Baş ağrısı, yüz şişmesi, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve diğer belirtiler sinüs kanserinin işaretleri olabilir. Risk faktörleri arasında sigara içme, kronik sinüs enfeksiyonları, genetik faktörler ve uzun süreli kimyasal maruziyet gibi faktörler yer alabilir.
Sinüs tümörlerin belirtileri nelerdir ve nasıl teşhis edilir? Hastalar genellikle burun tıkanıklığı, burun tıkanıklığı ve akıntısı, sık kanlı burunlar, baş ağrısı ve / veya yüz ağrısı gibi belirsiz semptomlarla başvururlar. Hastalarda ayrıca yüz şişmesi, görme değişiklikleri veya nörolojik defisitler olabilir.
Sinüs kanseri, burnun üst kısmında ve paranazal sinüslerde oluşan bir kanser türüdür. Her iki burun bölgesinde de görülebilir. Kafa tabanı tümörleri ise kafatasının alt kısmında bulunan ve beynin oturduğu alanda meydana gelen tümörlerdir.
Burun ve sinüslerde kanser konusunda bir makale: Sinonazal bölgenin (burun, sinüsler ve genizi içerisine alan bölge) kötü huylu tümörleri çok nadir görülmektedir. Bu bölgede ikinci sık görülen tümör adenoid kistik kanserdir. Çok nadir görüldüklerinden bu konuda detaylı çalışmalar kısıtlıdır.
Burun ve Sinüs Tümörleri ,Baş boyun bölgesindeki diğer tümörlere göre oldukça seyrek görülen burun ve sinüs tümörleri, genellikle geç fark edilmelerinden dolayı teşhis ve tedavi açısından önem arz ederler. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık iki kat daha sıktır ve 50-70 yaş grubunda fazladır.
İlgili 18 soru bulundu
Akut sinüzit tanısında hikaye ve burun içinin endoskopik muayenesi önemlidir. Çoğu zaman burun içerisinde iltihaplı akıntı görülür. Burun konkaları kızarık ve şiştir. Bu bulguların görülmesi ile çoğu zaman görüntüleme yöntemlerine gerek kalmadan akut sinüzit tanısı konulur.
Papillom kavramı; genel anlamda karnıbahar şeklinde büyüme gösteren iyi huylu tümöral gelişimi tanımlar. Human papilloma virüs ile bağlantılı olduğu düşünülebilir. İnverted papilomlar iyi huylu olsalar da %10 kanserleşme riski taşırlar.
Sinüs kanseri, baş ve boyun bölgesindeki sinüslerde gelişen bir tür kanserdir. Sinüsler, kafa kemiklerinde bulunan hava boşluklarıdır ve yüz kemikleri, burun ve gözler arasında yer alırlar. Sinüslerin iç yüzeyinde yer alan hücrelerin anormal büyümesi sonucu sinüs kanseri ortaya çıkar.
Burun ve Sinüs Tümörlerinde Tedavi;
Erken yakalanan küçük tümörlerin endoskopik yolla çıkarılmaları mümkündür. Fakat burun ve sinüs tümörleri genellikle geç dönemde yakalanmaktadır.
Burunda ve etrafındaki sinüslerde iyi huylu tümörlere rastlanabilir. İyi huylu olanlardan 'papillom' isimli tümörler yaygın olarak görülür. Papillomlar kimi zaman kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Fibromlar, nörinomlar ve osteomlar ise daha nadir gözlemlenen iyi huylu tümörlerdir.
Sinüs kisti tehlikeli mi ? Sinüs Kistleri, genellikle kötü huylu tümörlere dönüşmez ve metastaz (vücutta başka yerlere yayılma) yapmazlar. Sinüs Kisti, sizin için herhangi bir sağlık sorununa sebep olmuyorsa çoğunlukla tedavi edilmesine ihtiyaç duyulmaz.
Yürümede dengesizlik, yüzde ağrı, kulak çınlaması, burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı gibi belirtiler, kafa tabanı tümörlerinden kaynaklanabiliyor. Hissedilen rahatsızlıkların farklı hastalıklarla karıştırılması ve kafa tabanı tümörlerinin erken dönemde belirti vermemesi ise teşhisi geciktirebiliyor.
Löseminin diğer belirtileri için tıklayınız.Burun kanamaları çok sık görülmekle beraber, bu kanamaların çok azı tümörlere işaret edebiliyor. Tekrarlayan burun kanamaları özellikle erken ergenlik çağındaki erkek çocuklarda genizdeki damarsal kaynaklı tümörler nedeniyle ortaya çıkabiliyor.
Nazal Polipin Belirtileri
Nefes alma güçlüğü Seste değişiklik. Sinüslerde dolgunluk. Nefes alamamaya bağlı horlama ve uyku apnesi.
Nazal dorsal müköz kistler başta nazal dorsum olmak üzere, burnun diğer kısımlarında cilt altı dokuda görülebilen, rinoplastinin nadir ve geç bir komplikasyonudur. Etyolojisinde subkutan dokunun migrasyonu veya ekilmesi rol oynar. Bu kistlerin oluşumunun engellenmesinde mukozal bütünlüğün korunması çok önemlidir.
AMELİYAT SÜRESİ 45-50 DAKİKA
Tümörden parça kalma riski çok az. 6 santimetreye varan tümörleri bile burundan çıkarma şansımız var.
Burun kanaması burun kenarına alınan darbeler ya da travma neticesinde ortaya çıkabilir. Özellikle uzun süre devam eden burun kanamaları devam edince burun içinde yaralar gözlemlenir. Nezle ya da grip hastalığında ortaya çıkan burun tıkanıklığı sonucunda ortaya burun içi yaralar ortaya çıkmaktadır.
Rinit olarak da adlandırılan burun enfeksiyonlarında, burna mikropların girip yerleşmesi ile burnun iç tarafındaki dokularda şişlikler olur, akıntı görülür. Bu durum burun tıkanıklığına yol açar. Alerji de burun içindeki konkaların uzun süreli şişmelerine neden olan bir faktördür.
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Sinüs kanseri paranazal sinüsler içinde büyüyen kanser türüdür. Bu tümör alanı burun kemikleri ya da sinir hücrelerinde başlayabilir. Erken tanı ve tedaviyle kurtulma şansı yüksektir.
Burun yüzün önde olan ve daha fazla güneşe maruz kalan bölümü olduğu için cilt kanserlerinin sık karşılaşıldığı bir organdır.
HPV (human papilloma ) olarak isimlendirilen virüs etkisi ile oluşan, özellikle genital ve anal bölgede yerleşim gösteren bir hastalıktır. HPV virüsünün 6 ve 11 tipleri hastaların %90'ından çoğundaki etkendir. Genital bölge dışında ağız, burun, göz ve soluk borusundada yerleşim gösterebilir.
Tümör denilen burun polipleri genellikle iyi huyludur. Nadiren kötü huylu olanları ile de karşılaşılabilir.
Burun poliplerinin oluşumunda allerji, astım, genetik yatkınlık, kronik rinosinüzit ve genetik yatkınlık rol oynamaktadır. Bu faktörler, burun içerisinde kronik bir inflamasyona yol açarak burun mukozasının ödemlenmesine ve içerisinde yoğun sıvı birikimi olan polipoid yapıların oluşmasına neden olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri