Sütün içerisinde bulunan şekere laktoz denmektedir. Laktoz, bazı insanlara yan etki yapabilmektedir. Bu yüzden bu insanlar laktozsuz süt tercih etmelidirler. Laktozsuz sütler ise normal sütlere nazaran daha az kabız yaparlar.
Laktoz intoleransı bazı kişilerde kabızlığa sebep olabilmektedir. Eğer kabızlığınızın laktoz intoleransı kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız peynir, yoğurt ve kefir başta olmak üzere tüm süt ve süt ürünleri tüketimini kesmelisiniz. Özellikle çocukluk çağında görülen kabızlığın ana sebeplerinden biri süt tüketimidir.
Tam yağlı süt, krema ve peynir içeren yüksek yağlı süt ürünleri genellikle kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Süt tüketimini sınırlamak ve beslenmenize daha fazla tahıl, sebze ve meyve eklemek kabızlığınızın giderilmesine yardımcı olabilir.
Süt kabızlığa neden olabilir!
Eğer laktoz intoleransınız varsa süt kabızlığa neden olabilir. Çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada çocuklarda görülen kabızlığın nedenlerinden birinin de laktoz intoleransı olduğu ortaya çıkmıştır.
Aynı şekilde laktozsuz süt kabız yapmasının aksine mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak hazımsızlık, kabız, şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur.
İlgili 18 soru bulundu
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Özellikle içermiş olduğu zengin lifler sayesinde yulaf bağırsakların düzenli şekilde çalışmasına olanak tanır. Yani sindirimi kolaylaştırır. O yüzden kabızlık problemi yaratmasının aksine, sağlıklı bir şekilde kabızlık probleminin ortadan kalkmasına imkan verir.
Süt: Az miktarda süt tüketmek gaz ve şişkinliklerin önüne geçerken, çok fazla miktarda süt tüketmek ise kabızlığa neden olabilir. Sütün içerisinde yer alan bazı maddeler, kabızlığı tetikler niteliktedir.
Laktozsuz sütün normal süte göre farkları nelerdir? Laktozsuz sütün normal sütlerden tek farkı, içerdiği laktozun dışarıdan eklenen doğal laktaz enzimi sayesinde parçalanmış olmasıdır. Bu sayede daha kolay sindirilebilir. Laktaz enziminin eklenmesi sonucunda laktoz, glikoz ve galaktoza ayrılır.
Bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve ishale iyi geliyor. Süt ayrıca bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. Bağırsakları çalıştıran süt böylelikle kabızlık çeken ya da ishal sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Sütlü bal ayrıca kabızlığa karşı etkili bir içecektir.
Yumurta özellikle yüksek oranda tüketimi ile beraber kabız problemi meydana getirebilecek sorunlar içerisinde gelmektedir. Tabii bu durum kişinin bünyesine ve bağışıklık sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel çerçevede yumurta kabız yapabilecek besin kaynakları arasında bulunmaktadır.
Kafein: Çay, kola ve kahve kafein içerdiği için yüksek oranda kabızlığa neden olur. Kafein vücudu susuz bırakır ve sindirim için gereken su azalır.
Önce yoğurdu bir kabın içerisinde güzelce çırpın. Ardından maden suyunu bu kabın içerisine dökün ve çırpma işlemine devam edin. Hemen akabinde limon suyu ve naneyi de kabın içerisine ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ardından karışımı bardağa döküp gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Süte doğal laktaz enzimi ilave edilerek laktoz paketleme aşamasında parçalanır. Süt kendi besin değerlerinden bir şey kaybetmeden daha kolay sindirilebilen glikoz ve galaktoza çevrilir. Böylece şişkinlik, mide bulantısı, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim şikâyetleri ortadan kalkmış olur.
laktozsuz süt üretilirken içerisinde bulunan laktoz, laktaz enzimleri ile parçalanmaktadır. Bu parçalanmanın sebebi ise vücudun bu ürünü daha kolay sindirebilmesidir.
Diyet menülerinde süt ile hazırlanan tariflerde ya da zayıflama sürecinde süt tüketiminde yarım yağlı süt tercih edilmesi daha verimli olacaktır.
Süt ve süt ürünleri protein, kalsiyum ve K12 vitamini yönünden zengin gıdalar olmalarına karşın, bu gıdaların lif oranları düşüktür. Bu nedenle süt ürünleri odaklı bir beslenme şekli, lif yönünden eksik olacağı için kabızlığa neden olabilir.
Bol su içilmesi gerektiğinin üzerinde sıklıkla duran Karatay, potasyumu yüksek yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. "Susuz kalırsak kabız oluruz. Tuzsuz kalırsak kabız oluruz." diyen Canan Karatay, "Kabızlıktan korunmak için türk kahvesi çok önemli. Türk kahvesi en yüksek antioksidandır.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Olgunlaşmış muzlar, kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olabilecek iyi bir lif ve potasyum kaynağıdır. Ancak olgunlaşmamış muzlar ise tam tersi kabızlığa neden olabilir.
Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler. Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir.
Bağırsak tembelliği yaşayanlardansanız, bir kase yoğurt ile 4 yemek kaşığı yulaf ezmesini 10 dakika bekletin. Bu 10 dakika içinde yulaf ezmesi şişecek ve tam bir bağırsak dostu olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri