Fiziksel olarak daha aktif olmak, egzersiz yapmak, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak ve alkol kullanımını azaltmak, düşük testosteronlu erkeklerin testosteron seviyelerini iyileştirmelerine de yardımcı olabilmektedir.
Testosteron, erkekler için önemli bir hormondur. Ancak, sigara içmek, testosteron üretimini olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içen erkekler, sigara içmeyenlere göre daha düşük testosteron seviyelerine sahip olma eğilimindedirler. Bu durum, cinsel işlev bozukluğuna, kas kaybına ve osteoporoz riskine yol açabilir.
Sürekli ve yüksek düzeyde yaşanılan stres, yoğun sigara ve alkol kullanımı, damar rahatsızlıkları, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, diyabet, böbrek hastalıkları ve metabolik sorunlar testosteron salınımını ciddi düzeyde düşürmektedir.
Sigarayı bırakan erkeklerde nikotin vücuttan atıldıktan sonra cinsel performanslarının arttığı, sertleşme sorununun ortadan kalktığı ve daha uzun süre ereksiyon oldukları gözlendi.
Sigarayı bırakınca cinsel güç artar mı? Sigaranın tüm etkilerinden kurtulmak 10-15 yıl gibi oldukça uzun bir sürece yayılsa da temizlenmeye başlayan kan ve akciğerlerle beraber yaklaşık 6-12 ay içinde hem erkekler hem kadınlar açısından cinsel güçte ciddi oranda bir iyileşme görülebiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Çoğu şikayet 4 haftadan sonra kaybolur, ancak açlık hissi ve sigara içme isteği 6 ay veya daha çok sürebilir. Sigara bırakılınca karaciğerden yıkılan ilaçların vücuttaki miktarları değişebilir.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
Sigarasız 3 Gün: Sigarayı bıraktıktan 3 gün sonra kişinin vücudundaki nikotin seviyesi azalır. Başlangıçta nikotin azalmasına bağlı olarak kişilerde huzursuzluk ve gerginlik gözlense de bu ataklar aşıldığında sigaradan uzak durmak iyice kolaylaşır.
Sigarayı bıraktıktan 4–6 ay sonra
Daha az öksürük ve mukus oluşumu yaşıyorsunuz. Vücut artık sigaranın kan damarlarında neden olduğu hasarı onarma sürecinde. Bir kan pıhtısı oluşma riski, sigara içtiğinizden çok daha azdır. Muhtemelen sigara içtiğiniz zamankinden daha enerjik hissediyorsunuz.
Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Coca Cola ve Pepsi ayrı ayrı incelendi
Çinli bilim insanlarının yaptığı araştırmada, kola içmenin testosteron seviyesini artırıp testisleri büyüttüğü belirlendi.
Yapılan çalışmalarda sigara içmek sertleşme sorununa yol açan majör risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Sigara içilmesi halinde peniste sertleşmeyi sağlayan kan akımında azalma gibi sorunlar oluşabilir.
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir. Solunan duman içerisinde bulunan zararlı kimyasallardan biri olan katran, akciğer dokusunda birikir ve zamanla bu dokularda harabiyete yol açar.
6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbon monoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.
Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır.
1 yıl sonra kalp ve damar hastalığı riski yarıya düşer. 5 yıl sonra daha düşük inme riski. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski hiç sigara içmeyen biri ile aynıdır. 15 yıl sonra kalp hastalığına yakalanma riski hiç sigara içmemiş biri ile aynı olur.
Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Güleç “Önemli olan geç kalmadan bırakabilmektir. Özellikle 35 yaş öncesi bırakmak çok faydalıdır ama kaç yaşında olunursa olunsun zararın neresinden dönülürse dönülsün kâr olduğu unutulmamalıdır” dedi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Sigarayı bırakmak, beyindeki nikotin seviyelerinin düşmesine neden olur ve böylece hafıza ve konsantrasyon üzerindeki olumsuz etkiler azalır. Sigara içenlerde, nikotinin neden olduğu bir dikkat dağınıklığı oluşabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, bu semptomlar azalır ve daha iyi bir dikkat seviyesine ulaşılabilir.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri