Silikon ve Silikon Kauçuk Arasındaki Fark Nedir? Kauçuk ve silikon arasındaki temel fark, kauçuk formlarının çoğunun omurgasının karbon-karbon bağları içermesi, silikonun omurgasının ise silikon ve oksijen içermesidir.
Silikon elastomerlerden biridir ya da kauçuktan biridir.
Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir. Her iki tür de çok yönlü maddelerdir. Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılır.
Öncelikle bilmemiz gereken şey silikon ve plastiğin birbirinden farklı olduğudur. Silikonun ham maddesi cam yapımında da kullanılan silis kumudur.
Silikon veya polisiloksan, siloksan'dan (−R2Si−O−SiR2−, burada R = organik grup) oluşan bir polimer'dir. Bunlar genellikle renksiz yağlar veya kauçuk benzeri maddelerdir. Silikonlar, dolgu macunlarında, yapıştırıcılarda, yağlayıcılarda, tıpta, pişirme kaplarında, ısı ve elektrik yalıtımında kullanılır.
İlgili 15 soru bulundu
Silikon Kauçuğun Kullanım Alanları
Yiyecek saklama kapları, bebek bakım malzemeleri, kozmetik aplikatörleri, yemek pişirme kapları için de kullanılan silikon kauçuklar ayrıca otomotiv, aksesuar, yapı/inşaat gibi endüstrinin birçok alanında da kullanılmaktadır.
Selsil Ultra Tack tek komponentli, nem ile 5 saniye içinde yüzey kuruması başlayan, yüksek mukavemetli hibrit bazlı mastiktir. Montaj yapıştırıcılar arasında en kuvvetli olanı, ayrıca çevre ve insan sağlığına zarar vermeyenidir.
Su gören yerlerde kullanılabilir ancak mastik hem dolgu hem izolasyon malzemesi olarak kullanıma daha uygundur. Aynı alanda kullanımı sırasında sorun meydana getirmezler ancak kullanım süresi uzadıkça, birbirinin yerine kullanılan silikon ve mastikten verim alımı düşmeye başlar. Mastik, boyanabilme özelliğine sahiptir.
Silikon çeşitleri nelerdir? Isıya dayanıklı silikon, standart silikon, ayna silikon ve akvaryum silikonu silikon çeşitlerinden yalnızca bazılarıdır. Silikon oldukça işlevli ve çeşitli bir malzemedir.
Kauçuk ve Plastik Ürünler Arasındaki Fark. Plastik ve kauçuk arasındaki en önemli fark, plastik deforme olduğunda plastik deformasyondur ve lastik elastik olarak deforme olur. Başka bir deyişle, plastik deforme olduktan sonra orijinal halinin eski haline getirilmesi kolay değildir ve kauçuk nispeten kolaydır.
SBR - Stiren Bütadien Kauçuk
Doğal kauçuk yerine kullanılabilir.
Önce bisikletler olmak üzere sırası ile otomobillere, kamyonlara, uçaklara, traktörlere ve hafriyat makinalarına teker yapımında kullanılmaktadır. Bundan başka su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi oyuncak ve şişme yatak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılmaktadır.
Kauçuk dayanıklı ve sağlam bir maddedir. En kötü koşul oksijene maruz kalmasıdır. Oksijene maruz kaldığında, eskimeye başlar ve ilk başta yüzeyi yapışkan olur. Devamında ise sertleşir ve çatlamaya başlar.
Kauçuk biberon emziği birçok ebeveyn tarafından tercih edilir, çünkü daha yumuşak ve daha esnek oluşundan dolayı bebeğin alışmasını kolaylaştırır; aynı zamanda ısırmaya karşı daha dayanıklıdır. Eğer bebeğiniz kauçuk emziği tadından dolayı reddediyorsa, silikon emziği tercih edebilirsiniz.
Silikon Mastik Özellikleri
Silikon mastik neme, kimyasallara ve dış hava koşullarına dayanıklı bir üründür. Yüksek yapışma kuvvetine sahiptir. Kalıcı esnekliği ile ön plana çıkar.
Sıvı enjeksiyon kalıplamada kesinlik her şeyden önemlidir. Ekipmanlarımız tıbbi, elektronik, otomotiv ve diğer silikon parçalarının kalıplanması için yüksek viskoziteli iki komponentli silikon elastomerleri işlemek üzere tasarlanmıştır.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Başlangıçta "silisyum" olarak adlandırılan elementin adı, karbon ve bor gibi element isimlerine daha benzer olması amacıyla, 1800'lerin başında "silikon" olarak değiştirildi.
Çeşitli yüzeylere güçlü yapışma için özel katkı malzemeleri içerirler. Plastik yüzeylerde hangi tip silikonu tercih etmeliyim? Plastikler, üzerlerine yapışmanın en zor olduğu yüzeylerdendir. Özellikle PE ve PP gibi plastiklere silikonların güçlü yapışması mümkün değildir.
Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
İyice kurumuş ve deterjanlı bezle de çıkmayan silikonu sert bir spatula gibi bir yardımcıyla bir ucundan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Elbette bu durumda fayansın çizilmemesi için de özenli davranılmalıdır. Alkol ya da aseton gibi solüsyonlar da silikon temizlemede etkilidir.
Kağıt, karton, deri, ahşap, kumaş, metal, plastik ve porselen gibi materyallerde silikon tabancasını rahatlıkla kullanabiliriz. Silikon çok kısa sürede kuruduğu için işimizi diğer yapıştırıcılardan daha hızlı bitirebilirsiniz. Özellikle hobi ve evimiz için düşündüğümüz dekorların yapımında da keyifle kullanabiliriz.
Genel amaçlı kullanıma uygun olan sıvı silikon yapıştırıcı çeşitleri güçlü bir formüle sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Sadece 15 dakikada kuruyan bu özel yapıştırıcı suya dayanıklı olduğundan neme karşı da yüksek mukavemet özelliği sergileyebiliyor.
Banyolar sürekli neme ve suya maruz kalan bir ortam olduğundan, silikon üzerinde bakteri oluşma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle anti bakteriyel özelliği olan, % 100 silikon içerikli duşakabin silikonunu seçmelisiniz.
Silikon yaygın bir şekilde kullanılan ürünler arasındadır. Bu nedenle ne kadar sürede kuruduğu da merak edilir. Normal bir silikon sürüldükten sonra 4 saat içinde kurumuş olur. Fakat tam olarak kuruması ve görevini yerine getirmesi için 10-12 saat beklenmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri