Tanı nasıl koyulur? Ses teli skarı tanısı, ses tellerinin videolaringostroboskopi adını verdiğimiz özel bir ışık tekniği ile ağız içerisinden muayenehane koşullarında endoskopik muayenesi sırasında, ses telinin iç yüzeyindeki titreşim hareketinin görülememesi ile koyulur.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Ses tellerinin muayenesi muayenehane koşullarında fleksibl fiberoptik laringoskopi ya da videolaringostroboskopi adı verilen muayene yöntemleri ile yapılır. Bu muayene ile ses telleri hareket halinde iken görüntülenebilir, gerekirse muayene ile ilişkili fotoğraflar çekilebilir, video kaydı alınabilir.
Gırtlağınızın ve ses tellerinizin muayene edilmesi için kameraya bağlı bir endoskop sistemi kullanılmaktadır. Endoskopla yapılan bu muayene ağız içerisinden veya burun içerisinden olabilir. Her iki muayene de hastaların büyük bir çoğunluğu tarafından herhangi bir zorluk yaşanmadan yapılabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ses Tellerinde Nodül Belirtileri Nelerdir? Ses teli nodülünün belirtileri genellikle ses kısıklığı, seste değişiklik, sesin çatallı çıkması ve seste kabalaşmadır. Profesyonel ses kullanıcısı sesinin daha alçak perdeden çıktığını ya da sesinin normalden daha soluklu, cızırtılı, hışırtılı olduğunu ifade edebilir.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Ses teli kisti belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, genellikle ses kısıklığı ve çatallaşması, ses yorgunluğu, sesletim güçlüğü ve konuşma esnasında boğazda ani batmalar şeklinde ağrı hissedilmesi ile kendisini gösterir.
Ses teli felçlerine en çok guatr ve diğer boyun ameliyatlarından sonra rastlanmaktadır. En başarılı ameliyatlarda bile %2-3 geçici veya kalıcı ses teli felci görülebilmektedir. Bu felçlerin büyük çoğunluğu 6 ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur. Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Çiğ domates, kereviz ve salatalık, ayrıca elma, üzüm, şeftali gibi gıdalar yorulmuş ses tellerine faydalı olacaktır. A vitamini yumuşak dokuların, cildin ve mukoza zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Boğazda da bulunan mukoza zarlarının sağlıklı olması, genel olarak bölgenin daha iyi durumda olmasını sağlar.
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Bir gırtlak iltihabı olan larenjitin semptomları çoğunlukla, sesin kısılması, hafif ateş, öksürük, boyunda ağrı ve yutmada güçlük olarak kendin, gösterir. Genellikle bu semptomlar yalnızca iki hafta sürer. Eğer belirtiler üç haftayı geçmiyorsa bu akut larenjite işarettir.
Su-tuz gargara: Ses tellerini her daim korumak isteyenler günde sabah ve akşam olmak üzere iki kez bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapabilir. Elma sirkesi: Elma sirkesi doğal bir antimikrobiyaldir.
Sesin zorlanması ses tellerinin düğüm ve polip adı verilen nasır veya kabarcıklar geliştirmesine neden olabilir. Bunlar sesin tonunu, nasıl duyulduğunu değiştirebilir. Ses telleri çok zorlanıldığı durumlarda kopabilir ve bunun sonucunda ses telinde kanama ve sesin tamamen kaybı gibi sonuçlar oluşabilir.
Boyun bölgesinde çıkan kitleler ''tümör'' olarak tanımlanır. Bu tümörler başta gırtlak ve üst yutak kanseri olmak üzere birçok kanser türünün erken belirtileri arasında yer alır. Boyun kitleleri büyüklüklerine göre üçe ayrılır. En sık görülen türü enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan inflamatuvar boyun kitleleridir.
Kısa zamanda ortaya çıkan kitleler önemsenmeli
Büyüyüp küçülen ve uzun zamandır var olan boyun kitleleri genellikle doğumsal veya enfeksiyona bağlı yani iyi huylu olarak değerlendirilir. Sürekli büyüme eğiliminde olan ve çok kısa zamanda ortaya çıkan kitleler ise kötü huylu bir oluşumu düşündürmektedir.
Enfeksiyon hastalıkları boyun bölgesine direk yerleşerek şişlik ortaya çıkarabilecekleri gibi, sinüs, diş, ağız veya bademcik gibi baş ve boğaz bölgesinde yerleşip hastalık yaptıktan sonra buna reaksiyon olarak boyun lenf bezlerinin şişirerek de dolaylı olarak boyun şişliği oluşturabilirler.
Gırtlak ve boyun adalelerinde aşırı gerginlik veya sesi doğru çıkartabilmek veya yüksek şiddette çıkarmak için bu adale gruplarında gerginliğe neden olmak, ses tellerinin yapısında bazı değişikliklere neden olur.
Ses teli felci tedavisi farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri arasında ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti, kapalı ses teli cerrahisi ve açık ses teli cerrahisi yöntemleri bulunmaktadır.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri