Şeftali Ağacı Su İster mi? Sert çekirdekli meyve grubu içerisinde en fazla sulama ihtiyacına sahiptir şeftali ağacı. Susuz ve kuraklığa dayanımı az olan kurak ve susuz yerde yetiştiricilik uygun olmayan şeftali ağacı su iste ister.
Şeftali ağacı, yetiştiği bölgenin iklimine göre su ihtiyacı duyar. Özellikle, ilk dikildiği zamanlarda bol sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Mayıs ayında şeftali ağacı sulamasının başlanması gerekmektedir. Ağustos ayında hasat yapılacağı için, bu aya kadar düzenli olarak sulamanın yapılması gerekmektedir.
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
Şeftali Ağacı Kaç Litre Su İster? Susuzluğa dayanımı olmayan sulama ihtiyacı olan şeftali ağacı yıllık ortalama yağış miktarının 600 mm ve üzeri olduğu yerlerde şeftali ağacı ekstradan sulanmaya ihtiyaç duymaz. 600 mm'nin altında yağış alan yerlerde ise 2 ila 3 kez sulama yapılması yeterli olacaktır.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Şeftali ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
İlgili 26 soru bulundu
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Şeftali; süzek, kumlu, killi, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever ve toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir. Kumlu topraklarda yeterli sulama ve iyi gübreleme ile yetiştirilebilir.
Şeftaliyi daha uzun süre saklamak ve farklı tariflerde kullanmak için, kurutma yöntemini deneyebilirsiniz. Şeftali, güneşte, ipte ve fırında kurutularak muhafaza edilebilir.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Tüm bu koşulları doğru bir şekilde sağlandığında şeftali bitkisinden ancak 3-4 yıl sonra ilk mahsüllerinizi alabileceğinizi de unutmamalısınız.
Şeftali ağacı yetiştiriciliği sabır isteyen, fakat bakımı kolay bir ağaç türüdür. Güneş alan yerlerde yetişmeyi severler.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Şeftali Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Sert çekirdekli meyve kategorisinde yer alan şeftali ağacı soğuklama ihtiyacı fazla olup maksimum -20 derece soğuklara kadar dayanıklı bir bitkidir.
Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür. Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yetiştirilebilmektedir. Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m. arasıdır. Sıcak iklimlerde 1500m.'ye kadar yetiştiği görülebilir.
Hava şartlarına göre ağaçlara en sık haftada bir su verin. Tekrar su vermeden önce toprağın biraz kurumasını bekleyin; böylece kökler, kendiliğinden su arayacak şekilde uyarılmış olur ve kök topunun dışına doğru büyümeye başlarlar.
Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Aşılı açık kök yarı bodur şeftali fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Aralık ayı ilk haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Fidan dikiminde en önemli aşamanın can suyu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepaksoy, "Fidan dikimden sonra sağanak yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım.
Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Şeftali suyu yapımında; öncelikle 3 adet büyük boy şeftalinin kabuğunu soyup, elma dilimi şeklinde dilimleyin. Dilimlediğiniz şeftalileri derin bir tencere içine koyun. Üzerine 1 buçuk litre kadar su döküp, kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca içine 1 su bardağı kadar toz şeker koyup, 2-3 kere karıştırın.
Şeftali tüylerinde nem kalmayana kadar meyveyi kuru bir havluyla ovalayın. Şeftalileri saklamadan önce kurutmak önemli bir adımdır çünkü nem, buzdolabında soğuyunca şeftalinin derisine zarar verebilir. Bütün, kesilmemiş şeftalileri buzdolabına tek başına veya plastik bir torbaya koyun.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar. Bodur veya yarı bodur fidanlar üzerinden ise bu durum daha erken bir zamana çekilebilir.
Toprak seçimi: Şeftali, organik maddeler bakımından zengin topraklarda daha verimli yetişir. Bu yüzden uygun toprak seçin. Killi ağır toprakları kullanmayın. Saksı seçimi: Şeftali, drenajlı saksılarda daha verimli yetişir.
Nektarin ağaçlarının sulanması genellikle şeftalilerin ki gibidir. 15 gün ara ile Ekim ayına kadarsulanmalıdırlar. Meyve olgunlaşmasına yakın dönemdeki aşırı sulamalar ve yağış meyvelerin çatlamasına yol açar ve şeker içeriklerini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri