiği hesap olarak tanımlanır.
198 Diğer Çeşitli Dönen Varlıklar Hesabı, bu hesap grubu içerisinde sayılanların dışında kalan diğer çeşitli dönen varlıkların izlendiği hesaptır.
İhraç kayıtlı teslimler beyannamenin 6,8,10,12 no.lu satırlarında herhangi bir KDV li teslim gibi ve oranına göre tasnifli olarak diğer KDV li teslimlerle toplanmak suretiyle gösterilir.
Bu itibarla, KDV Kanunu'nun 11/1-c ve geçici 17.maddeleri kapsamında ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade tutarlarını, indirim yoluyla kullanmak isteyen mükellefler ihracatın gerçekleştiği dönem KDV Beyannamesi'nin yukarıda belirtilen 107 kod numaralı satırında beyan etmeleri gerekmektedir.
Bu iadelerle ilgili matrahlar ilgili ayın KDV beyannamesinde matrah toplamına ve kümülatif KDV matrahına ilave edilmektedir.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri