Pancar için Rekor NK'lı Damlama Gübresi Şeker pancarı gübreleme işleminde takriben 2. çapa döneminden itibaren başlanıp 1,5 ay ara ile 2 tekrar tavsiye edilir. Uygulama dozu dekara 100-200 gramdır.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Patates, pancar ve havuç için: Yumruların şişmeye başlamasından hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Buğday, arpa ve çeltik için: Sapa kalkma döneminden süt olum dönemine kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir. Pamuk için; Tarak oluşumundan hasada kadar kullanılabilir. 20-25 kg yeterlidir.
İlgili 24 soru bulundu
Potasyumlu gübrelerden bitkilerin yüksek oranda faydalanabilmesi için sonbaharda taban gübresi olarak ön görülen miktarın tamamı pulluk altına verilmelidir.
Pancar için dekara 10 – 11 Kg saf fosfor gelecek şekilde fosforlu gübre kullanılması yeterli olacaktır.
20.20.0 Kompoze Gübre, özellikle potasyum bakımından zengin, ama azot ve fosfor bakımından fakir topraklarda yetiştirilen her bitkinin gübrelenmesinde kullanılır. Tohum ekiminden önce veya ekimle birlikte, fide dikiminden önce ve meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden önce uygulanır.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Şeker Gübrenin Faydaları
İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde, azotun bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlayarak bitkinin kök, yaprak, gövde, dal, sürgün gelişimini destekler. Bunlara ilave olarak; Bitki stres ve hastalıklara karşı direncini arttırır. Soğuk ve sıcağa karşı bitkinin dayanımını arttırır.
Kavun ve karpuz hafif bünyeli kumlu tın ve milli tın topraklarda iyi gelişir. Toprağın su tutma kapasitesinin artması için iyi yanmış hayvan gübresi ile gübrelenmesi yararlı olur. İyi olgunlaşmamış hayvan gübresi kullanılırsa yabancı ot ve hastalık etmenleri ile mücadele etmek gerekir.
Karpuz ekilen toprağın sıcaklığı ortalama 12 derecede kalmalıdır. Bahar sonuna doğru ise bu sıcaklığın korunması için her 10 günde 1 defa olacak şekilde sulanmalıdır. Sulanan topraklarda kökler güzelce salınır ve güçlü şekilde toprağa tutunarak büyümeye başlar. Bu süreçte size düşen yaz mevsimini beklemek olacaktır.
Domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak bitkilerine potasyum nitrat gübresi vermek için en uygun zaman; meyvelerin ceviz iriliğine ulaştığı dönemden, hasada 15-20 gün kalıncaya kadarki zaman dilimidir.
Bu sebeple şeker pancarı bitkisi çimlenmeyi garanti altına almak için ekim sonrası mutlaka sulanmalıdır. Toprak bünyeleri dikkate alınarak sulamalar 15 Haziran-15 Eylül arası dönemde orta ve ağır bünyeli topraklarda 7- 8 gün, hafif bünyeli kumsal topraklarda 5-6 gün aralıkla yapılmalıdır.
Şeker pancarı bir çapa bitkisidir. Tarlada ekilen tohumların çimlenmesini takiben 4-6 yapraklı devreden sonra çapalamaya başlanır. İkinci çapadan sonra tekleme yapılır. Ara çapa son yıllarda çapa makineleri ile yapılmaktadır.
Uygulama Yöntemi: Genellikle toprağa serpilerek uygulanır. Uygulama sonrasında toprak iyice karıştırılmalıdır. Yüzeyde bırakılmaması bitkilerin besinlere daha iyi erişimini sağlar. Aşırı Kullanım: Amonyum sülfatın aşırı kullanımı bitkilere zarar verebilir ve toprakta besin dengesini bozabilir.
NPK gübresi Azot, Fosfor ve Potasyum gibi üç önemli bitki besin elementini bir arada bulunduran gübre çeşididir. Bu gübrenin 100 kg.ında 15 kg. saf azot, 15 kg. fosforpentaoksit (P2O5) ve 15 kg. potasyum oksit (K2O) mevcuttur.
Fosforlu gübreler, ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişmesinin ileri dönemlerinde verilen fosforlu gübreler beklenen faydayı tam olarak sağlayamaz. Toprak neminin yeterli düzeyde olması fosforun elverişliliğini artırır.
Toprak analizleri yaptırılarak potasyum eksikliği tespit edilen yerlere potasyumlu gübre verilmesi gerekir. Bu gübrede de fosforlu gübreler gibi ekim ve dikim zamanında verilmelidir.
İÇERİĞİNDEKİ AZOT, FOSFOR VE POTASYUM;
Zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates başta olmak üzere bütün meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Potasyumca zayıf olan topraklar ile potasyum ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır.
En önemli organik gübre çeşitleri; ahır gübreleri, kompostlar ve yeşil gübrelerdir.
NPK Gübre Çeşitleri Nelerdir? NPK gübreler toprağın ve bitkilerin ihtiyaçlarına göre değişik formlarda üretilmektedir. 20 20 20 NPK gübreler %20 azot, fosfor ve potasyum barındırırken, 15 15 15 NPK gübrelerin içerdiği %15 oranında katılım sağlar.
Dekara kök- gövde verimi en yüksek (9706 kg/da) Eldorado çeşidinin kaplı tohumlarından, en düşük (7245 kg/da) ise Giraf çeşidinin kaplı tohumlarından elde edilmiştir. Kaplı ve kapsız tohumlar arasında verim bakımından en büyük fark Giraf çeşidinde tespit edilmiştir.
Hayvan pancarının yaprakları da en az yumrusu kadar değerli bir yeşil yem kaynağıdır. Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir. Genellikle ılıman iklimlerde verim daha fazladır. Kumlu tınlı, süzek yeteri derede kireçli derin topraklarda gelişir.
Nispi kâr ise 1.51 olarak belirlenmiştir. İşletmelerde dekara şeker pancarı verim ortalaması 6833.33 kg ve kilogram maliyeti 0.34 TL olarak belirlenmiştir. Kilogram başına kâr marjı 0.09 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri