Sevgiliye verilen hediyelerin hukuken bağışlama kabul edildiğini ve bu nedenle geri istenemeyeceğini söyleyen Avukat Bilal Çelik, "Bu konuda herhangi bir üst sınır bulunmamakla birlikte yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre alışılmışın dışında olmayan hediyelerin iadesi istenemez.
Türk Medeni Kanunu'nun 122. maddesinde; “Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.
Hediyelerin Geri Verilmesini Davası Açabilecek Kişiler
Nişanlıların ana ve babaları Nişanlıların ana ve babaları gibi davrananlar. Nişan hediyelerinin geri verilmesi için nişan ilişkisinin karşı tarafı olan kişiye karşı dava açabilirler.
Hükme göre sadece nişanlıların birbirlerine değil aynı zamanda ana ve baba ya da onlar gibi davranan kişilerin de diğer nişanlıya vermiş oldukları hediyeler geri istenebilecek r. Bu kapsamda olanlar alışılmışın dışındaki hediyelerdir.
Nişanın bozulması nedeniyle mutad dışı hediyelerin geri alınmasına ilişkin davalarda kusur aranmaz. Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre; nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyaları mutad dışı hediye olarak kabul edilmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
İnsanlar arasındaki bağlılığı kuvvetlendiren ve yardımlaşmayı sağlayan hediye(armağan) her zaman verilebildiği gibi, bayram, düğün, doğum günü gibi özel günlerde de verilmektedir. Aynı zamanda İslam dininde sünnet kabul edilir, sevap kazandırdığına inanılır. İkinci anlamı ise; ücret, fiyat, ederdir.
Sadaka ve hibe de karşılık beklenilmez. Bu durum hediye için de sözkonusudur. Hediye veren kişi karşılık beklemeden verir. Ancak karşılığı verilemez diye de bir kural olmadığından hediyeye karşılık vermekte bir sakınca yoktur, aksine daha faydalı ve daha faziletlidir.
Sevgi ve İlgi Gösterme: Sevdiklerimize hediye vermek, onlara sevgi ve ilgi göstermenin bir yolu olarak kabul edilir. Hediye vermek, karşı tarafa değer verdiğimizi ve düşündüğümüzü gösterir. Sevdiklerimizi mutlu etmek, ilişkilerimizi güçlendirmek ve duygusal bağlarımızı pekiştirmek için hediye alırız.
HEDİYELER BAĞIŞ KABUL EDİLİR, AMA...
Sevgiliye verilen hediyelerin hukuken bağışlama kabul edildiğini ve bu nedenle geri istenemeyeceğini söyleyen Avukat Bilal Çelik, "Bu konuda herhangi bir üst sınır bulunmamakla birlikte yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre alışılmışın dışında olmayan hediyelerin iadesi istenemez.
Sadece nişanın tarafı olan kişi değil, ana ve baba ya da onlar gibi davranarak hediye vermiş olanlar da vermiş oldukları hediyeleri geri isteyebilirler, Yalnızca, alışılmışın dışındaki hediyeler geri istenebilir. Alışılmış hediyeler geri istenemez. Öncelikli olarak hediyelerin aynen veya mislen iadesi istenecektir.
Nişanlılık bitmiş olmalı yani evlilik dışında bir sebeple sona ermelidir. Verilen hediyelerin ekonomik bir değeri olmalıdır. Hediyeler alışılmışın dışında olmalıdır. Alışılmış hediyelerin iadesi istenemez.
Sual: Verilen hediyeyi geri istemek caiz midir? Hediye, mevcut ve bilinen bir malı birine karşılıksız vermektir. Belli bir karşılık isteyerek vermek de caizdir. Mecbur kalmadıkça hediyeyi geri istememelidir.
Ürün İade Koşulları
Sitemiz üzerinden satın aldığınız ürünün hatalı çıkması halinde teslimat tarihinden itibaren en geç 14 gün içerisinde sayfamızdaki online destek bölümünden bizimle iletişim kurmanız gerekmektedir. Bu bilgileri takiben kargo şirketi ile bize ulaştıracağınız hatalı ürün yenisi ile değiştirilecektir.
Fitne ve zina tehlikesi söz konusu olmadan, erkeğe de kadına da hediye alıp vermek caizdir.
Hediye almak herkesin hoşuna gider. Hediye alan kişi kendini değerli hisseder. Hediyeleşmek ikili ilişkilerin güçlenmesini sağlayan bir etkiye sahiptir.
Peygamber (s.a.s.), “Hediyeleşin ki aranızdaki sevgi artsın" buyurmuştur. Ancak yetkili makamlarda bulunan kişilerin, bu göreve gelmeden önce aralarında hediyeleşme âdeti olmayan kişilerden her ne ad altında olursa olsun; hediye ve bağış kabul etmeleri caiz değildir.
ne kadar büyük ve ne kadar çok av getirirse o kadar çok ikna edici olur. günümüzde de, erkek insan, dişisine layık olduğunu gösterebilmek ve onun gönlünü kazanabilmek için, hediye alır. hediye ne kadar tatmin edici ve kabul görürse, erkeğin dişi tarafından kabul edilmesi de ikna edici olur.
Hediye verme, rüşvetten farklı gibi görünse de verenin veriş amacının gerisinde yatan gerçeği saklamaktan öteye geçmemektedir. Bir menfaat elde etmek için devlet memuruna açıkça rüşvet veremeyenler hediye vermek suretiyle ona menfaat sağlarlar. Bu anlamda hediyeyi, rüşvet olarak değerlendirmek mümkündür (Şen, 2010:4).
Kızsa senden hoşlanmıyor. Hediyeni aldıktan sonra seni reddetmek daha zor olacağı için almıyor. Parasal olarak zora girmeni istemiyordur paran gitmesin diye diretiyordur. Kızsa senden hoşlanmıyor.
Rüyada hediye vermek, kişinin güvenilir oluşuna hikmettir. İnsanların rüya sahibine güvendiğine, bunun için onunla beraber çalışmak istemelerine delalettir. Rüyada hediye vermek, az kalan işlerin tamamlanmasına yorulur. Sevdiği bir kimseye hediye vermek, rüya yorumcularının tabirine göre bereket manasına gelir.
HEDİYE EŞ ANLAMLISI
Her kelimenin eş anlamlısı yani anlamdaşı bulunmadığı gibi bu kelimelerden biri de Hediyedir. Hediye kelimesinin Türkçe kökenli bir karşılığı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre; Hediyenin eş anlamlısı Armağandır.
Rüyada çakmak hediye etmek; rüya sahibinin hediye ettiği kişiyle arasına mesafe koymasına işaret eder. Rüyada çakmak hediye etmek; rüyayı gören kişinin uzunca bir ilişkiye başlamasına delalettir. Rüyada çakmak istemek; rüyayı gören kişinin durağanlığının son bulması adına ve yaşamında hareket istemeye işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri