Medeni usûl hukuku, özel hukuk yargılama usulünü konu alan hukuk dalıdır. Çekişmeli ve çekişmesiz yargı şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Çekişmeli yargının konusu davadır.
Usul hukuku kuralları hem mahkemeler hem de taraflar açısından kural olarak emredicidir, şekilcilik esastır. Medeni Usul Hukukunun görevi geçici korumaları da içerir, fakat hüküm verilmesi ile biter, bundan sonrası İcra Hukukunun işidir. Usul Kuralları Lex Fori'ye (mahkemenin hukukuna) tabidir.
Davanın açılmasından önce veya davanın açılmasından hüküm kesinleşinceye kadar taraflarca yargılamanın ilerlemesi için yapılan işlemlere taraf usul işlemleri denir.
❖ İdari usul kuralları; bir işlemin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili kurallardır.
Medeni usul hukuku, uyuşmazlık çözüm yöntemlerini ve bu konuda en klasik çözüm yöntemi olan mahkemelerin işleyişi ile mahkeme ve taraflar arasındaki ilişkiyi düzenleyen hukuk dalıdır. Yargılama ve yargılama sürecin hangi şekillerde ve nasıl yürütüleceğini düzenlemektedir.
İlgili 29 soru bulundu
MEDENİ HUKUK
Bunlar: kişiler hukuku, aile hukuku, miras hukuku, eşya hukuku ve borçlar hukukudur.
Dava açılması, cevap dilekçesi verilmesi, delil bildirilmesi, ikrar vb. işlemler Tek taraflı taraf usul işlemi olarak gösterilebilirken Delil Sözleşmesi, Tahkim Sözleşmesi, Yetki Sözleşmesi, işlemleri de iki taraflı taraf usul işlemi olarak gösterilebilir.
Mahkemenin bir davaya bakabilmesi için, davacının talebi şarttır. Bu talep, dava dilekçesi ile yapılır ve dava, dilekçenin kaydedilmesi ile açılmış sayılır(m.118) ve bu şekilde genel yargılamanın ilk aşaması olan dilekçelerin verilmesi aşaması da başlamış olur.
Usule ilişkin kararlar maddi hukukla ilgili olmayan ve etkisini sadece usul hukuku bakımından gösteren kararlardır. Örneğin görevsizlik veya yetkisizlik kararı usule ilişkin nihai karardır. Buna karşılık davanın reddi veya davanın kabulüne ilişkin kararlar, esasa ilişkin nihai kararlara örnek olarak verilebilir.
Tarafların usul işlemlerinin içinde maddi hukuk işlemlerinin yapılması da mümkündür. Örneğin davadan feragat, davayı kabul, sulh, bir sözleşmenin feshi, takas beyanı gibi. Bu maddi hukuk işlemleri, bir usul işlemi içinde yapılmış olmakla beraber içerik bakımından maddi hukuk işlemi niteliğini korurlar.
Sulh sözleşmesi, tarafların, uyuşmazlık veya tereddüt yaşadıkları sözleşmeyi karşı- lıklı fedakârlıklar ile bertaraf etmeleridir. Bu hukukî işlemin sonucunda taraflar, uzlaş- maya dayanan yeni bir sözleşme yapmış olur. Sulh sözleşmesi Türk Borçlar Kanununda doğrudan düzenlenmemiştir.
Maddi Hukuk - Biçimsel Hukuk
Medeni yargılama (usul) hukuku, ceza yargılama (usul) hukuku, yönetsel yargılama hukuku ve anayasa yargısı hukuku biçimsel hukuka örnek olarak gösterilebilir. Kısaca, maddi hukuka teorik hukuk; biçimsel hukuka ise uygulama (yargılama) hukuku da denebilir.
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
Medeni usul hukuku, özel hukuk yargılama usulünü düzenleyen hukuk dalıdır.
Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.
Usul ekonomisi, yasalarda öngörülen düzenleme çerçevesinde yargılamanın kolaylaştırılmasını, yargılamada öngörülen olağan zaman süresinin aşılmamasını ve gereksiz gider yapılmamasını amaçlar ve bunu hâkime bir görev olarak yükler.
Buna göre dava malzemesinin taraflarca getirilmesi esastır. Buradaki dava malzemesinden kastedilen iddia, savunma, her türlü talepler, vakıalar ve deliller gibi mahkemenin uyuşmazlığı görülürken değerlendireceği hususlardır.
Usulî talep ise bir hukukî sonucun kesin bir biçimde belirlenmesini, yani belli bir hukukî himayenin sağlanmasını konu alan ve mahkemeye yöneltilmiş bulunan istektir. Dava konusu, davanın neye ilişkin olduğunu ve mahkemeden hüküm altına alınması istenilen şeyi talep sonucuna göre belirlemektedir.
3. Islahın amacı
Islahın amacı, yargılama sürecinde şekil ve süreye aykırılık sebebiyle ortaya çıkabilecek maddi hak kayıplarım ortadan kaldırmak olup ıslah, tahkikat aşamasında yapılmış olan hatalı bazı taraf usul işlemlerini bir defaya mahsus olmak üzere düzeltme hakkı veren hukukî bir çaredir.
Yapıldığı ileri sürülen usul yanlışlığı, son oturumda muhbire (davacıya) söz verilmeden duruşmanın bitirilmiş olmasından ibarettir. Az önce belirtildiği üzere, bu eksiklik olmasa idi, temyize konu olandan başka bir hüküm verilmesi mümkün olacak idi ise, bu takdirde, usul yanlışlığı sebebiyle hükmün bozulması gerekir.
Davada “davacı” ve “davalı” olmak üzere iki taraf yer almaktadır. Davacı, mahkeme önünde davayı açan kişiye denir. Davalı ise hakkına dava açılan kişidir.
Mahkemeden istenen hukuksal göre davalar eda, tespit ve yenilik doğuran davalar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Dava aşamaları sırasıyla dilekçeler aşaması, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama aşaması ve karar aşaması olarak incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri