B6, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerini içeren besinleri tüketmek, egzersiz, güneş ışığı ve D vitamini ve stresten uzak durmak serotonin üretimine katkı sağlayacaktır.
Düzenli bir şekilde egzersiz yaptığınızda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar. Bu yüzden, egzersiz mutluluk hormonlarınızı artırmak için harika bir seçenektir.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Aşırı ve uzun süren stres serotonin tüketimini artırarak eksikliğine yol açabilir. Şeker metabolizmasındaki bozulmalar özellikle düşük kan şekeri, gün ışığının az alınması, yorgunluk, iyi beslenememe ve bazı ilaçlar (östrojeni ve testosteronu düşüren ilaçlar) serotonin düzeyini düşürür.
Balık, yulaf, çikolata, süt ürünleri, fındık, muz, tam tahıllar gibi besinler içerisindeki bileşenlerle doğrudan veya dolaylı olarak serotonini artırabilirler. Böylece ruh halinde iyileşme, anksiyetede azalma, depresyonun azalması, yorgunluğun giderilmesi gibi sağlığı olumlu etkileyecek gelişmeler görülebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
Serotonin: Ne Zaman ve Nasıl Salgılanır? Serotonin hormonu, herkesin bildiği gibi, mutlulukla özdeşleştirilen bir hormon. Bu hormon yalnızca ruh hali ile değil; iştah, uyku, sindirim, öğrenim becerisi ve hafıza ile de ilişkili. Serotonin oranları, mide bulantısında ve uyku esnasında zaman zaman artış gösterebilir.
Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü Kaygı, endişe, huzursuzluk ve gerginlik gibi anksiyete belirtileri. Sinirlilik ve öfke hali.
Kandaki mutluluk hormonu düzeyinin ölçülmesi mümkündür. Ancak kanda dolaşan bu hormon, beyin yerine sinir sisteminden kaynaklandığından ötürü düşüklüğü tanı amaçlı kullanılmaya uygun değildir. Bu sebeple serotonin eksikliği tanısı için laboratuvar bulguları yeterli değildir.
Egzersiz Yapmak: Düzenli olarak yapılan egzersizin fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal açıdan da birçok olumlu katkısı vardır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz sonucunda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar.
Sinir hücreleri ve beynin çalışması için gerekli olan serotonin, vücutta üretilen kimyasal bir maddedir. Vücutta normalden fazla serotonin olması, titreme, ishal, kas sertliği, ateş gibi semptomlara neden olabilir.
Serotonin seviyesinin ölçümü için en yaygın testlerden biri, kan plazması serotonin seviyesini belirlemeye yönelik bir immünolojik testtir. Bu test, hastanın kanından bir örnek alınarak laboratuvara gönderilir. Örnek, spesifik antikorlar kullanılarak ölçülen serotonin seviyesine tepki veren bir enzimle işaretlenir.
Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilir. Bağırsaklarda üretilen serotonin, tüm vücutta üretilen serotoninin %90'ını oluşturur. Gastrointestinal sistemi (sindirim sistemini) kaplayan hücrelerde serotonin bulunur. Serotonin buradan dolaşım sistemine katılır ve trombositler tarafından emilir.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Serotonin yeterli seviyelere çıkarsa ruh hali düzelir, iştah normale döner. Yaygın olarak kullanılan antideprasan ilaçlar serotonin seviyesini dengede tutmak için kullanılır. Kadın ve erkek serotoninin düşüşüne farklı tepki gösterebilirler.
Vücuttaki serotonin düzeyinin artması depresyon seviyesinin artmasını engellemektedir. Bu gruptaki ilaçlar; essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddesi içeren ilaçlardır ve anksiyete bozuklukları, depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır.
Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
Ayrıca serotonin dopaminerjik nöronlardaki reseptörlerine bağlanarak dopamin salgılanmasını azaltmaktadır. Serotonin eksikliğinin depresyon oluşumu üzerinde etkisi vardır.
Depresyondaki kişilerin çoğunda serotonin düşüklüğü vardır. Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu da beyindeki serotonin düzeylerini artırmaya yöneliktir. Serotonin güneş ışığında beyinde artar. Kapalı ve karanlık yerlerde serotonin düzeyi azalır.
Serotonin daha çok mutluluk hali, dikkat, odaklanma ve sakinlik ile ilişkiliyken dopamin ise ödül-ceza algısından ve motivasyondan sorumludur. Dopamin ile serotoninin diğer bir ortak noktası ise ikisinin de depresyon ve duygudurum bozuklukları gibi bazı ruhsal problemlerin mekanizmasında ortak rol almasıdır.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Güneş ışığı, temiz hava almak serotonin ve endorfin hormonlarını arttırmaktadır. Açık havada kısa yürüyüş yapmak mutluluk hormonunu arttırmaya yardımcı olmaktadır. Egzersiz yapmak. Düzenli egzersiz vücutta endorfin, serotonin ve dopamin seviyesini arttırmaktadır.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner.
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
7-Besinlerle daha fazla triptofan alın (serotonin, beyinde triptofandan elde edilir): Kabak ve ay çekirdekleri, susam, çiya, kuruyemişler, soya fasulyesi ve ürünleri, peynir, kırmızı et, beyaz et, balık, kabuklu deniz ürünleri, yulaf, bakliyat (özellikle nohut) ve yumurta tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri