Siber Varlık (Cyber Entity): Klasik bilişim unsurlarının (bilgisayar, sunucu, ağ cihazları, vb.) yansıra, internet bağlantılı televizyondan, araçlardaki arızayı servise otomatik bildiren bileşenlere kadar, tüm bu cihazları ve yazılım, donanım bileşenlerini “siber varlık” tanımı içine dâhil edebilmek mümkündür.
Siber Güvenlik Unsurları
Bunlar; gizlilik, bütünlük, kimlik doğrulama, erişilebilirlik, inkar edememe gibi unsurlardır.
Siber risk, bir kuruluşun bilgi sistemleri veya süreçlerindeki bir sorundan kaynaklanan operasyon aksaklığı, herhangi bir siber olay ve buna bağlı olarak itibar veya finansal kayıp yaşanma ihtimalidir. Sadece finans sektörü değil, savunma, sağlık, eğitim gibi her tür ve büyüklükteki kuruluş risk altındadır.
Dijital güvenlik olarak da bilinen siber güvenlik, dijital bilgilerinizi, cihazlarınızı ve varlıklarınızı koruma uygulamasıdır. Bu, kişisel bilgilerinizi, hesaplarınızı, dosyalarınızı, fotoğraflarınızı ve hatta paranızı içerir.
İlgili 22 soru bulundu
Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir. Bu üç temel güvenlik öğesinden herhangi biri zarar görürse güvenlik zaafi yeti oluşur. Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır.
İşlenen herhangi bir siber suçu, doğrudan ihbar etmek için 155 hattını arayarak ilgili suç birimi ile suç ihbarı yapılabilir. Bunların dışında ise, aynı zamanda size karşı işlenen bir bilişim suçu hakkında da dilekçe yazarak savcılık aracılığı ile soruşturma ve dava açılmasını sağlayabilirsiniz.
Bilgisayarları hedef alan siber suçlular, cihazlara zarar vermek veya çalışmalarını durdurmak için onlara kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. Ayrıca verileri silmek veya çalmak için kötü amaçlı yazılımları da kullanabilirler.
Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanları aynı zamanda bir hacker unvanına sahip olur.
Siber uzay; ulusal strateji dokümanında “tüm dünyaya ve uzaya yayılmış durumda bulunan bilişim sistemlerinden ve bunları birbirine bağlayan ağlardan veya bağımsız bilgi sistemlerinden oluşan sayısal ortam” (Sağıroğlu, 2018, s. 25) olarak tanımlanmaktadır.
ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security) uygulama güvenliği (application security)
Siber hijyen, donanım ve yazılımların temel sağlık ve güvenliğini sağlamayı ve böylece kötü amaçlı yazılım gibi tehditlerden korunmalarını amaçlar. Siber hijyen düzenli şekilde uygulandığında, verileri güvende tutmaya yardımcı olur.
Sağlam siber güvenlik uygulaması kabaca üç temel terime dayanır: insanlar, süreçler ve teknoloji . Bu üç yönlü yaklaşım, kuruluşların kendilerini hem yüksek düzeyde organize edilmiş saldırılara hem de kazara ihlaller ve insan hatası gibi yaygın dahili tehditlere karşı korumalarına yardımcı olur.
Kimlik avı ve ön mesajlaşmayı içeren siber saldırılara ve siber suçlara karşı koruma ile ilgilenir. Ağ güvenliği truva atlarına karşı korur. Siber güvenlik, siber suçlara ve siber dolandırıcılıklara karşı korur.
Siber polisler, bir taraftan sanal ortamda işlenen suçlarla mücadele ederken diğer taraftan da SİBERAY Projesi kapsamında başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm vatandaşların farkındalığını arttırmak, güvenli ve bilinçli internet kullanımı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Siber risk, bir güvenlik açığından yararlanan bir tehdidin bir sonucu olarak bir varlığın, hasar görmesi, yok olması veya varlığa erişim sağlanamaması olasılığı olarak tanımlanabilir.
Cep telefonları android veya iphone farketmez hacklenme riski altında. Hack , virüs , malware , spyware vs derken telefon larımız sürekli anti virüs programı olsa dahi tehlike altında. Hacker lar internet korsanları bilgilerinizin peşinde.
Kanunlara uymayan, yeteneklerini zarar vermek, suç işlemek amacıyla kullanan 'siyah şapkalı hacker'lar ve bunların karşısında sistemleri savunmaya çalışan 'beyaz şapkalı etik hacker'lardan bahsettik. Gri şapkalar bu ikisinin arasında bulunur.
İstatistiklere göre bir hacker, saatte ortalama 41 dolar kazanıyor. Şahsi bilgiler içinde en değerli olanı kişilerin sağlık geçmişleri. Bilgisayar korsanları bu verileri şantaj yapmak veya sigorta şirketlerine satmak için kullanıyor. Bir kişiye ait sağlık bilgilerinden kazanılan para bin dolara kadar çıkabiliyor.
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.
SİBER SUÇLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Siber suçlarda hem hapis hem de para cezası uygulanıyor. İşlenen suça göre 3 aydan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Bu cezanın yararı veya indirimi hakimin takdir yetkisine bağlıdır. Madde 243'te 6 aydan 2 yıla kadar, madde 244'te 1 yıldan 5 yıla kadar, madde 245'te ise 3 yıldan 7 yıla kadar yatar oluyor.
Bir bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek, değiştirmek veya erişilmez kılmak, sisteme veri yerleştirmek, var olan verileri başka bir yere göndermek suretiyle işlenmiş olan bilişim suçunun faili, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Buradan da anlaşılacağı üzere CİMER, siber suçlara hakkında yapılan başvuruları yalnızca idari başvuru olarak değerlendirerek konuyla ilgili birime yönlendirme yapar. Bilişim suçları şikayeti için başvurulabilecek merciiler; Cumhuriyet Savcılıkları Emniyet ya da Jandarma Karakolları
Mobil cihazlar üzerinde yapılan adli inceleme ve analiz normal şartlar altında 2 ile 15 gün arasında sonuçlanır. Ancak acil durumlarda savcıların özel istek ve beyanıyla bu süre kısalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri