Savunmadan Sonra Kaç Gün İçinde Ceza Verilir? Savunmanın sonrasında ne kadar sürede ceza verilir? Disiplin amirleri, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını, soruşturmanın tamamlandığı günü takip eden 15 gün içinde vermekle yükümlüdürler.
K. m. 31 uyarınca memura “savunma hakkı tanınmadan” disiplin cezası verilemez (D. İDDK, 17.2.11, 07/1846, 11/6). Savunma alınmadan doğrudan disiplin cezası verilmesi, işlemi şekil bakımından sakatlar (asli usul sakatlığı) ve iptali sonucunu doğurur.
Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
İşçi için savunma süresi
Sorunun cevabı “makul süre” olacaktır. Ortada bir fiil var ve bu fiil nedeniyle işçinin savunması alınıyorsa, işçinin savunmasını toparlamak için ihtiyacı olduğu zaman göz önüne alınmalıdır. Örneğin bir gün devamsızlık yapan işçiye, savunması için 2 günlük süre verilebilir.
Disiplin cezası (devlet memurluğundan çıkarma cezası dışında) alan memurun ilgili kurula itiraz süresi, kararın ceza alan memura tebliğ tarihinden itibaren yedi gündür. Bu süre içinde itiraz edilemeyen disiplin cezaları kesinleşir.
İlgili 18 soru bulundu
Disiplin Cezası Almak Memurun Siciline İşler mi? Memurun özlük dosyası (sicili) memurun kamu kurumuna atanmasıyla tutulmaya başlanır. Memurun disiplin cezası alması durumunda bu husus da sicile işlenir.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
Savunma istem yazısında; isnat edilen fiil ve hâller açıkça (yer, kişi, zaman ve olay belirtilerek) yazılmalı, 7 günden az olmamak üzere makul (savunma hazırlamaya yeterli) bir süre verilmeli, verilen süre içinde savunma yapılmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağına ilişkin ihtar bulunmalıdır.
(2) Disiplin cezasını gerektiren fiil veya hâllerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar. tarihi izleyen yedi gün içinde ilgilisine tebliğ edilir.
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
→Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadırlar. 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.) memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.)
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren hallerde soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir. Disiplin kurulu, dosyayı aldığı tarihten itibaren 30 gün içinde soruşturma evrakına göre kararını bildirir.
Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.
Disiplin cezasına yapılan itirazın reddedilmesinin veya zımni ret süresi olan 30 günlük sürenin geçmesinin ardından 60 günlük süre içinde yargı yoluna gidilmemesi halinde disiplin cezası kesinleşir.
MEB yönetmeliğine göre disiplin cezası alacak öğrencilere öncelikle kınama yapılır. Öğrenci ceza almaya devam eder ve kuralları çiğnerse kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. 3. kere ceza kuralı aşıldığında öğrencinin başka okula nakli gerçekleştirilir.
(5) Verilen cezalar öğrencinin siciline işlenir.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
Savunmanızı tamamladıktan sonra bir alt satıra inerek, ''Bilgilerinize sunarım.'' cümlesini ekleyin. En son kısım olarak ise, sağ alt köşeye alt alta gelecek şekilde, isim soy isim ve imzanızı atınız. Savunmanızın bir yedeğini saklayarak, ilgili birime teslim edin.
Savunma yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz. Elbette savunma yazmanız gerekir. İşten çıkartılırsanız ve konu mahkemeye giderse, savunmanız olması (haklı gerekçeler ise) sizin yararınıza olur.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
MADDE 10 – (1) Hakkında disiplin işlemi başlatılan işçiden konuyla ilgili yazılı savunması alınır. Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Disiplin belgesi sorgulamak için öğrencilerin e-okul üzerinden hesaplarına giriş yapmaları gerekir. Giriş gerçekleştirdikten sonra disiplin işlemleri sayfasına girerek disiplin cezası bilgileri butonuna tıklamak gerekmektedir.
normalde boş kağıt vermek disiplin suçu . isminizi yazsanız da boştur .
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri