Sezaryen sonrasında dikiş yerleri kontrol edilir. Pelvik ve meme muayenesi yapılır. Pelvik muayenede, rahmin gebelik öncesi boyutlarına yani armut büyüklüğüne yakın olup olmadığı incelenir. Meme üzerinde ise iltihap, süt kanallarında tıkanma ya da topaklanma gibi bir rahatsızlıkların varlığı kontrol edilir.
Gerek normal yolla, gerekse sezaryen ile yapılan doğumlardan 6 hafta sonraki kontrol için randevu almanız uygun olur.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Öncelikle, doğum sonrası korse kullanımına hemen başlanmaması tavsiye edilir. Doğumun üzerinden minimum 1-2 gün geçmiş olmasına dikkat etmek gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Ağrı ve Rahatsızlık: Sezaryen doğum sonrası ilk günlerde ağrı, rahatsızlık ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Bu ağrılar zamanla azalır. Ancak iyileşme sürecinde bazı hafif ağrılar olabilir. Normal Aktivitelere Dönüş: Genellikle 6 hafta sonra normal aktivitelere dönebilirsiniz.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur.
Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir. SEZARYEN İZİ AZALTAN KREMLER; Eczaneler de kozmetik olarak satılan bu kremler (contractubex, dermatix) en az 2 ay süreyle günde 2 kez düzenli kullanılması halinde etkili olabilmektedir.
Aldığınız sütyen ve külot, yeni vücut formunuza kolaylıkla uyum sağlayabilmelidir. Karın ve göbek kısmını sıkmayan ve rahatsız etmeyen külotlar tercih edilmeli ve cildinizi tahriş etmemelidir. Anneler aynı zamanda külot seçimi yaparken ya pamuklu külotlar ya da tek kullanımlık lohusa külotları tercih etmelidir.
Sezeryandan Sonra Yataktan nasıl kalkılmalı? Doğumdan sonraki süreçte yataktan sol tarafınız yatık bir şekillde ve dizlerinizi hafif olarak kıvırarak yatabilirsiniz. Bu sayede daha kolay gaz çıkışı olmaktadır.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Doğum Sonrası Vücudun Muayenesi
Sezaryen sonrasında dikiş yerleri kontrol edilir. Pelvik ve meme muayenesi yapılır. Pelvik muayenede, rahmin gebelik öncesi boyutlarına yani armut büyüklüğüne yakın olup olmadığı incelenir.
Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir.
Sezaryen Sonrası Güvenli Doğum Yapılabilir
Çoğu kadın sezaryen sonrasında güvenli bir şekilde normal doğum yapabilir. Bu yüzden geçmişte sezaryenle doğum yapan bir kadın, günümüzde genellikle diğer bebeklerini nasıl doğuracağı konusunda seçim yapma şansına sahiptir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Banu Çiftçi. Adet kanaması en erken doğumdan 6-8 hafta sonra başlayabilir.
Ameliyattan hemen sonra kesi hattı üzerine belirli bir süre kum torbası gibi ağrılıklar konulması sıkça yapılan bir uygulamadır ancak iyi kanama kontrolü yapıldığında hastaya gereksiz ağrı hissettirmesi dışında bir fonksiyonu yoktur.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sonda hortumu idrar torbasına takılır. Sonda hortumu hastanın bacağına veya yatağa sabitlenerek hareketin kısıtlanması engellenir. İdrar torbası belli aralıklarla boşaltılır.
Sezaryen ameliyatı öncesinde sonda takmayı tercih ederiz çünkü operasyon sırasında dolu olan idrar torbası hasarlanabilir. Ameliyat sonrasında da anne hemen ayağa kalkıp tuvalete gidemeyeceği için ve idrar çıkış miktarının takibi için birkaç saat sondayla kalması gerekir.
En yoğun ağrılar ilk 2 ve 4. saatler arasında hissedilir, daha sonra yavaş yavaş rahatlama başlar, 12 ile 24 saat sonra hastayı çok daha rahatsız eden büyük bir ağrı olmayacaktır. Sadece hastanın hareketliliği, ayağa kalkışı sırasında karnında hafif bir rahatsızlık hissi veya hareket tutukluğu hissedebilir.
Sezaryen iç dikişleri, alınması gerekmeyen bir dikiş türüdür. Genellikle bir haftada yara yeri kapanır. Ancak, dikişlerin ve kesi yerinin tamamen iyileşmesi bir ayı bulabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında belirli bir süre dikişleri patlatacak hareketlerden kaçınmak gerekir.
Sezaryen Doğum Esnasında Acı Hissedilir Mi? Sezaryen doğum esnasında normal doğumda olduğu gibi yoğun bir acı hissedilmez. Cerrahi müdahale sırasında anestezi kullanılır. Tercih edilen anestezi türü ise spinal ya da epiduraldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri