Saygıdeğer kelimesi TDK' ya göre araya boşluk bırakılmadan yazılmaktadır. Bitişik olarak saygıdeğer araya boşluk bırakılmadan yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu yani TDK'nın güncel yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı saygıdeğer şeklindedir. Yani doğrusu bitişik yazılmasıdır.
Günlük konuşmada sık kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; kendisine saygı gösterilmeye değer, muhterem anlamına gelir.
Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
SAYGIDEĞER NE DEMEK: Kendisine saygı gösterilmeye değer, muhterem.
İlgili 17 soru bulundu
Saygıdeğer Kelimesi TDK' ya Göre Bitişik mi, Ayrı mı Yazılır? Bu kelime güncel TDK' ya ve bilgilerine göre kesinlikle bitişik yazılmaktadır. Saygıdeğer kelime anlamı olarak saygınlık görmeyi hak eden kişilere karşı kullanılmaktadır. Birçok yazı ve haberde bu kelime ayrı olarak yanlış kullanılmaktadır.
Saygı, değeri, üstünlüğü, yaşlılığı dolayısıyla bir kimseye veya bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya neden olan bazen sevgiden, bazen kişilikten kaynaklanan davranışlardır. Saygı, karşındaki insanın varlığını olduğu gibi kabullenmek ve onun düşüncelerini, dinlenmeye değer olduğunu ona hissettirmektir…
Değerbilir kelimesi "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Ayrı olarak yazılan değerbilir sözcüğünde yazım yanlışı bulunur. Cümle içinde sıfat olarak kullanılan bu kelime ayrı bir şekilde yazıldığı zaman farklı anlamlar oluşturur ve sıfat görevinden kaybolur.
Karıncaezmez anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca incitmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaincitmez şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle iyilik bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyilikbilir şeklinde olmalıdır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan eşraf kelimesi, şerif kelimesinden türetilmiştir. Şerif, haysiyet sahibi, şerefli anlamına gelir. Eşraf kelimesi ise bu kelimenin çoğuludur ve genellikle bir topluluğu övmek için kullanılır. Ek olarak eşraf kelimesi, bir topluluğun ileri gelenleri ve itibar sahibi kişiler demektir.
Cevap: Hoşgörülü, saygılı denir.
Cevap: Başkalarına karşı saygı gösteren saygısı olan kişi saygılı denir.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
İnsanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet, izzetinefis anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsaygı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz saygı şeklinde olmalıdır.
Giderayak kelimesi ayrı kelimeler ile yazılması oldukça yanlıştır. Doğru yazımı ise bitişik şekilde olmalıdır.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
İkinci kelimesi -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, ...
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Yukarıda sıfat ve zarf olarak kullanıldığı takdirde ifade ettiği anlamların açıklandığı güler yüzlü doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır.
Değerbilir anlamlarına gelir. Bu kelime genellikle kadir bilir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadirbilir şeklinde olmalıdır.
Kelimenin doğru yazılışı "değerbilmez" şeklindedir;yani bitişik yazılır. Niçin bitişik yazılır? −an/−en, −r/−ar/−er ve −maz/−mez ekleriyle kurulmuş sıfat−fiil gruplarından kalıplaşmış birleşik kelimeler gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Saygı, insanların arasındaki olumsuzlukları olumluya çeviren bir bağ, insanlar arasındaki en güzel iletişim kapısıdır. Kendine ve başkalarına değer vermek, çevresinden değer görmektir. Kültürümüzde itaat ve büyüklere saygı önemli bir yer tutar.
Kendine saygısı olan, insanlara ölçülü, seviyeli ve kibar davranır. Ön yargılı ve yargılayıcı değildir. Saygı aynı zamanda empatidir. Yargılamadan, karşıdakinin penceresinden bakarak, hayatı ve içindekileri anlamaya, dinlemeye, özenle, dikkatle olum-lamaya çalışmak, anlaşılır ve tutarlı olmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri