Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Doğumdan sonra mide ince barsaklar ve kalın barsaklar eski durumunu ve yerini alır. Lohusalığın ilk günlerinde karın şişliği ve kabızlık görülebilir. Doğumdan hemen sonra idrar kesesinde ödem ve kızarıklık meydana gelir. Mesane kapasitesi artmış, mesane içi sıvı basıncına karşı duyarsızlık olabilir.
ŞİŞLİKLER; Doğum sonrası 2-3. günel,ayak ve bacaklarınızda şişlikler artacak ve bunlar 7-10. günde düzelecektir. Bol sıvı tüketiniz ve dinlenirken ayaklarınızı yukarı kaldırınız.
Annenin emzirme döneminde fazla terleme sebebiyle, oluşan cilt dokusundaki ödem hızla çözülür. Bu sistemlerdeki oluşan değişikliklerde 6 ncı haftanın sonunda normal haline dönmektedir.
* Sonrasında yapacağınız egzersizler ve sağlıklı beslenme programı ile yaklaşık 6 ay içinde, eski karnınıza sahip olmanız mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Sezaryen sonrası karnın daha iyi ve daha çabuk toparlanabilmesi için ise doğum sonrası korse kullanımı önerilebilir.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Düzleşen ve içe dönük meme ucu olan anneler için meme ucu çıkarıcı kullanmak pratik ve rahat bir emzirme süreci geçirmenizi sağlayabilir. Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
Karın bölgesindeki ödemi atmak için idrar söktürücü besinlerin kullanılması tavsiye edilebilir. Başta enginar, pancar, lahana ve maydanoz ve mısır püskülü başlıca idrar söktürücü besinler arasında yer alır. Bunların doğru kullanımı için doktora danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Şişlik azaltmak için ayaklarınızı yüksek yerlere doğru kaldırarak uzanın. Kanepeye, sandalyeye, tabureye ve ya daha başka yüksek bir yere ayaklarınızı uzatın. Vücudunuzdan yüksek bir yerde olmasına dikkat edin. Uzanarak ayaklarınızı yukarı kaldırmak daha faydalı olacaktır.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Artan su tüketimi ile birlikte damarlardaki sıvı miktarı artar ve bu da genişlemeye yol açar. Fakat bu genişlemenin miktarı artan sıvı hacmini tamamen karşılayamadığı için fazla sıvı, dokuların arasındaki hücrelerde birikir; bu duruma da ödem oluşur.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Bol yeşillik içeren salatalar, salatalık, domates, ıspanak, havuç, bezelye gibi sebzelerle beslenen anne adayının sezaryen sonrası toplanması daha hızlı olacaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de süte ve dikişlerin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir. Vücuttaki toksinlerin ve ödemin atılmasına yardım eder.
Çünkü sezeryan doğumda bir ameliyat söz konusu olduğu için doktor yönlendirmesiyle hareket etmek gerekir. Bazı durumlarda sezeryan sonrası dikişlerin alınması beklenir. Dikişlerin alınmasından sonra da korse kullanımı için 2-3 hafta beklenmesi önerilir.
Yeteri kadar dinlenin. Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden oluyor. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek geliyor, ödem azaldıkça süt artıyor.
“Emzirmek kilo verdirir” söylemi çok bilimsel olmasa da emzirmek, toksinleri, ödemi atmaya yardım eder. Emzirme esnasında anne, efor harcamadan kalori yakar. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, yürüyüş yapmak ve sık sık emzirmek annenin kendini toparlamasına yardım edecek en net formül olarak görülebilir.
Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur. Sıvı alımını sadece su ile değil meyve suları, komposto ve bitki çayları ile de alabilirsiniz. Hazır meyve suları, ve gazlı içeceklerden bu süreçte uzak durmanızda fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri