TDK'ye göre bağlaç olan "de" ayrı yazılmaktadır. TDK doğru yazılışı ise "sen" de" şeklindedir. Sende yazılışı ise yanlıştır.
Sen de kelimesi birleşik yazılırsa yanlış olur. Kelimenin doğru olması için sen de şeklinde ayrı yazılması gerekmektedir.
"Sen de" ayrı yazılması gereken bir kelimedir. Herhangi bir yazım yanlışı olmaması için sen de olarak yazılmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır. Günlük hayatta hoşça kal kelimesinin sık kullanılması ve söyleniş bakımından değerlendirilerek yazılması yazım yanlışlarına sebep olmaktadır.
Bu kelime genellikle nevar neyok şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ne var ne yok şeklinde olmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
ALLAH'A EMANET KELİMESİNİN ANLAMI
“Tanrı esirgesin” anlamında birini överken söylenen bir söz. Tutar yanı olmayan kimse veya nesne için şaka yollu söylenen bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle Allaha emanet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Allah'a emanet şeklinde olmalıdır.
Sen de, ben de, o da gibi kelimeler sık sık kullanılır ve bu sebeple nasıl yazıldığı da merak edilir. Kelimenin doğru yazılması için sen de şeklinde yazılması gerekmektedir. Eğer sende ya da bende gibi birleşik yazarsanız yazım yanlışı yapmış olursunuz.
İşte o sorunun cevabı... TDK göre hoş geldin kelimesi ayrı bir şekilde yazılır. Buna göre de kelimenin bitişik yazılması yazım hatası oluyor. Bu nedenle sözcükler ayrı olarak 'hoş geldin' şeklinde yazılır.
TDK'ya göre, doğru yazılışı ''hoş bulduk'' olan kelimenin, yine Türk Dil Kurumu'nda bulunan anlamı ise; ''hoş geldiniz` sözüne verilen karşılık.'' olarak açıklanmıştır. Vatandaşlar arasında çok karıştırılan ve sıklıkla yanlış yazılan hoş bulduk kelimesi, ayrı olarak yazılması gereken bir kelimedir.
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor. Buna göre bu kelimenin birleşik şekilde kullanımı yanlış yazım yani yazım hatası oluyor.
Sağol Nasıl Yazılır? Genellikle karşı tarafın bir ifadesine karşılık olarak söylenen sağol kelimesi "sağ ol" şeklinde yazılır. Sağol nasıl yazılır sorusunun yanıtı ğ ile o harfi arasında boşluk bırakmakta yatar. Karşılıklı konuşmada bir kişinin "Sağ ol" demesinin ardından naiflik adına "Sen sağ ol" denir.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır.
TDK'ye göre bağlaç olan "de" ayrı yazılmaktadır. TDK doğru yazılışı ise "sen" de" şeklindedir. Sende yazılışı ise yanlıştır.
Kelimenin doğru yazımı ''hoşça kal'' olarak TDK Sözlüğünde yer almaktadır. TDK'da yer almasıyla doğru olan yazımın, ayrı olduğu bütün kaynaklarca kabul edilir.
Cevap: selam. Açıklama: Sen de dikkat et şeklinde yani ayrı bir şekilde yazılır.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır. Bu sözcüğün cümle içinde doğru kullanımları ise şu şekildedir; "Sana da Ayşe'nin bugünkü toplantıya katılmayacağı söylendi mi?" "Ateşin yükseldiğinde sana da iğne yaptılar mı?"
"hoşgeldin" tekil olabilir, saygı gereği ama normali cevaben "hoşbulduk" denir, samimi ortam da olsa. gerçi bu dediğim tabii "hoşgeldiniz" karşısında da cevap olarak kullanılıyor.
Hoş bulduk ifadesi de iki kelimeden oluşan bir tamlama olduğu için kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Cümlenin ''İyiki doğdun'' şeklinde yazılması ise hatalıdır. Çünkü bu cümlede ''ki'' ek olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm bağlaçlar ayrı yazılır.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
Umulmayan birisi umulmayan bir duruma sebep olduğunda kullanılır. Bu kelime genellikle sende mi, sendemi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı sen de mi şeklinde olmalıdır.
efsaneye göre Julius Sezar'ın son sözleridir. Türkçeye "Sen de mi Brutus?" veya "Sen bile mi Brutus?" olarak çevrilmiştir.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri