HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır. HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir.
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Bölgedeki renk pigmentlerine olan etkisi ile beyaz veya kırmızı olabilirler. Yavaş büyüyen bu lezyonlar genellikle koyu renkli olup bazen saplı olabilmektedirler. Genital siğillerin nasıl bir seyir izleyeceği kişinin bağışıklık yanıtına ve virüsün tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
İlgili 25 soru bulundu
Cinsel organda siğil görülmesi çoğu kişiyi endişelendirse de aslında tehlikeli değildir. Hpv'nin kansere neden olabilecek tipleri genelde genital siğil neden olmaz. Ancak bu durum, hpv'nin hala bulaştırılabilir olduğu gerçeğini değiştirmez.
Tedavi edilmediğinde kişinin estetik görünümü yok olmakta ve yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Diğer siğil türlerinden daha riskli olan genital bölge siğilleri tedavi edilmediğinde özellikle kadınlarda ilerledikçe rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
HPV bulaştıktan sonra genel olarak 4 hafta ile 8 ay arasında genital siğil oluşur. Bazen de yıllarca sessiz kalır, sonrasında siğiller, kanser öncülü lezyonlar veya kansere bağlı lezyonlarla ortaya çıkabilir.
Sadece iki tür siğil HPV kaynaklı değildir. Göbekli siğil olarak da adlandırılan molluskum kontagiosum poxvirüs ailesinden molluskum kontagiosum virüsü tarafından oluşturulur. Seboreik siğillerde ise etken bir virüs değildir.
Eğer kadın veya erkeğin bağışıklık sistemi güçlü ise bunlarda her zaman siğil oluşmayabilir. Ancak eğer kişinin strese veya başka nedenlere bağlı bağışıklık sistemi düşerse bunlarda değişik derecelerde siğil çıkabilir.
Siğil tedavisi son derece hassas bir şekilde yapılmalıdır. Genel olarak dondurma ve yakma siğil tedavilerinin uygulandığı devlet hastanelerinde diğer yöntemler de uygulanarak kişi sağlığına kavuşturulur. Bu noktada randevu ile devlet hastanesinden siğil tedavisi desteği sağlayarak, siğil sorunundan kurtulabilirsiniz.
Bu nedenle de genital siğiller ve HPV Virüsü, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kadından erkeğe ya da erkekten kadına geçebilen bu virüs vajinal, anal ya da oral yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında alacağınız önlemler ile bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz.
Siğil yapan HPV tipleri genellikle düşük riskli tip 6 ve 11 olup, bu tipler kanser yapmaz.
Eşcinsel erkeklerde HPV'nin anüs kanserine dönüşme riski daha fazla olduğundan herhangi bir şüphe durumunda uzman bir doktora görünmek şarttır. Erkeklerde HPV DNA testi siğillerden parça alınması yoluyla, eğer siğil yoksa penis, kasık, oral bölge , baş ve boyun gibi kısımlardan sürüntü alınması yoluyla yapılmaktadır.
Siğillerdeki siyah noktalar, kanamalara neden olabilen kan damarlarıdır. Çoğu siğil tıbbi tedavi yapılmaksızın 1-5 yıl içinde ortadan kalkar. Ancak büyük, çok sayıda siğiller veya hassas bölgelerde tedavi uygulanır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan ve genital siğil belirtileri ile ortaya çıkan HPV, dışarıdan yapılan herhangi bir tedavi yöntemi ile vücuttan atılamaz.
Siğiller ağrısız olabilir, ancak bazen kaşıntıya, rahatsızlığa veya kanamaya da neden olabilir. Anormal Vajinal Kanama: HPV'nin bazı tipleri, kadınlarda anormal vajinal kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar, adet dönemi dışında veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilir ve HPV enfeksiyonunu düşündürebilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Rahim ağzı kanseri olan kadınların %96 sında HPV taşıyıcısıdırlar. Hpv vücuda girdikten sonra %70'i ilk bir yılda, %90'ı iki yıl içinde vücuttan atılır.
HPV enfeksiyonu cinsel temas ile bulaşan hiv belirtileri gibi belirtilerin yanı sıra rahim kanseri belirtileri gösteren ve rahim ağzı kanserine yol açabilen bir viral enfeksiyondur. Rahim ağzı kanseri hoş olmayan bir kokuya sahip, kanlı, kahverengi veya sulu bir akıntı üretebilir.
Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Siğil çakmakla yakılır mı
Siğiller kolaylıkla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Ciltte siğil oluşumu fark edildiğinde evde tedaviler yerine bir uzmana başvurulmalıdır. Siğillerin çakmakla yakılması gibi yöntemlerle evde tedavi edilmesi son derece yanlıştır.
Elde ve parmaklarda siğil neden olur? El ve ayaklarda siğilin oluşmasının temel nedeni yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur. Alabama Üniversitesi tarafından el ve parmaklarda oluşan siğiller üzerine yapılan araştırma hemen her yerde HPV virüslerinin olduğunu ortaya koymuştur.
HPV bulaşıcı bir virüstür. Vücuda girince belirti göstermeden durabilir. HPV 6 ve 11 gibi bazı tipler siğillere neden olurken özellikle HPV 16, 18,31, 33, 45, 52 ve 58 gibi daha birçok tip rahim ağzı kanserine ilerleyen süreci başlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri