Fıstığın toplama zamanı normalde 15 Eylül'de başlıyor ve Eylül'ün sonlarına kadar devam ediyor.
Eylül Ayı İlimizde fıstık hasadı sezonu olup, hasadın bütün üreticilerimize bereketli ve bol kazançlı olmasını diler, üreticilerimizin ürünlerini tekniğine uygun hasat edebilmeleri ve ürünlerine zarar gelmeden muhafaza edebilmeleri için aşağıdaki hususlara dikkat etmelerini önemle vurgularız.
Karışık Dikim
Aralara bağ dikilerek yapılan tesiste birkaç yıl içerisinde bağdan verim alınabilmekte, bahçenin masrafı karşılanmakta, 12-15 yıl Siirt fıstığı tam verime yattıktan sonra bağ sökülmektedir.
Ülkemizde Siirt fıstığı üretiminin büyük bir kısmı İkizbağlar (Tom Köyü), Tillo ve Bağtepe bölgesinde, Şirvan, Eruh ve Siirt ilçe merkezinin büyük bir kesiminde yapılmaktadır. Bu bölgelerin iklimi Siirt fıstığının yetişmesi için elverişli olan ve maksimum verim alınan bölgelerdir.
Siirt fıstığı fidanı dikimi, sulu ve kuru olmak üzere karışık dikim şeklinde aralara bağ dikilerek yapılacaksa birkaç yıl içerisinde tam verim alınabilmektedir. Bununla birlikte Siirt fıstığı ağacında 12-15 yıl tam verim sağladıktan sonra bağın sökülmesi tavsiye edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Siirt fıstığı genel olarak 3-4 yılda meyve vermeye başlasa da fidanların dikileceği koşulların sulu veya kuru olması ya da fidanların aşılı ya da aşısız olmaları, ağaçların ne zaman meyve vereceğini ve verime yatmaya başlayacağını etkileyen faktörler olacaktır.
Soğuğa dayanıklı olup - 8 dereceye kadar etkilenmez. 1500 rakıma kadar dikilir. Yaprak dökme mevsimi kasım ayında başlar , yeni yapraklanma nisan ayında olur. Siirtfıstığı fidanı rutubet ve nem olmayan bölgelerin tamamına dikilir.
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Bir başka kent olan Siirt'te yetişen fıstığa göre daha pahalı olan Antep fıstığı, hem tatlılarda kullanılabilmesi hem de yağ oranının daha fazla olması nedeniyle tercih ediliyor.
Siirt fıstığı, Antep fıstığına göre daha iri ve olgundur. Antep fıstığı ise Siirt fıstığına göre daha küçük ve silindir şekline daha çok benzemektedir. Ayrıca Siirt fıstığının rengi, Antep fıstığına göre biraz daha açıktır.
Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir.
Siirt Fıstığının kuraklığa dayanıklı olması, optimum bitki gelişimi için çok az miktarda suyun yeterli olduğu anlamına gelmez (Goldhamer, 1995). Kurak ve yarı kurak bölgelerde, diğer gelişim etmenlerinin elverişli düzeyde olmaları durumunda, sulamayla kuruya göre yaklaşık 2-4 kat üretim artışı sağlanabilir.
Yapılan araştırmalarda fosforlu veya potasyumlu gübre ile birlikte demir sülfat ya da şellatlı gübre verilerek noksanlık giderilebilmektedir.
1. ürün yer fıstığı hasadının Ağustos ayının son haftasında başlayıp Eylül ayının son haftasına kadar devam ettiğini, 2.
Şuanda fıstık kilosu ne kadar? Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt fıstığı, A, E, C, B, B1, B6 vitaminleri yönlerinden zengindir. Kandaki yağ kolesterol dengesini korur. Yapısındaki kalsiyum ve fosfor kan basıncını düzenler. Kemik ve diş sağlığı açısından da faydalı bir kuruyemiştir.
Bu ürün geç yani eylül ayında toplandığından dolayı dış kabuğu kırmızı içi yeşil halini alıyor.Erken yani temmuz veya ağustosta toplanan fıstığın dışı yeşil olup boz fıstık olarak adlandırılır. Stokta Yok !
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt Fıstığında A, E, C, B, B1 ,B6 vitaminleri yönlerinden zengin bir besin deposu içeriğe sahiptir. Siirt Fıstığı en güzel bir tabirle insan vücudu ile dosttur. Ruhsal yönden ve Fiziksel yön açıdan insana enerji sağlar. Kan içerisindeki yağ kolesterol dengesini sağlar.
Taze Antep Fıstığı Ne Zaman Çıkar? Fıstığımız Ağustos ayının başında ilk olarak baklavalık fıstık ” boz ” olarak olmaya başlar. Akabinde Ağustos 1. haftasından sonra olgunlaşarak ” taze (Ben) fıstık ” halini alır. Eylül sonuna kadar taze fıstığı bulmanız mümkündür.
Aşılı fidanlar, 4-5 yılda meyve verebilir. Tüplü fidanlarla dikim yapıldığında fidanlar her 15 günde bir 10 litre olacak şekilde sulanmalıdır. Ayrıca fidanların dikini sonbahar aylarında yapılmalıdır.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor.
Bu sevkiyatta her gün yaklaşık 100 bin tane göz yani 100 bin fidan yapılacak şekilde, bu da 12 milyon fidan çeşidinden aşılanacağını tahmin ediyorum. Nerelere gidiliyor; Batman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Manisa, İzmir, Bitlis ilimizde de yetişmektedir.
Erken dönemde budamaya başlandığında bunun önüne geçilmiş olunmakta ve Siirt Fıstığı ağaçlarından reçine salgılanmaktadır. Budama sert kışlar geçtikten sonra Şubat ayı ortalarından ağaca su yürüyene kadarki dönemde de yapılabilmektedir.
Bitlis'te dağlık alanlarda yetişen menengiç ağaçları Siirt fıstığı ile aşılanarak ekonomiye kazandırılıyor. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlara gelir sağlamak amacıyla başlatılan çalışma ile Bitlis'te dağlık alanlarda yetişen menengiç ağaçları Siirt fıstığı ile aşılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri