Şoförlerin günde 9 saatten fazla çalıştırılmaması, sürekli olarak 4,5 saatten fazla araç kullanmaması, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az 11 saat dinlendirilmesi, haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili yapması… gerekir.
Uzun yol şoförleri 24 saat içerisinde en fazla 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Ayrıca bir hafta içerisinde 56 saat, iki hafta da 90 saat araç kullanma hakları bulunmaktadır. Bir tır şoförü çalıştığı süre boyunca kesintisiz olarak 4.5 saat araç kullanma hakkında sahiptir.
Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? GÜNLÜK ÇALIŞMA (SÜRÜŞ): Şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
İki haftalık dinlenme süresi arasında, 9 saatten kısa ve 11 saatten uzun bir dinlenme süresi yasaktır. Günlük dinlenme süresi, önceki dinlenme süresinden sonraki 24 saat içinde tamamlanmalıdır.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
İlgili 33 soru bulundu
4- Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyan motorlu araç sürücülerinin veya bir yarar karşılığında sürücülük yapanların 24 saatlik herhangi bir süre içinde; toplam olarak 9 saatten ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Herhangi bir onbeş günlük sürede toplam taşıt kullanma süresi 90 saati geçemez. Kesintisiz günlük dinlenme süresi 11 saattir. Sabit bir hafta içinde 3 defadan fazla olmamak üzere bu süre en az 9 saate düşürülebilir.
Genel olarak bakıldığında uzun yol şoförlerinin 24 saatlik herhangi bir zaman diliminde toplamda 9 saatten fazla araç kullanmaması gereklidir. 9 saatlik bu araç kullanma süresinde ise kesintisiz olarak 4,5 saatten daha fazla araç kullanılmamalıdır.
Yasalara göre uzun yola çıkan otobüsler veya ticari araçlar için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor ve bu molalar genellikle 15 ile 30 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
2 haftalık sürüş süresinin 90 saati aşamayacağı da kesin sınırlarla belirlenmiştir. Günlük 9 saat sürüş süresinde ise her 4 saat 30 dakika sonrası 45 dakika dinlenme zorunluluğu vardır. Bir sürücü kesintisiz 4.5 saatten fazla araç kullanamaz. Takograf bu sürelerin doğruluğunu ortaya koyar.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir. Bu molalar süresince şoförler başka bir işle meşgul olamazlar.
Takograf Sürüş Süreleri
Günlük maksimum sürüş süresi 9 saattir. Kamyon/tır sürücüleri için haftalık maximum sürüş süresi 56 saattir. İki haftalık bir süre içinde toplam sürüş süresi 90 saatiikinci hafta 34 saat olmak üzere araç kullanabilir.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Çift kişilik görevler
Sürücüler için günlük dinlenme gerekmeden önce, en ideal durumda maksimum sürüş süresi 20 saattir. 20 saat ancak her iki sürücünün de 10 saat araç kullanması durumunda mümkündür (günlük uzatılmış sürüş süresi).
Günde 9 saatten fazla ,devamlı olmak üzere 4,5 saatten fazla sürmeleri yasaktır. Daha fazla araç kullanılacaksa 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu mola 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Makam şoförlüğü ince ve disiplin gerektiren bir iştir. İşverenin kurallarına saygılı olmak makam şoförlüğü mesleğinde gereklilik gösteren bir konu olarak bilinir. Makam şoförlerinin belirli bir çalışma saati bulunmaz. Fakat makam şoförleri, 7/24 çalışmaya hazır halde olmalıdırlar.
🚽 Kamil Koç otobüslerinin tuvaletleri var mı? Evet, tüm Kamil Koç otobüslerinde tuvalet var.
Otobüs seferlerinde, 6 yaşından küçük çocuklar kucakta seyahat edebilirler. Ayrı koltuk talep ediyorsanız çocuk yolcular için de bilet almalısınız. 6 yaşından büyük her yolcu için ayrı bilet alınması zorunludur.
Başkan Öztürk, alınan karar çerçevesinde otobüslerde ücretsiz olarak taşınan 65 yaş üstü vatandaşların artık ücretsiz taşımayı kullanamayacaklarını belirterek, “15 Ekim 2023 tarihinden sonra bu vatandaşlarımızın artık ücretsiz binişe son veriyoruz.
Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Bir otobüs şoförünün günlük araç kullanma limitleri genellikle aşağıdaki tabloda olduğu şekilde sınırlandırılmıştır. Buradaki püf nokta günlük 9 saat kullanım limitidir. Fakat bir şoförün kesintisiz 9 saat sürüş yapması da ayrıca yasaklanmıştır.
Tır, otobüs gibi yük ve yolcu taşıyan şoförlerin yasaların belirttiği gibi gün içinde en fazla 9 saat araç kullanmaları gerekmektedir.
Takograf kartı ücreti 2023 yılında 217 TL'dir ve bu ücret online başvuru tamamlandıktan sonra sistem tarafından başvuru sahibine bildirilen başvuru numarasıyla birlikte ödenmelidir. Ücret, yalnızca Vakıfbank üzerinden yatırılabilir.
En fazla 9 saattir. 9 saati aşabilirsiniz, ancak haftada en fazla iki kez ve maksimum 10 saat olabilir. 1 haftada en fazla 56 saattir. 2 hafta boyunca 90 saati aşamaz. 4,5 saat araç kullandıktan sonra en az 45 dakika mola vermelisiniz (dinlenme süresi kullanmazsanız).
Takograf Sürücü Kartı Olmadan Araç Kullanmanıza İzin Verilir mi? Takograf ile donatılmış araçları sürücü kartı olmadan çalıştırmak teknik olarak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri