Orta Derecede Sedasyon: Hastanın bilinci baskılanır, yoğun uyku hissi duyulur. Ancak yine de kişi çevreye karşı duyarlıdır. Derin Sedasyon: Bu derecede hastanın bilinci yüksek düzeyde baskılanır, hastaya oksijen verilmesi gerekir. Hasta, ancak çok ağrılı veya tekrarlayan uyaranlara yanıt verir.
Sedasyon Lokal Anestezi İle Birlikte Uygulanır
Sedasyon ile uyutulan kişi, her ne kadar derin uykuda olsa da söylenenleri anlayabiliyor, verilen komutları uygulayabiliyor. Uygulama sırasında kişinin ağrı duyması engellenmiyor fakat rahatlaması sağlanıyor.
Sedasyon anestezi de anestezi doktoru tarafından hastaya yüksek dozda sakinleştirici verilir. Bu sayede hasta herhangi bir acı hissetmez.
Sedasyonun en şiddetli hali genel anestezidir ve genel anestezi alan hastalarda bilinç tamamen kapalıdır. Bu durumda hasta solunum desteğine ihtiyaç duyar ve kardiyovasküler fonksiyonlar bozulabilir.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Sayıklama durumu hastaya göre değişiklik gösterir. Ancak hasta sedasyon anestezi sonrası genelde sayıklamaz. Bilincinin yerine gelmesi daha kolay olduğu için bu tarz durumlarla karşılaşmazsınız. Hasta uyandığında diş tedavisi sırasında herhangi bir uygulamayı, acıyı ve sesi hatırlamaz.
Sedasyon uygulamasında ise hastanın bilinci yerindedir, yalnızda ağrı ve acı hissi baskılanır. Ayrıca, sedasyon sırasında hastalar doğal fizyolojik reflekslerini korur ve kendi başlarına nefes alabilir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bilinçli sedasyon yetişkin hastalarda damar içine uygulanırken, çocuk hastalarda şurup veya makattan fitil ile uygulanabilir. Eğer çocuklarda tedavi süresi uzuyorsa ek dozlar verilebilir. Yetişkinler yarım saat sonra kendi kendine eve gidebilir hale gelir, ancak araba kullanmaları sakıncalıdır.
Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Çocuğuna Sedasyon Yaptıran Var mı? Çocuğuna bu uygulamayı yaptıranların sayısı fazladır. Çünkü çocuklarda meydana gelen diş hekimi korkusu yapılması gereken tedavinin aksamasına neden olur. Bu aksama karşısında bireylerin korkusunu durdurmak gerekir.
Derin sedasyon işleminde hastanın bilinci açık bir şekilde derin uykudadır. Bu işlem sırasında hasta nefes alıp verme işlemini kendisi yapabilir. Sedasyon türü belirlendikten sonra hastaya damar yolu açılarak ilaç verilir. Bazı durumlarda çocuklarda bu işlem damla yoluyla yapılabilir.
Yani acıyı algılamamız bu uyartının belirli yolaklar ile beyne ulaşması sonucu oluyor. Sinir hücrelerinin yaptığı sinapslarda bu iletinin taşınmasını engellersek uyartı beyne ulaşmaz ve biz de acıyı hissetmeyiz. Uyuyan bir insan ise etrafa tamamen duyarsız değildir. yeterince acı verirseniz uyanacaktır.
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Çocuğunuzun sedasyon öncesi grip, nezle, öksürük, ateş şikayetleri varsa işlem ertelenebilir.
Günümüzde diş hekimliği uygulamalarında teda- viler lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi altında yapılmaktadır.
Sedasyon, bir prosedür sırasında daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için ilaçların verilmesidir. İlaçlar (yatıştırıcılar) genellikle damarınıza verilir intravenöz veya IV), ancak bazen ağızdan (oral) veya yüz maskesi yoluyla da verilebilir. Sedasyon uzmanı sedasyonunuzu uygulayan sağlık uzmanına verilen isimdir.
mg propofole ihtiyaç duyulmaktadır. Sedasyon (sakinleştirme) için genellikle her saat vücut ağırlığına göre kg başına 0.3-4.0 mg propofol yeterlidir.
Genel anestezi yapıldığında hasta, uygulanan cerrahi işlemle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Sedasyon ile genel anestezi arasındaki fark, sedasyonda hasta yarı bilinçlidir. Diş hekimleri genel anesteziyi, korku, anksiyete ve ileri cerrahi gerektiren durumlarda uygular.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Anestezinin beyne etkisini açıklamak için birkaç teori olsa da görüş birliği yoktur. En sık kullanılan tıbbi işlemlerden biri olmasına rağmen hala bilinmeyen özellikleri vardır. İnsanlar genel anestezi sırasında rüya görmez.
Avrupa Palyatif Bakım Derneği (EAPC) pal- yatif sedasyonu; ''sedatif ilaçların, hasta, aile ve sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından etik olarak kabul edilebilir bir şekilde, tedavisi güç semptom ve bulguları rahatlatmak amacıyla, kişinin bilinci- ni azaltmaya veya kaybetmeye yönelik monitörize kullanımı'' olarak ...
Ağız ve diş sağlığı tedavileri genel olarak lokal anestezi ile yani yalnızca işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi ile gerçekleştirilmekte ise de günümüzde gerekli görülen hallerde hasta uyutularak da tamamlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri