Hukuk alanında görev alan hakimler, savcılar ve görevliler adli tatil kapsamında görevlerine ara verecek. Adli tatilde, her adliyede nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bulunmaktadır. Nöbetçi mahkemeler ve savcılıklar bu tatil döneminde yargılama işlerinin aksamaması için çalışmalarını sürdürür.
Adli tatil; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 102. madde düzenlendiği üzere 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona erer. Buna göre 1 Eylül itibarıyla yeni adli yılı başlayacak. Adli tatil toplamda 43 gün sürer.
Adli tatil ise hakim ve savcılara tanınan bir tatil türüdür. Yani diğer adliye çalışanları 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında tatile girmez. Ancak bu tarih aralığında dilerlerse yıllık izin haklarını kullanabilirler. Hakim savcıların ise adli tatil haricinde bir yıllık izin hakları yoktur.
Mahkemeleri de kapsayan, hakim, savcı ve adliye çalışanları adli tatil döneminde izin yapıyor.
Adli tatil, yargı ve adliye birimlerinde çalışan personelin izin dönemidir ancak bazı önemli dava ve işlerin görülmesi adli tatil süresince mümkündür. Kanunlarımızda açıkça belirtilen durumlarda, adli tatil boyunca dava ve işlemlere devam edilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Hukuk mahkemelerinde adli tatil 20 Temmuz ile 20 Ağustos aralığı öngörülmüştür. Adli tatilin sona ermesi ile davalar kaldığı yerden devam eder. Adli tatilde görülen davalar HKM'nın 103. Maddesinde belirtilmiş olup, bu kapsamda belirtilen dava işlemler adli tatilden bağımsız olarak devam eder.
Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar. Öğle tatili ise 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılmaktadır. ADLİYELER HAFTA SONU AÇIK MI? Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.
Adli tatil ise hakim ve savcılara tanınan bir tatil türüdür. Yani diğer adliye çalışanları 20 Temmuz ile 31 Ağustos arasında tatile girmez. Ancak bu tarih aralığında dilerlerse yıllık izin haklarını kullanabilirler. Hakim savcıların ise adli tatil haricinde bir yıllık izin hakları yoktur.
Adli Tatil Ne Zaman Bitiyor? Adli tatil 2023 yılı için 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir. Yani 31 Ağustos 2023 Perşembe günü adli tatil bitmiş olacaktır. Adli tatilin bitmesi ile hukuki sürelerdeki ve adli işlerdeki adli tatil hükümleri uygulaması sona erer.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331. maddesi ile adli tatil ve adli tatilde görülecek işler düzenlenmiş olup 331/4 uyarınca adli tatile rastlayan süreler işlemez.
MADDE 5 – (1) Hâkim ve savcılar, mülki idare amirliğinden alacakları bireysel satın alma yetki belgesiyle Başkanlığa başvurarak, Başkanlıktan verilecek EK-1'de yer alan zati silah satın alma belgesiyle doğrudan MKE'den tabanca satın alabilirler.
En düşük Savcı maaşı 38760 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 95970 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır. Sizler de maaş bilgisi gir kısmından maaş bilginizi girerek katkıda bulunabilirsiniz! Maaş bilgilerini paylaşmakister misin?
Adliye çalışma saatleri 2023 yılında değişiklik göstermemiş olup, her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece hafta içi 08.30 / 17.00 saatleri arasında hizmet verir. Adliyeler hafta sonu kapalıdır.
Bilindiği üzere, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 55 inci maddesinde; hâkim ve savcıların yıllık ara vermeden faydalanacakları, yıllık ara vermeden faydalananlara o yıl için ayrıca yıllık izin verilmeyeceği belirtilmiştir.
Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.
Anılan Kanun'un 56 ncı maddesinin birinci fıkrasında ise, yıllık ara vermeden yararlanmayan hakim ve savcılara uygun görülecek zamanlarda normal yol süresi hariç otuz gün yıllık izin verileceği belirtilmiştir.
5271 sayılı CEZA MUHAKEMELERİ KANUNU
(3) Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar. (4) Adlî tatile rastlayan süreler işlemez.
Stajyer Avukat adayının stajını başlatmasına adli tatil süreci engel teşkil etmemektedir. Ancak Staja başlayabilmesi için gerekli olan belgeleri sunmasından itibaren 15 günlük bir askı sürecine tabi tutulmaktadır.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
1- Memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz, ...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave edilmektedir.
Açıklamada, hakim ve Cumhuriyet savcılarının her birimde yeteri kadar nöbetçi bulundurmak şartıyla UYAP imkanlarından faydalanarak evden çalışabilecekleri belirtildi.
İlgili kanunlarında yer alan düzenlemelerine göre; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 104/B hükmü uyarınca memura kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik mazeret izni verilmektedir.
10 Yıllık Savcı Maaşı
10 yıllık savcı maaşları, genel olarak derece, kademe, görev yeri, kesintiler vb. durumlara göre belirlenir. Ancak 10 yıl görev yapan bir savcının 1. dereceye yükselmesi olasıdır. Bu senaryoya göre maaşlar şu şekilde olacaktır. 10 yıllık savcı maaşı 2023 yılında ortalama olarak 52.500 TL'dir.
Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
Adli tatilde yasalarımızın gerekli gördüğü bir düzenlemedir. Ancak yazları yazlık yerlerdeki avukatlar bir tek icra işlemlerinden para kazanabildiklerinden yazın alacak davası yerine icra takibi yparak geçimlerini sağlamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri