Şiber Vana Nasıl Çalışır? Dairesel borulardan gelen akışkanın hareketini, dairesel veya oval kesitli bir plaka yardımıyla kapatarak engelleyen vana çeşitlerine şiber vana veya sürgülü valf denir. Plaka vananın üstündeki topuzun döndürülmesi ile hareket eder.
Şiber vana; sıvı ya da gazların akışını kontrol etmek adına kullanılan vana türlerinden biridir. Su, hava, yağ, doğalgaz ya da yakıt gibi malzemelerin yer aldığı sistemlerde bazen akışı kontrol etmek gerekir. Şiber vanalar, el yordamıyla çalışır. Ayrıca akışı tamamen kesme özelliğine sahiptir.
Stop vanalar, sıvı akışını kontrol etmek için sağa ve sola hareket eden bir tapaya sahiptir. Bu disk, sıvı geçişine izin vermek için akış yolu ile hizalanabilen veya engellemek için kapatılabilen bir bağlantı noktasına sahiptir.
Saat yönünde çevrilerek vana kapatılır. Sol tarafa yani saat yönünün tersine çevrildiğindeyse açılır. Şibel vana olarak bilinen vanalar, hiç açılıp kapatılmadığı için bazen suyu tamamen kesmez. Su böyle damla şeklinde akmaya devam eder.
Küresel vana açma kapama yönü olarak genellikle saat yönünde açma, saat yönünün tersinde kapanma olarak üretilir. Vanayı açıp, kapatmaya çalışırken boşa dönme hissediyorsanız veya tecrübe ediyorsanız üretici ile kısa zamanda iletişime geçmelisiniz demektir.
İlgili 32 soru bulundu
Vanayı kapatmak için kolu mile dik olarak çevirin. Kelebek vana kapalıysa, kol mile paralel olmalıdır. Açıksa, yatay olacaktır. Bir kelebek vana takarken, gövdeyi diğer boru elemanlarının üzerinde tuttuğunuzdan emin olun.
Su vanası sol tarafa doğru, yani saat yönünün ters yönüne çevrilerek açılır.
KÜRESEL VANALAR
Kol vanaya dik olacak şekilde 90 derece döndürüldüğünde de sistem kapanır ve akış kesilir. Küresel vanalar çok açılıp kapanan veya çabuk açılıp kapanması gereken yerlerde öncelikli olarak tercih edilir.
Su vanası saat yönünde suyu keser. Yani vanayı soldan sağa doğru çevirdiğinizde suyunuz kesilecektir. Tam tersi durumda, yani vanayı saat yönünün tersine çevirirseniz de su açılacaktır. Vanayı kullanarak suyun seviyesini de ayarlayabilirsiniz.
Abone İşleri Dairesi büroları veya Alo185'i arayıp bilgi verilir. Borcunu ödeyen abonelerin ilgili adreste,saha ekipleri tarafından sayacı tesisata mühürleme işlemi yapılır.Abone suyu kullanıma açılır.
Kosva vanalar kolon musluğu veya kolon vanası olarak adlandırılır. Bu vanalar ısıtma tesisatında kolon altlarında konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü ile vanalardan ayırt edilir. Bir tamirat anında veya başka maksatlarda kolonlardaki suyu kesmek veya boşaltmak için kullanılır.
Türbin bypass vanalarının temel görevi, Aşağıda tanımlanan durumlarda, buharı ana buhar hattından cold reheat hattına veya hot reheat hattından kondensöre yönlendirme yapmaktır. Türbin bypass vanaları çalıştırma esnasında, izin verilen sıcaklık ve basınç geçişlerini minimumda tutar.
Kolon Vanası (Kosva Vana)
Kolon musluğu veya kolon vanası olarak da adlandırılan bu vanalar, ısıtma tesisatlarında kolon altlarına konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü ile diğer vanalardan ayrılır.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Solenoid bobine bir gerilim (230V, 110V, 24V, 12V gibi DC ya da AC gerilimler) uygulandığında, bobin bir elektromıknatısa dönüşür ve manyetik bir kuvvet üretir. Bu kuvvet vananın içindeki çekirdeğin hareket etmesini sağlar. Bu harekete göre vana açılır ya da kapanır.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Ayrıca, tuvaletler, lavabolar ve su ısıtıcıları gibi münferit armatürlerin yakınında da ayrı ayrı kapatma vanaları bulunur. Bu vanalar sıhhi tesisat onarımları gerektiğinde veya acil bir durum meydana geldiğinde, su akışının hızlı bir şekilde kesilebilmesi ve su baskınlarının önlenmesi için kullanışlıdır.
Kombiyi kapatın. Su akan yerin altına bir kap yerleştirin. Sola doğru çevirdiğinizde su akmaya başlayacak ve basınç düşecektir. Kombinizin altında ya da üzerinde su saatine benzeyen manometre de çubuk 1,5-2 arasında geldiğinde aynı vanayı sağa doğru çevirerek kapatın.
Kelebek vana, nispeten basit bir yapıya sahip bir kapatma vanasıdır. Kapalı pozisyonda iken disk vananın geçiş alanını kapatır, açık pozisyonda ise disk akışa izin vermek için döner. Çeyrek dönüş ile tamamen açık bir vana tam kapalı konuma veya tam tersi şekle getirilebilir.
Sızdırmazlık konusunda küresel vana kelebek vanaya göre daha güvenilirdir. Kelebek vana da sızdırmazlık açısından iyi sonuçlar verir ancak özellikle gaz taşınan hatlarda küresel vanalar daha fazla tercih edilmelidir. Küresel vananın tercih edilmesi gereken bir diğer durum ise yüksek basınçtır.
Küresel vana arızalarının temel en temel sebebi vanaların paslanması ve iç aksamının tıkanmasıdır. En çok görülen problemlerden biride vananın çevrilen kısmının aşırı sertleşip sıkışmasıdır. Bununla birlikte boşa dönen gevşemiş başlık sorunu da görülür.
Şebeke sisteminin basıncı ayarlanmış değerini aştığında, vana kendiliğinden hızlı bir şekilde açılarak fazla basıncı tahliye eder ve şebeke sistemini korur. Sistemdeki basınç değeri, ayarlanmış değere ulaştığı zaman ise, vana darbe oluşturmadan sızdırmaz bir şekilde kendiliğinden kapanır.
Eğer vananın sıkıştığından eminseniz, önce vanayı tamamen kapalı konuma getirin. Daha sonra vanayı açmaya başlamak için yavaşça ve nazikçe çevirme kolunu veya düğmeyi açın. Burada önemli bir nokta, fazla güç uygulamaktan kaçınmaktır. Zorlayarak vanayı daha da sıkıştırabilirsiniz.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri