Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Baklavanın şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabında son dokunuş limon suyuyla yapılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Şerbetin şekerlenmesinin bir diğer sebebi de limon suyunu eklerken yapılan zamanlama hatasıdır. Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir.
Limonun gizemi
Tatlı şerbeti içerisine eklenen tuz ya da limon suyu; şerbetin şekerlenmesinin önüne geçmeye yardımcı olur.
Şeker, suyun içinde eridikten sonra şerbeti ocaktan almadan 2 – 3 dakika önce katın. Eğer limon suyu yoksa yerine 2 – 3 tane çok büyük olmamak şartıyla limon tuzu da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 3 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker ve yarım limon suyu.
İlgili 31 soru bulundu
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Doğal limon suyu , arı şurubunu alkali yapar ve şurubun kristalleşmesini geciktirir.
Hem hamurun sıcak olması hem de şerbetin sıcak olması çıtırlığı artıracaktır. Sıcak dökülen şerbet düzgün kesilen hamurun tüm hücrelerine kadar işleyecektir. Şerbeti dökerken mutlaka yavaş yavaş tüm yüzeye işleyecek şekilde dökülmesi gerekmektedir.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım. Sürenin sonunda, limonu tencereye koyup iyice karıştıralım ve 5 dakika daha kaynatalım.
Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz.
Limonlar suyunu verdikten sonra sudan çıkarıp atıyoruz ve limon suyunu ocağa alıp içerisine şekeri ilave ediyoruz (Şeker miktarını içebileceğiniz şekilde ayarlayın). Ve kaynadıktan sonra ocaktan alıyoruz içerisine vanilyayı ilave ediyoruz. Afiyet olsun.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şurubun Kıvama Gelmesi:
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
ŞEKER ERİYENE KADAR TENCEREYİ KARIŞTIRMALISINIZ
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını aşmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
Şekerpareler piştiği zaman fırından çıkarıp 3 dakika bekletin. 3 dakika sonunda ılık olan şerbeti ( püf noktası; şekerpareler sıcak, şerbet ılık olmalı) şekerparelerin üzerine gezdirin.
Şerbetli tatlıları buzdolabında saklıyorsunuz
Örneğin bayram için onları birkaç gün önceden hazır etmenizde sakınca yok, durdukça tatları iyice oturacağından daha iyi bile olabilir. Ancak uzun süre buzdolabında saklanan şerbetli tatlılar şekerleneceğinden onları oda sıcaklığında bekletmeniz çok daha doğru olacaktır.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek, çoğu kişinin yaptığı üzücü hatalardan biridir. Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Limon suyu ya da sirke
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Tatlıyı fırından çıkardığınız anda üzerine soğumuş şerbeti dökeceksiniz. Pişen tatlının üzerine şerbeti döküyoruz. Revaniyi dilimleyerek şerbeti daha güzel çekmesini sağlıyoruz. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri alıp kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını yüksek ateşte açarak kaynayana kadar bekleyin. Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun.
Bal sağımı ve bal arılarının bal ürettikleri dönemlerde koyu şerbet ile besleme yapılmaz. Genellikle sıvı şerbetle yemleme ilkbahar ve sonbahar da yapılır, koyu şerbet ise sonbaharın sonunda kışa girmek için yapılan beslemede kullanılır.
Burada doğru olan uygulama arıcılığı gelişmiş ülkelerin yaptığı türde beslemedir. Kış stoklarının arının salkıma gireceği yerde sağlıklı olarak oluşup, sırlı bal haline gelebilmesi için, arılar sonbaharda katı besinler yerine, 2 birim şeker 1 birim su ile yapılan koyu şerbetle beslenmelidir.
Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50- 60°C ye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır. Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır. Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri