Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur.
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
Kırmızı et, zengin bir lipoik asit kaynağıdır ve güçlü bir antioksidandır. At eti, kanguru eti, sığır eti, dana eti, domuz eti, deve eti, manda eti, geyik eti, keçi eti, koyun eti ve kuzu eti yaygın kırmızı et türüdür.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Etin kırmızı rengi, bir protein olan miyoglobin'in sorumluluğundadır. Miyoglobin dolaşım kanında bulunmaz ancak dokularda sabit ve morumsu renkte depolanır. Oksijen ile bir araya geldiğinde oksimiyoglobin şekline dönüşür ve kırmızı rengi alır.
İlgili 39 soru bulundu
Dana eti, genellikle B grubu vitaminleri barındırır. Dana eti besin değeri ele alındığında, dana etinde B12 vitamini, çinko, demir daha fazladır. Yağ oranı yüksek dana eti, sağlık açısından risk oluşturur. Bu nedenle mutlaka yağ oranına dikkat etmeli ve orta yağlı dana eti tercih edilmelidir.
2 et türü arasında besin değeri olarak çok büyük farklar bulunmamaktadır ancak kırmızı etin kolesterol ve yağ oranı beyaz ete göre daha yüksektir ve kırmızı eti pişirirken ani yüksek ısıda kanserojen maddeler oluşabilmektedir. Diyette çeşitlilik önemlidir. Her 2 et türüne de yer verilebilir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Kırmızı Et:
Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur.
Hızlı kasılan liflerden oluşan kaslar, tehlikeden kaçmak gibi ani hareket gerektiren aktivitelerde kullanılır. Bu kaslar, aynı zamanda kaslarda depolanan glikojenden enerji alır. Tavuğun göğüs eti, domuz eti ve dana eti pişirilmeden önce veya sonra hafif pembe veya beyazdır.
Dana eti, sığırların yavrusu olan danalardan elde edilen et. Avrupa, Amerika ve Avustralya'da yemeklerde en çok tercih edilen et cinsidir. Orta Doğu ülkelerinde ise koyun eti tercih edilir.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
"Kurban etleri için en yaygın olarak yapılan bir diğer hata hayvan kesildikten sonra poşete alınan etlerin uzun süre poşetten çıkarılmamasıdır. Bu durum ette yeşillenmeye neden olmaktadır.
Sığır eti, sığırlardan (Bovinae), özellikle de sığırdan elde edilen ettir. Genç sığırdan (dana) elde edilen ete ise dana eti adı verilir.
- Öncelikle; eti koklama yöntemi sayesinde bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz. Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir.
Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
– Kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Et ve et ürünleri; Tiamin, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler için önemli bir kaynaktır. Ayrıca Demir, Çinko, Manganez için de mükemmel bir gıdadır.
Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir. Bu maddeler bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, tavuk kardiyovasküler sağlığınız için çok daha iyidir, çünkü ete göre daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Dünya Sağlık Örgütü, son yıllarda haftada 500 gramdan fazla et tüketmenin sağlığa olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Dünya Kanser Araştırma Derneği de özellikle sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş etleri kanserojen özellikler taşıdığı konusunda uyarıyor. Öte yandan, etin kaliteli bir protein olduğu biliniyor.
Protein: Hem kırmızı hem de beyaz et iyi bir protein kaynağıdır. Vitamin Profili: Beyaz ve kırmızı, tüm etler vitamin kaynağı olarak iyidir. En büyük fark B12 vitamini içeriğindedir. Kırmızı et beyaz ete göre daha iyi bir B12 kaynağıdır.
Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.
Kurban eti ile birlikte genel olarak kırmızı et, sindirimi zor olan bir besindir. Bu nedenle sağlıklı kişilerin haftada en fazla 3-4 kez kırmızı et tüketmesi faydalı olur. Tansiyon, yüksek kilo, kalp-damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların ise tüketimi en fazla 2 gün ile sınırlandırması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri