Organik ürünlerin ürün sertifikası bulunmaktadır. Etiketli ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetkilendirdiği kuruluşun adı-logosu, kod numarası, müteşebbis veya ürün sertifika numarası, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik'te belirtilen organik ürün logosu bulunmalıdır.
Bir ürün paketlenmişse organik ürün olduğunu üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, Yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasını bakarak anlarız.
Organik ürün; İnsana ve ekosisteme zararlı kimyasal girdi, katkı maddesi ve işlem/yöntem kullanılmadan üretilen ve tohumdan son tüketiciye kadar her aşamada kontrol edilerek sertifikalandırılan üründür. Her doğal, ekolojik, naturel, katkısız, köy ürünü, hormonsuz, arılı gibi tanımlanan ürünler organik değildir.
Bir gıdanın organik sayılması için
· Yapay olan hiçbir şey içermemesi gerekir. (Hormon, koruyucu, renklendirici vs) Bu anlayışın tohumdan toprağa her alan için uygulanması çok önemlidir. · Yetiştirme aşamasında ilaç ve hormon kullanılmaması gerekir. · Doğal gübre kullanılması gerekir.
Yani organik ürünler ne gerçek anlamda doğal ne de hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan üretilmiş ürünlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
En doğal yöntemlerle elde edilen organik ürünler, diğer ürünlere göre daha lezzetli ve besin değerleri yüksek ürünlerdir. Organik besinlerle beslenen kişiler hastalıklara karşı doğal bir korunma yolu geliştirilmiş olurlar. Özellikle kanser ve diğer birçok hastalıktan kendilerini koruyarak sağlıklı yaşarlar.
Organik gıdalar, yapay pestisit, gübre ve herbisit kullanılmadan yetiştirilir. Organik et, yumurta ve süt ürünleri doğal beslenen, hormon veya antibiyotik almamış hayvanlardan elde edilir. Doğal gıdalar, sentetik veya yapay içeriği olmayan ve katkı maddesi bulundurmayan gıdalardır.
* Organik pazarlara gelen üreticinin ürününü kamyon yerine daha küçük araçlarla getirmesi, nakliyede birim ürün için daha fazla mazot maliyeti anlamına geliyor. Ayrıca konvansiyonel pazarcı pazar günü satamadığı ürünü ertesi gün satabilse de organik üreticinin satış şansı son derece sınırlı.
Organik ürünlerdeki organik tarım logosu, insan ve çevre sağlığını koruyan üretim teknikleri kullanıldığının garantisi anlamına gelmektedir.
Organik gıda, sebze, meyve gibi ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde yapay ilaçların, hormonların, antibiyotiklerin koruyucu ve renklendiricilerin, ambalajların da dahil olmak üzere kimyasal maddelerin kullanılmadığı gıdalardır.
Meyvenin en belirgin özelliği, meme başının yana yatık olmasıdır. Meyve kabuğu, düzgün, açık yeşil renkli ve parlaktır. Çekirdek sayısı az olan meyvenin eti, yeşilimsi sarı renktedir. Erkenci bir tür olduğu için depolamaya elverişli değildir.
Birçok ürünün üzerinde gerçekten organik prosüdürüne uymadığı halde “% 100 organiktir” ibaresi yer alıyor. Firmalar özellikle bitkisel ürünlerde kullandıkları bitkileri zaten doğadan topladıklarını ve doğadaki herşeyin de organik olduğunu belirtiyorlar.
Organik gıdalar tüketmek çevre için iyidir, aynı zamanda sağlığınızı da iyileştirir. Sadece bu da değil, organik gıdalar genellikle daha besleyicidir ve daha lezzetlidir. Organik olmayan yiyecekler yemek ise vücudunuzda birikebilecek pek çok farklı kimyasalı yuttuğunuz anlamına gelir.
Organik bileşikler Kovalent bağlı moleküllerdir ve hepsi C-C bağı içerir. Erime ve kaynama noktaları oldukça düşük, çoğunlukla su da çözünmez veya çok az çözünür bileşiklerdir. C-C bağı içermeyen bileşiklerdir.
Organik kimya karbondan oluşan moleküllerin tepkimesini, oluşumunu, yapısını ve özelliklerini inceleyen kimya dalıdır. İnorganik kimya ise organik moleküllerin dışında kalan asitleri, bazları, tuzları ve diğer karbon içermeyen yapıları inceleyen kimya dalıdır.
Organik tarımın örnek uygulamaları ve yöntemleri şunlardır:
Hayvansal gübre ve bitkisel atık kullanmak (kompost). Organik maddelerin geri dönüşümü. Alternatif bitki koruma (doğal avcılar) ve besleme ürünleri kullanmak. Bölgenin özel koşullarına dayanıklı olan yerel bitki çeşitleri ve yerel hayvan ırkları kullanmak.
Organik ürün belgesi, ürünün üretimin de tohumdan başlayarak üretiminde hiçbir kimyasal içerik kullanmadan bütün üretim sürecinin kontrol ve gözleme açık olarak üretilen ürünler için verilen belgedir. Ürünlerin organik ürün kriterlerini başarı ile geçmesi ardından Organik ürün/organik tarım sertifikası alabilir.
Üretimde kimyasal girdi kullanılmayan, üretimden tüketime kadar her aşamasının kontrol edildiği sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Kimyasal girdi kullanılmadığı için insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen bu süreçte doğal denge, hava ve su gibi yaşamsal kaynaklar, doğal yaşam ve ekolojinin korunması amaçlanır.
Pek çok üreticinin yer aldığı pazarda et ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru meyve, yemiş, zeytinyağı, kuru bakliyat ve kozmetik ürünleri yer alıyor.
Organik Gıdaların Faydaları
Yapay koruyucular içermezler ve organik olmayan ürünlere kıyasla daha tazedirler. Raf ömürleri oldukça kısa olduğundan alındıklarında oldukça taze ve tatlıdırlar. Daha taze olmaları, kimyasal ilaçlamaya maruz kalmamaları da onları daha lezzetli yapan etkenler arasındadır.
Sebze ve meyve gibi yiyecekler için kullanılan “organik” terimi kimyevi gübre, hormon vb. kullanılmaksızın, doğal yolla üretilen ürün anlamına gelmektedir. Organik ürün ile “doğal” diye pazarlanan ürünler kesinlikle karıştırılmamalıdır. Satın alırken de mutlaka sertifikasının olduğundan emin olmanız gerekir.
Organik bileşikler içerisinde hidrojen, oksijen ve karbon bileşikleri bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak; karbonhidrat, yağ ve proteinler verilebilmektedir. Organik maddeler monomorler ile polimerlerden meydana gelir. Temel element olarak yapılarında karbon, hidrojen ve oksijen bulunmaktadır.
Üretilen ürünlerin insan sağlığına zarar verebilecek kimi atıkları barındırmasının önüne geçerek hastalıkların yayılması/oluşmasını ciddi oranda engelleyebilir. Organik tarım yanlızca insan sağlığını değil, aynı zamanda yaşam alanımız olan dünyanın korunmasını da sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri