Ağva Şile'ye bağlı bir belde bildiğiniz üzere. Şile'nin de en meşhur ürünü, dünyaca ünlü bezi. Osmanlı Türklerinin bölgeye yerleşmesi ile el tezgahlarında pamuk ipliğinden dokunan Şile bezi el emeği göz nuru.
Özellikle Şile Yeryüzü Pazarı'nda düzenlenen etkinlikler pek çok ünlü şefi misafir etmiş, Kestane Balı, Lakerda, Yöresel Pide ve Börekler oldukça beğenilmiştir. Şile Kestane Balı lezzetiyle Ark Of Taste-Nuh'un Ambarı listesine adını yazdırmıştır.
Ağva ve çevresinde Onbir Göller Vadisi, Şile Feneri, Saklı Göl, Hacıllıköyü mağarası ve şelaleleri, Ocaklı Kale, Kurudere Şelalesi gibi çeşitli gezilecek yer bulunmaktadır. Ağva'da Ne Yapılır? Ağva hem yaz aylarında hem de kış aylarında farklı güzelliklerini sergileyen bir kasabadır.
Ağva plajları sakinliği, sessizliği ve temiz olması yönünden özellikle ailelerin tercihi. Şezlong ve şemsiye, yeme içme, ulaşım kolaylığı sağlayan bu plajlarda kamp yapmanız bile mümkün. Ağva plajı, Kilimli, Sahilköy plajı, Sofular, Kumbaba, Kabakoz, İmrenli plajları Ağva ve Şile plajları arasında en popülerlerden.
İlgili 36 soru bulundu
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Ağva'ya gittiğinizde denize girmek isterseniz haziran ve eylül ayları arasını tercih edebilirsiniz. Ağva'ya kış mevsiminde de gidebilirsiniz. Kar yağışı görülse bile Ağva sakin ve huzurlu bir ortamda keyifli bir kış tatili yapmak için ideal ortamı sunar.
İstanbul merkezden Ağva 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık olarak 1,5 saat sürmektedir.
Ağva'da Cuma günleri kurulan pazarda civar köylerden gelen köylülerin getirdikleri ürünleri bulmak mümkündür. Süt ürünleri, taze yumurta, sebzeler, meyveler, yörede yetişen doğal ürünlerdir. Ağva'dan ne alınır diyenler doğal lezzetleri tercih edebilir.
Ağva, Şile'ye bağlı bir semttir.
Ağva Halk Plajı
Yürüyüş yolları ve çevresinde bulunan imkanlar ile bölgenin popüler plajları arasında yer alır. Yerli halkın ve turistlerin en çok tercih ettiği mekânlardandır. Plaj son derece bakımlı ve temiz olması ile dikkat çeker. Bu plaja girişlerde kişilerden ücret alınmaz.
Ağva'nın trafiğe kapalı tek yürüyüş yoludur. Yeşilçay deresinin hemen yanında bulunan Ağva Aşıklar Yolu, yaklaşık 1km uzunluğundadır. Kilimli trekking parkurunun bulunduğu dağın hemen dibinden akıp giden Yeşilçay manzaralı bu yolda sevdiklerinizle veya yalnız yürüyüş yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Ağva iki nehrin arasında konumlanmış bir delta olup, Yeşilçay ve Göksu nehri arasında şirin bir kasabadır. Ağva'yı güzel kılan faktörler arasında hem dere aktivitelerinin burada yapılabiliyor olması, hem de çok kısa bir yolculukla denize ulaşmanın mümkün olmasıdır. Deniz, Nehir ve Doğa keyfini bir arada sunmaktadır.
Yine de birçok plaja göre sakin sayılır. Denizi temiz, kumu ideal. Tek kusuru şezlong ve şemsiye olmaması. Ağva Plajı: Burası da Şile Plajı gibi gayet konforlu.
Alışveriş / Ne Alınır
Şile'nin simgesi haline gelen Şile bezi ve bu bezle yapılan tekstil ürünleri ilçede en çok satın alınan hediyelik eşyalar arasında.
Ağva'nın Tarihçesi – Doğal Mirasların Oluşumu
Ağva resmi adıyla Yeşilçay, Şile'ye bağlı ve onun 40 km kadar doğusunda yer alan bir sahil beldesidir. Ağva'nın kışın 2500 olan nüfusu yazın 15.000'e ulaşır. Odunculuk ve balıkçılığın yaygın olduğu yörede Şile bezi el işlemeciliği ve üretimi de büyük gelir kaynağıdır.
Ağva'nın simgelerinden biri olan Ağva Feneri, Ağva Plajı ile Yeşilçay'ın kesişim noktasında bulunmaktadır. Ağva'yı ziyaret edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri unvanını taşımaktadır.
Şile Yeryüzü Pazarı her hafta Cuma ve Pazar günleri saat 09:00 - 18:00 arası hizmet vermektedir.
Lüfer, Kalkan, palamut, mezgit, tekir, çinekop, istavrit ve hamsi hemen akla gelen en sevilenlerden. Ayrıca Ağva mantar çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir yöredir. Mevsimine göre köylü pazarından satın alabilir veya bazı restoranlarda tadabilirsiniz.
Ağva tertemiz deniziyle de oldukça meşhurdur. Bu nedenle dinlenme merkezi ziyaretinizde mutlaka faydalanmanız gerekenler arasında denize girmektir. Fakat yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklarınızda denize girmeden önce doktorunuzdan onay almanızda fayda vardır. Ağva bölgesinden denize girilebilir.
Üsküdar Şemsipaşa Camisi'nin karşısından kalkan 139 ve 139A hatlı belediye otobüsleriyle Ağva'ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Avrupa yakasından ise direkt olarak Ağva'ya otobüs bulunmamaktadır. Üsküdar istikametinden bineceğiniz 139A hatlı otobüs ile ortalama 3, 3.5 saatte bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Şile, İstanbul'un bir ilçesi olarak pek çok mahalleyi idaresi altında bulundurur. Ağva, Şile'ye bağlı mahallelerden bir tanesidir.
Ağva'ya özel araçla gitmek için üç farklı yol seçeneği bulunmaktadır. Bunlar: E-5, TEM otoyolu ve Beykoz üzerinden gitmektir. TEM otoyolu ya da E-5 üzerinden Ağva'ya gitmek isteyenlerin yol üzerinde bulunan Şile tabelalarını takip ederek ilerlemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri