Senedin altına ya da üstüne yazılamaz.5 Kanun koyucunun bu husustaki titiz- liğinin nedeni, bir “adi senet”e sonradan “bono” (ya da “emre muharrer senet”) sözcüklerinin eklenmek suretiyle adi senedin kambiyo senedi haline getirilmesini önlemektir.
Öte yandan takibe konu senet kambiyo senedi vasfında olup senet üzerinde herhangi bir çizinti, kazıntı veya silinti yoktur. Senetteki “TL” ibaresinin çizilerek yerine “USD” yazılması senet matbu olduğundan tahrifat olarak kabul edilemez.
Bononun düzenlenmiş sayılması için bir bedel içermesi gerekir, bono üzerinde taahhüt edilen para miktarının belirtilmiş olması gerekir. Türk lirası olabileceği gibi yabancı para kaydı olarak yer alabilir. Altın mal hükmündedir. Altın üzerine düzenlenmiş bono geçerli değildir.
Bedelin farklı para birimleriyle yazılması senedin geçerliliğini etkilemez. Bedelin, Senet metni içinde işaret edilebileceği gibi, metnin üstünde, sol ve sağ köşede yazılması da mümkündür. Senet bedeli altın olarak gösterilemez. Senet bedeli yabancı ülke parası olarak gösterilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Devlet İhale Kanununun 57 inci maddesi uyarınca ihale sözleşmelerinin noterler aracılığıyla resmi senet şeklinde yapılması gerekir. Emanet yöntemi de bir ihale yöntemi olduğu halde Emanet İşleri Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi uyarınca noter tasdiki zorunlu değildir.
Senetler düzenlenirken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İlk olarak düzenleme tarihinin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekir. Bununla beraber üzeri çizilmiş, zarar görmüş senetler şüpheli bulunmakta ve bu nedenle geçersiz sayılmaktadır. Senet kağıtlarının üzerinde ödeme tarihi ve ödeme günü kısmı yer almaktadır.
Senette Yazması Gerekenler
Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
SENEDİN ARKASINA YAZILAN YAZI, SENEDİN KAYITSIZ. VE ŞARTSIZ ÖDEME VADİNİ KALDIRIR.
◼️ Uygulamada, düzenlenen senetlere çift imza atıldığı görülmektedir. Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur. Tek imza atılan senet de geçerlidir.
Eğer imzalı boş senet, taraflar arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde doldurulmuş ise açığa imzanın kötüye kullanılması suçu (TCK m. 209) oluşacaktır. Ancak ceza yargılamasında imzalı boş senedin anlaşmaya aykırı bir şekilde sonradan doldurulmasının şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanması gerekmektedir.
Dolayısıyla vade tarihi üzerinde yer almayan bonolar için, düzenlendiği tarihten itibaren 4 yıl geçmekle zamanaşımına uğrarlar. Zamanaşımına uğrayan senedin hükmü de üzerinde durulması gereken ayrı bir konudur.
Bonoda 2 ya da daha fazla borçlu neden olamasın? Buna engel yok. Aşağıdaki Yargıtay kararında da bonoda birden fazla tanzim eden (kararda müşterek borçlu şeklinde 3 kişi) olabileceği belirtilmiştir.
Ancak hemen belirtmek gerekir ki, senedin kesin delil sayılabilmesi için borç altına giren kimse tarafından imza edilmiş olması gerekir. Kural bu olmakla beraber imza atmaya muktedir olmayan veya okuma yazma bilmeyen bir kimse HUMK 297. maddesi gereğince imza yerine parmak izi kullanabilir.
Senet için bir kefil varsa bilgilerini senedin uygun alanına yazın. Senet doldurma işlemi sona erdikten sonra sağ alt köşeye iki tane imza atmanız gerekecek. Bir kefil varsa imza attığınız kısmın üst tarafına kefilin imzasını da almak gerekir.
Ticari şirketlerin yetkilileri senet imzalarken genellikle iki tane imza atmaktadırlar. Senede atılan ikinci imzanın bulunduğu yer hukuki sonucu etkilemektedir. Senette bulunan ikinci imza bazı durumlarda ticari şirket adına senet vererek borçlanan borçluyu da alacaklıya karşı şahsen sorumlu hale getirmektedir.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
İcra takibi başlatma aşamaları göz önünde bulundurularak avukat vekaleti olmadan da icra takibi başlatılması mümkündür.
Resmi senetler, resmi bir makam veya memur tarafından düzenlenen veya onaylanan senetlerdir. Adi senetler ise, resmi olmayan senetlerdir. Türk hukukunda resmi senetlerin en önemlisi noter senetleridir. Noter senetleri düzenleme veya onaylama şeklinde yapılır.
Bunun için de hukuki işlemlere başvurabilir. Eğer borçlu kişi senedini ödemeyecek gibi görünüyorsa, alacaklılar senedi bankaya verebilirler. Böylece hem senet teminat altına alınmış olur hem de borçlu kişiye karşı hukuki işlem başlatılabilir.
Ticaret Kanunu'nda yazılı şekil şartlarına bağlı ve belirli bir miktar paranın ödenmesi taahhüdünü içeren borç senetlerine BONO (Emre Muharrer Senet) denmektedir. Bono Türk Lirası üzerinden düzenleneceği gibi yabancı para üzerinden de düzenlenebilir.
Muhatabın senet borcunu ödemesi halinde tahsil gerçekleşmiş olur ve senet muhataba verilir. Diğer seçenek olan banka tahsilinde ise lehtar (alacaklı) ödeme zamanı gelmeden bir bankaya gider ve senedi iskonto ettirerek borcu tahsil eder. Senedin vadesi geldiğinde ise senet borçlusu borcunu ilgili bankaya öder.
Senet üzerinde kayıtsız şartsız ödeme vaadinin, lehtarın adının ve soyadının, düzenleme yerinin ve tarihinin, imzaların, ödeme yerinin, bono ya da emre muharrer senet kelimesinin ve borcun vadesinin bulunduğuna dikkat etmeniz geçerli bir senet düzenlenmesi ve tahsil konusunda sıkıntı yaşanmaması için oldukça önemlidir.
Senette kefil zorunlu olmayabilir ancak kefil isteniyorsa kesinlikle imzalaması gerekir. En önemli hususlardan biri de senedin herhangi bir yerinde deforme olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum olursa senet direkt geçersiz sayılır. Kendi güvenliğiniz açısından da senedi silinmeyen kalemler ile doldurmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri