Suhuf, küçük kavim ve topluluklara onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek küçük çapta indirilen kitap veya risalelerdir. Suhuf pek çok peygambere indirilmiştir. Kur'ân'da suhufu'l-ûlâ/ilk sahifeler ifadesi bunun delilidir.
Suhuf; "sahife" kelimesinin çoğulu olup Allah tarafından vahiy meleği Cebrâil vâsıtasıyla "dört peygambere" gönderildiğine inanılan ilâhî risâlelerdir.
Yüce Allah'ın insanlara gönderdiği kutsal kitaplar iki grupta toplanmaktadır. Bunlar “suhuf” ve “kutsal kitap”lardır. Suhuf, sahife (sayfa) kelimesinin çoğulu olup küçük topluluklara ihtiyaçları doğrultusunda gönderilen ve birkaç sayfadan oluşan küçük kitap veya risalelerdir.
Sayfalar anlamına gelen suhuf, dinimizde ilahi mesajlar taşıyan kutsal sayfalar anlamına gelir. Ayet ve sureler ile benzer özellikler taşıyan suhuf, tıpkı vahiyler gibi Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla gönderilmiştir.
Adem ve Hz. Havva ile birlikte birçok insan daha yaratılmıştır. Bu insanlara Allah'ı, cenneti, cehennemi ve ahiret gününü anlatması için ilk peygambere toplam 10 sayfa suhuf indirilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Kutsal metinleri ifade eden bir Kur'an terimi. İlk dönemlerde üzerine âyet veya hadis yazılan malzeme, sonraları bu malzemede yazılı olanları kapsayan kitapçık.
Hazreti Davut peygambere gönderilen Zebur sayfalar, diğerleri ise kitap halindedir. İlk indirilen kitap Hazreti Davut peygambere indirilen “Zebur”dur. Son indirilense, son din olan Müslümanlığa indirilen Kur'an-ı Kerim'dir.
Tevrat. Tevrat, kanun ve öğreti anlamına gelen kutsal kitaptır. Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır.
Kur'an, hadislerde kendilerine suhuf verildiği ifade edilen Hz. Âdem, Hz. İdris, Hz. Şit ve Hz. İbrahim dışında başka bazı peygamberlere de kitap gönderildiğini belirtmektedir.
İlahi kitap, kutsal mesajların insanlara ulaşabilmesi için, Allah'ın elçileri(Peygamber) aracılığıyla gönderdiği kitaplara denmektedir. İlahi kitapların dört peygambere geldiği ve dört kitap olduğu bilinmektedir.
Mezmurlar Kitabı (İbranice: תְּהִלִּים, romanize: Tehillim, lit. "övgüler"), popüler ismiyle Zebur, Tanah'ın üçüncü bölümü, Ketuvim'in ("Yazılar") ise ilk kitabı olan Yahudi kutsal kitabıdır. Kitabın "gökten indiricisi" olduğuna inanılan Kral Davud'a ithafen Davut'un Mezmurları da denir.
Resul ve Nebi Arasındaki Fark Nedir? Terim olarak Resul insanlara yeni kitap gönderen anlamındadır. Nebi ise yeni bir kitap göndermeyip Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara haber eden kişidir.
Dinin temelini oluşturan vahiy, esasen farklı bir ontolojik alandan yani Allah'tan, farklı bir ontolojik varlık olan elçi Cibril aracılığı ile farklı bir ontolojik alana yani peygambere yapılan bildirimin adıdır.
"Sahîfe" kelimesinin çoğul olup "sayfalar" anlamına gelen "suhuf", Peygamberlerden bazılarına verilen küçük kitapçıklara, risalelere denir. Kur'ân'da Hz. İbrahim ve Hz. Musa'ya sayfalar verildiği bildirilmektedir (Necm, 53/36-37; A'lâ, 87/14, 19).
Muhammed, İslam'a göre Hatemül Enbiya (son peygamber) kabul edilir. İslam'da peygamberlere geldiğine inanılan 4 büyük kitap vardır: Tevrat (Musa), Zebur (Davud), İncil (İsa), Kur'an (Muhammed). Kur'an'a göre İsa ile Muhammed arasındaki dönemde dünyaya peygamber gönderilmemiştir.
Yahudiler Tevrat'a ibranice Tora derler. Yahudi kültüründe Tora terimi öğreti, doktrin, kılavuz, teori, hüküm, kanun, din gibi anlamlara gelir. Bu terim, Hz. Musa'nın kitabına isim olarak kullanıldığı gibi Tanah, Mişna ve onun yorumu olan Gemara ve hatta din bilgini rabbilere ait bütün eserler için de kullanılır.
Muhtemelen ilk olarak İbranice yazılmıştır. Markos İncili temel alınmıştır.
Yunus (peygamber) - Vikipedi.
Üzeyir'dir. Kıssanın geçtiği yer, Bakara Suresi'nin 259. ayetidir.
Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Ebû Zer'den rivayet edilen bir hadîste insanlık tarihi boyunca sahifelerin sayısı 100 olup Hz. Âdem'e 10; Hz. Şît'e 50; Hz. İdrîs'e 30; ve Hz. İbrâhim'e de 10 sahife indirilmiştir.
Görüldüğü üzere yukarıdaki tasnifte dört büyük kitaptan ilkinin Tevrat, Tev- rat'ın da Hz. Musa'ya verilen ilahi kitap olduğu ifade edilmektedir.
Tevrat Müslümanların Musa'ya verildiğine inandıkları kutsal kitap bağlamında Tanah'ın Arapça adıdır ve genellikle Kutsal kitabın tamamına atıfta bulunur. Rabbinik literatürde, Tora kelimesi hem yazılı beş kitabı, hem de Sözlü Tevratı (İbranice: תורה שבעל פה, "Konuşulan Tevrat") ifade eder.
Tanah'taki (Hristiyanların Eski Ahit'i) Yaratılış Kitabı'yla, Kur'an'da Yusuf Suresi'nde yaşamı anlatılır. Kur'anda Yusuf tüccarlar tarafından bulunarak kuyudan çıkarılır ve Mısır'a götürülerek ve birkaç dirheme asillere satılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri