Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.
Çunki meyvenin hasadı rakıma yani şekerpare kayısı fidanının yetiştiği yerin deniz seviyesinden yüksekliğine göre farklılık göstermektedir. Şekerpare kayısı sahil bandında Haziran ayı 2. Haftasında, rakım yükseldikçe ise Haziran ayının 2. Haftasından sonra çıkmaya başlar.
Beyoğlu'nda gezersin: Sakarya Tatlıcısı
Beyoğlu'nda kaymaklı ekmek kadayıfı, şekerpare, Kemalpaşa tatlısı denilince akla ilk gelendir o. Kıymeti pek bilinmese de gastronomi meraklılarının her zaman radarında.
Farsça şakarbūre شكربوره "hamur ve şekerle yapılan bir tatlı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça şakar شكر ve Farsça būre بوره "börek" sözcüklerinin bileşiğidir.
Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. 3 su bardağı suya 2 su bardağı şeker ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu sıktıktan sonra koyu bir şerbet kıvamını alana kadar kısık ateşte bırakıyoruz ve ocaktan aldıktan sonra şerbeti ılımaya bırakıyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
En önemli püf noktası şerbetin soğuk, şekerparelerin sıcak olması. Lezzetin ve kıvamın tam olması için bu kuralı atlamayın. Şerbeti döktükten sonra üzerini başka bir fırın kabı veya tepsisi ile kapatıp, kendi sıcağı ile bekletin. Arzunuza göre üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı dökebilirsiniz.
Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli ve hamurlu bir tatlı. Osmanlı mutfağında yer alır.
Şekerpare, Turgut Özakman'ın "Bir Şehnaz Oyun" adlı tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1983 yapımı müzikal tarzda Türk filmi. Senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı filmin başrollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Yaprak Özdemiroğlu oynamıştır.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Şekerpare diğer kayısılara oranla daha küçük boyutlarda olan ve daha tatlı olan kayısı türleridir. Şekerpare ile kayısı arasındaki fark boyutları neticesinde, paket içi adeti ve tatlarıdır.
covid 19 sebebiyle vefat etmiş, anne, oyuncu, yazar, tatlı kadın.
Şekerpare kayısı diğer adıyla Ziraat Şekerparesi olarak da bilinir. Meyvesi orta irilikte, oval şeklindedir. Kabuk rengi sarı ve güneş gören kısımları kırmızıdır. Şekerpare kayısı et dokusu orta sertlikte, çekirdeği etten ayrı ve çekirdeğin içi tatlıdır.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez. Şerbetini verirken aniden dökmek, azar azar yedirmemek de şerbetini çekmemesinin nedenlerinden biri.
bir nevi ıslak kurabiye.
1983 yılında çekimleri yapılan ŞEKERPARE FİLMİ için Galata çevresi ve İstanbul Beylerbeyi semti kullanılmıştır.
Hayal dünyasının 20 yıldır sahnesi olan köşk, kimse gidip görmese de herkes için tanıdık. 'Gırgıriye'de Darbukatör Bayram'ın göbek attığı salon, 'Şekerpare'de Şener Şen'in müdavimi olduğu randevuevi burası... Tarihi köşk, sahibinin geçim kapısı. Köşkün sahibi İzzet Tuzcuoğlu, 1982 yılında yönetmen Osman F.
Klasik Şekerpare İçin Malzemeler :
125 gr tereyağ ya da margarin (Oda Isısında) 1 adet yumurta. 1/2 su bardağı pudra şekeri. 2,5 yemek kaşığı irmik.
Şekerpare tarifi ile en sevilen şerbetli tatlılardan biri olan şekerpare, evde kolayca yapılır. Üstelik çok da ekonomik bir tatlı olan şekerparenin ağızda dağılmasının ve şerbetini iyice çekmesinin sırrı, tatlı ve şerbetin sıcaklıklarının iyi ayarlanmasıdır.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
İrmiksiz Pastane Şekerpare Tatlısının Hamuru İçin: Derin bir kaba 2 adet yumurta kırın. Üzerine 125 gr tereyağ, 1 türk fincanı sıvıyağ ve 4 yemek kaşığı pudra şekeri koyun. Tüm malzemeleri elinizle iyice karıştırın. Daha sonra 1 çimdik tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyip, tekrar karıştırın.
Şekerpare Tarifi
1 çay bardağı sıvı yağ 5 yemek kaşığı irmik. 5 yemek kaşığı toz şeker.
Hamur için; Un ve kabartma tozu ile vanilya bir kaba elenir (öncelikle 1,5 su bardağı unla başlanabilir). Ayrı bir kapta yumurta, margarin, sıvı yağ, irmik, pudra şekeri iyice karıştırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri