İlgi zamiri olan -ki bitişik yazılması gereken bir kalıptır. Seninki TDK tarafından ilgi zamiri kullanılan ve aitlik belirten bir sözcük olarak sınıflandırılır. Bu nedenle seninki yazımı da bitişik olmalıdır.
"Seninki de" şeklinde yazılması gerekir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Bu ek, büyük ünlü uyumuna uymaz. Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
İlgili 15 soru bulundu
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
Ki eki ve ki bağlacının yazımı sürekli olarak karıştırılmaktadır. Ek olan ki, kelimeye birleşik olarak yazılırken bağlaç olan ki ise kelimeden ayrı olarak yazılır. Konuşma esnasında bir farklılık oluşmasa bile yazılış esnasında ki eki ve ki bağlacının karıştırılmaması gerekmektedir.
Doğal olarak günümüzde de “eğer ki” şeklinde yazılmaktadır.
Bağlaç olan “ki” ise kendi başına bir sözcük olduğundan her zaman ayrı yazılır ve bağımsız bir sözcük olarak kendisinde önceki sözcüklerin ünlülerinden etkilenmez. Örnek cümle: sandım ki, siz ki, diyorlar ki… Bir de baktım ki gitmiş; öyle canı yanmış ki ağlamaya başlamış.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
İsimlere eklenerek yer ve zaman bildiren sıfatlar türeten ektir. Zaman bildiren kelimelerin sonuna doğrudan eklenirken, yer bildiren sıfatlar türetirken “-dE” hâl ekiyle birlikte kullanılır. Sadece -ki ve az da olsa -kü şekilleri vardır.
Şimdi gelelim ek mi yoksa bağlaç mı nasıl ayırt edeceğimize: Yöntemimiz çok kolay. ki'nin olduğu kelimeyi elimize alırız ve bu ki'nin arkasına bir -ler, -lar ekleriz. Eğer kelimenin anlamı bozulmazsa bu ek olan -ki'dir ve bitişik yazılır. Eğer kelimenin anlamı bozulursa bu bağlaç olan ki'dir ve ayrı yazılır.
Öyle ki sözcüğünün ekindeki "ki" bağlaç değildir. Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır.
Cevabımız bitişik olacaktır. Açıklamalar; Haftaki yazarken kullandığımız -ki bir yapım ekidir ve ek olan -ki bitişik yazılır.
BENİMKİ, benim olan, benimle ilgili olan anlamına gelir. Bu da aitlik eki olan "ki" ekine eş değerdir. → Bir de bağlaç olan "ki" vardır. Bu daima ayrı yazılır.
—Bir eylemden sonra gelen 'ki' bağlaçtır, o nedenle ayrı yazılır. “Baktık ki, anladık ki, yazmış ki, dedi ki, gitmedi ki, bakmıyor ki” örneklerinde olduğu gibi.
BUGÜNLERDE KELİMESİNİN ANLAMI
Doğru kullanımı bugünlerde şeklinde olmalıdır.
"Akşamki" birleşik yazılır çünkü burada kullanılan ki, bağlaç değil ek niteliğindedir.
Doğrulanmış Cevap. Bu ek birleşik yazılır,yani okuldaki olarak yazılır. Çunkü buradaki ki eki bulunma eki olarak kullanılmıştır ve bu ekler her zaman birleşik yazılır.
Neyse ki yazılışı TDK tarafından sözlük içerisinde paylaşılmıştı. Buna göre “neyse ki” kelimesinin doğru yazılı ayrı şekilde yazılmış hali. Yani kelimeyi “neyseki” şeklinde yazan kişiler yanlış kullanım yapmış oluyorlar.
TDK sözlüğü ile kelimelerin doğru yazımı hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Sözcüklerin hem yazılışı hem de söylenişi hakkında en güvenilir kaynak olarak TDK sözlüğü öne çıkmaktadır. TDK'ya göre belli ki kelimesi ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre farz etmek kelimesinin doğru yazılışı "farz etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Örneğin: Babam geldi mi ki Zeynep abla?
Şu an ki nasıl yazıldığına dair de oldukça kafa karışıklığı bulunmaktadır. Kelime ile 'şuanki', 'şu an ki' ya da 'şu anki' gibi farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak kelimenin doğru yazılışı şu anki şeklinde olmalıdır.
Her zamanki kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre “her zamanki” şeklinde yazılarak –ki birleşik kullanılır. Her zamanki kelimesinin “her zaman ki” veya “herzaman ki” şeklinde yazımları hatalı bir kullanımdır. Kelimenin bu şekildeki yazımları cümlede yazım yanlışlarını meydana getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri