Ağızda dağılan harika bir kıvam için ciğer marine ederken özellikle süt kullanmanızı tavsiye ederiz. Sütlü bir marine sosunda 1 ya da 2 saat bekletmeniz bu kıvam için yeterli olacaktır.
Ciğeri gereğinden uzun süre pişirdiğinizde de sertleşecektir özellikle kızartma yapacaksanız 2 dk dan uzun pişirmemek önerilir. Ben ciğeri pişirmeden önce yıkamıyorum yalnızca süzgeçte bekletip kanının süzülmesini sağlıyorum bu şekilde de ciğerin yumuşak olmasını sağlıyorum.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir. Ciğer temizlerken suda bekletmek yerine sadece sudan geçirmeniz yeterli olacaktır. Diğer tüm et ürünleri gibi ciğeri de pişirmeden önce marine edebilirsiniz.
*Ciğerinizi asla yıkamayın, zira sertleşir. Küçük doğranması, kızartma esnasında sertleşmesine başka bir etken. *2 kez kısa süreli kızartma yöntemi kurumasını önler, ancak yağın ısısını da yakmadan doğru ayarlamak önemli… *Üzerini kapatarak, dinlendirdiğiniz Arnavut ciğeriniz yumuşacık olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Küçük küçük doğranmış ciğerlerimizi iyice yıkayalım ve suyunu süzdürelim, kanı ve suyu iyice süzülmüş olmalı buna dikkat edelim. Yağımızı geniş bir tavaya alıp, ince ince doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra ciğerimizi ekleyip karıştıralım ve kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirelim.
Karbonat ve un önemli püf noktası
Doğrudan kızartmak yerine ciğeri önce unlu bir karışımla kaplamak en nefisi. Bu sayede dışı çıtır çıtır olurken içi yumuşacık kalır. Bunun için bir diğer püf noktası ise karbonat kullanmak. Un, karbonat ve tuzdan oluşan bir karışıma dinlenen ciğerlerinizi bulayın.
Pişirme süresi demişken, ciğeri çok uzun süre pişirmek sertleşmesine neden olur? Kavuracaksanız 10-15 dakika, soteleyecekseniz 20-25 dakika ciğeri pişirmek için yeterlidir. Hangi şekilde pişirirseniz pişirin, ciğeri tavaya koyduktan sonra kapağını kapatıp 10 dakika boyunca kesinlikle açmayın.
Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
Mutlaka kızgın ve bol yağda pişirilmeli. Ciğer 1-1,5 dakikadan fazla pişirilmemeli. Unutmayın ciğeri sertleştiren fazla pişirmektir. Daha lezzetli bir ciğer için kızartma yağından az bir miktar başka tavaya alınıp içine kırmızı biber eklenmeli biraz kavrulmalı ve pişen ciğerin üzerinde gezdirilmeli.
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Akciğerler içerisindeki kıkırdaklardan ayıklanarak minik küpler halinde doğranır. Üzerine minik doğranan kuyruk yağı, tuz ve 1 su bardağı su eklenerek kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir. Üzerine kimyon ve kırmızı toz biber serpilerek servis edilir.
Temizlenmiş tavuk ciğerlerini tavaya alıp aralarda karıştırarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Az miktarda domates salçası, tuz, kimyon, taze çekilmiş tane karabiber ve arzuya göre pul biber kattığınız tavuk ciğerini kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirdikten sonra servis tabaklarına alın.
Zarı temizlenmiş ciğerleri kasapta iri küpler halinde doğratmalısınız. Doğranmış ciğerleri unlamak için bir kaba boşaltın. Un, tuz ve karbonatı karıştırın ve ciğerin üzerine serpin. Karbonat ciğer yapımının püf noktalarındandır ve lezzetini arttırır.
Ciğer Kavurma Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz eritilmiş tereyağı ve zeytinyağıyla direkt ciğerleri kavurabilirsiniz.
Arnavut ciğerinin lezzetli pişmesi için ciğerin türüne dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde ciğer lezzetsiz ve sert olacaktır. Arnavut ciğeri genellikle dana ciğerinden yapılmaktadır. Kuzu ciğerinden yapılan Arnavut ciğeri dağılabilir ve sert bir kıvamda pişebilir.
Ciğer, besin değeri yüksek olduğu için sıkça tercih edilen bir yemektir. Farklı şekillerde yapılabilen ciğerin yanına uygun olan yemekler de merak edilen bir konudur. Ciğer ile beraber tarhana çorbası, pirinç pilavı, patates cips, sumaklı soğan salatası ve patates püresi güzel gider.
Ciğeri küçük küçük doğruyoruz ve soğuk suyla yıkıyoruz. Geniş bi tavada sıvı yağıyla iyice suyunu çekene kadar karıştırarak kavuruyoruz. Biraz kavrulunca tuz ilave ediyoruz 10 dakika daha kavuruyoruz. Bu arada soğanları halka şeklinde rendeleyip yıkıyoruz, sumak ve tuz ile karıştırıyoruz.
Dana Ciger Haşlanıp Arnavut Ciğeri: Kimileri de lokum gibi ciğer tarifi olması için ciğeri pişirmeden önce beş - on dakika kadar haşlayıp suyunu süzüp daha sonra yağ ile kavurup tarifi tatbik eder. Ciğer sote tariflerinde pişirme süresi yirmi beş dakikayı, ciğer kavurmada on beş dakikayı aşmamalıdır.
Ciğeri pişirmeden önce iyice temizlemek tabii ki çok önemli. Ancak temizlemek için suda bekletmek size daha iyi temizlenmiş hissi veriyor olsa da, ciğerinizin hem lezzetini kaybetmesine hem de piştikten sonra sert kalmasına neden olabilir. Suda bekletmek yerine ciğerleri sudan geçirmeniz yeterlidir.
Büyük boy bir tavayı ısıtıp içinde tereyağını eritin. Hafifçe kahverengileşene kadar kızdırdığınız tereyağının içine azar azar ciğerleri ekleyin. Ciğerlerin her iki tarafını da 2 dakika kızartın. İki tarafı da kızarınca üzerine tuzunu ve baharatlarını ekleyin ve tavadan servis tabağına alın.
Urfa Ciğer Kebabı Yapılışı:
Kuzu karaciğeri fındık büyüklüğünde küpler halinde doğranır. Kuzuların kuyrukları kuyruklar ciğerlerden biraz daha küçük olacak şekilde doğranır. Kebap şişinden daha ince ve kısa olan özel ciğer kebabı şişlerine; bir ciğer + bir kuyruk + iki ciğer + bir kuyruk + bir ciğer saplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri