Görüleceği gibi sığır varlığının üçte biri bu illerde barındırılmaktadır. Kültür ırkı sığır varlığının en yüksek olduğu başlıca iller Konya, Balıkesir ve İzmir; kültür ırkı melezlerinin en yüksek olduğu il Erzurum`dur. Buna karşılık en fazla yerli sığıra sahip il ise Ağrı`dır (Tablo 6).
Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır. Konya'da 600 binden fazla sığır beslenmektedir. İzmir'de yetiştirilen sığır sayısı ise 500 bine yakındır.
TÜİK'in İllere Göre Türkiye'de Sığır Varlığı araştırması açıklandı. İlk üç sırayı Konya, Erzurum ve İzmir paylaştı.
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
Van ilk sırada
TÜİK verilerine göre Van 2 milyon 703 bin 581 baş küçükbaş hayvan sayısıyla ilk sırada yer alırken, Van'ı 2 milyon 117 bin 190 ile Konya, bir milyon 749 bin 453 ile Şanlıurfa takip etti.
İlgili 45 soru bulundu
İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir ili izlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sisteme sahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devam ettiği söylenebilir.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Samsun hayvan varligi açisindan Türkiye'nin önde gelen sehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle manda sayisinda Türkiye'nin ilk sirasinda yer alan Samsun , büyükbas hayvan, kanatli hayvan sayisi ve balik üretiminde önemli bir yere sahip.
Büyükbaş hayvancılık genellikle Doğu Anadolu Bölgesinde yapılır çünkü yükselti fazladır.Büyükbaş hayvancılık için ideal yerdir.
Şanlıurfa'da, tamı tamına 740 bin m² 'lik açık alan üzerine kurulmuş Türkiye'nin en büyük büyükbaş besi çiftliği olan çiftliğimizde gün, erken saatlerde başlıyor. İlk işimiz hayvanlarımızın yem ve su kontrollerini yapmak oluyor.
Dana; Sütten kesilmiş dişi ve erkek sığır (6-12 ay). Buzağı; Yeni doğmuş süt emen dişi ve erkek sığır (0-6 ay ).
TÜİK Kurumsal. Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı Haziran ayı sonu itibariyle bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,9 artarak 18 milyon 124 bin baş, manda sayısı ise %0,9 artarak 194 bin baş olarak gerçekleşti.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir.
Konya 646 bin 583 sığırla, Van 2 milyon 147 bin 139 koyunla, Mersin 660 bin 325 keçiyle, Samsun 14 bin 41 mandayla birinci sırada"
AB ülkelerinde 2021'de 75 milyon 705 bin olan toplam büyükbaş hayvan sayısı, geçen yıl 74 milyon 799 bine geriledi. Büyükbaş hayvancılıkta Fransa, AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldı. Bu ülkenin büyükbaş hayvan varlığı geçen yıl 16 milyon 986 olarak hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 Aralık itibarıyla Türkiye'nin büyükbaş hayvan sayısı ise 18 milyon 36 bin olarak belirlendi. Böylece Türkiye, AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında büyükbaş hayvan varlığında zirvede yer aldı.
nahır: Sığır sürüsü.
Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır. Ayrıca hayvancılığa dayalı olarak Diyarbakır'da Türkiye'de bir ilk olan Organize Hayvancılık Bölgesi kurulmaktadır.
İngilizce bizon adıyla da bilinen bufalo, Kuzey Amerika'ya özgü bir manda türü.
Genel olarak Kuzey Anadolu sahilinde Samsun ve Sinop; Orta Anadolu'da Çorum, Amasya; İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir; Doğu Anadolu'da Sivas, Muş; Güney Doğu Anadolu'da ise Diyarbakır'da daha yoğun şekilde bulunmaktadır.
Ülkemizde genel olarak Marmara Bölgesi'nde İstanbulda, kuzey sahillerimizde Samsun ve Sinop civarında, Orta Anadolu'da Çorum ve Amasya, İç Batı Anadolu'da Afyon, Balıkesir, Doğu Anadolu'da Sivas, Güneydoğu Anadolu'da Diyarbakır'da daha yoğun bulunmaktadır.
Yılda 10 milyon civarında hayvan kesimi yapılmakta, kırmızı et üretimimiz 1 milyon tonun üzerinde gerçekleşmektedir. Kesilen hayvanların %55'ini koyun, %14'ünü keçi, %31'ini sığır oluşturmaktadır. Üretimin tümü tüketildiği kabul edilecek olunursa, kişi başı kırmızı et tüketimimiz 13,84 kg seviyesindedir.
Bu görüşe göre; “Deve, at, eşek, katır, manda, sığır ve bunların yavruları” büyükbaş, “Koyun ve keçi ile bunların yavruları” ise; küçükbaş hayvandır.
Son yıllardaki kurban satışlarını da göz önünde tuttuğumuzda, bu yıl 785 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvan olmak üzere toplamda 3 milyon 385 bin kurbanlık hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz.” “Kurbanlık fiyatları ve satış şekli illere göre farklılık arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri