4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
Zira "Şıl" kürtçe bir kelime olup Islak demektir. Şıllıkî tatlısının hem hamuru krep hamuru gibi sulu bir vaziyette olduğundan hem de piştikten sonra ıslak bir görünümde olduğundan dolayı "Şıllıkî" adını almıştır.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
Yengen. Hikayeye göre; yeni tanıştığı kız arkadaşını devamlı gittiği büfeye götüren adam, arkadaşının siparişini verirken yengen diyerek malzemelerin bol konulması işin kaş göz işareti yapmış. Siparişi alan kişi yemekleri getirdiğinde buyurun yengen diyerek servis etmiş. Sandviçin ismi bundan sonra yengen olarak kalmış ...
şanlıurfa yöresine özgü,dürüm gibi sarılmış yufka arasına ceviz doldurularak yapılan bir tür hamur tatlısı.
İlgili 15 soru bulundu
"şıllık" kelimesi de rusçadan kökü yine slav-'a dayanan, anlamı uşak veya hizmetkar olan "sluga" kelimesinden evrilmiştir. bu kelime önce tatarca'ya "şılga" şeklinde geçmiş, daha sonra da osmanlı türkçesine geçerek son halini almıştır.
Ülkemizde genel olarak argo ve kötü kelime olarak kullanılan zilli kelimesi, şirret ve geveze olan kişi ya da kişiler anlamını taşımaktadır. Daha çok kötü niyetli olan ya da kötü yolda olan kadınlar için kullanımı olan zilli kelimesinin kökeni Farsçadır.
hanım göbeği
tamamıyla şekli itibarıyla ve saray aşçılarının nüktedanlığı sebebiyle bu ismi almıştır.
4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Kumrusu, İzmir Kumru Ekmeğinin içerisine İzmir Tulum Peyniri, domates, biber konulması suretiyle hazırlanarak soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konulması suretiyle sıcak servis edilen üründür.
Urfanın Meşhur Şıllık Tatlısı (Detaylı)
Adana'nın En Meşhur Tatlısı: Adana yemekleriyle olduğu kadar tatlılarıyla da pek çok insanın gönlünü fethediyor. Adana'da yiyebileceğiniz tatlılar arasında karakuş tatlısı, bici bici, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı ve Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
şil kürtçe ıslak demek. -ik, -uk eki türkçedekine benzer olarak küçültme anlamı kattığı gibi, gibi de anlamı katar. dolayısı ile şillik:ıslak, sulu demek oluyor.
datça'ya özgü bir tatlı. birazdan lüpleteceğim. yanimdakilerden duydugum uzere tereyagi kullanilmayan, hamurunda yumurta olmayan bademli baklava.
urfalı bir sivri zekalının hamsili baklava'ya özenip ortaya çıkardığı buluş sanılabilecek isim. lahmacunu yapıp, yuvarlayıp üzerine şerbet dökersen elde edilebilirmiş gibi duruyor. bunu yapan lokanta çiğ köftede indirime giderek 3 lira olan fiyatı 3 lira yapmıştır.
Şileki ya da şilke, Gaziantep'ten Hakkari'ye geniş bir coğrafyada yapılan ve zevkle tüketilen bir tür hamur tatlısı. Pekmezle yapılan bir şerbete bulanmış kreplerden oluşan bu tatlıyı siz de evinizde kolayca yapabilir, zevkle ve sağlıkla tüketebilirsiniz.
urfa'da her gidilen yerde ikram edilen bir tatlı. özelliği bol cevizli olması ve saçta yapılmasıdır. görünüşü ve sunumuyla çok güzel bir tatlıdır, tadı da efsanedir. bildiğim kadarıyla urfa yöresine ait bir lezzettir.
O gün padişahın hayatta olmasını kutlamak için sarayda ziyafet verilmiş, vezir de padişahla birlikte aynı sofraya oturarak yemek yemiş. İşte saray aşçılarının o güne özel olarak hazırladığı bu şerbetli, irmikli tatlıya o günden sonra “vezir parmağı” denmiş.
buna çok sevinen karısı da komşularına sevinçle tarifi anlatırken, "sonunda beyime köfteyi sevdirdim, kadın budur köfte diye diye yedi" demiş ve o günden sonra tarif, "kadın budur köfte" diye dilden dile yayılmış. günümüze de, "kadın budu köfte" olarak ulaşmıştır. ismet kadınbudu isimli ustanın yaptığı köftedir.
Bitlis'in yöresel tatlarından Vezir Parmağı tarifi, Mutfağım programında...
Cimcime kelimesinin anlamı küçük ve sevimli demektir. Küçük ve sevimli çocukları veya kadınları tarif etmek için cimcime kelimesi sık sık kullanılıyor.
"Sîret"i "Bir kimsenin ahlakı, seciyesi, karakteri, dışa akseden davranışı.
Çingene kelimesi Türkçe'de "fakir, yoksul" anlamına gelir. Farsça aynı anlama gelen çingāne چنگانه z sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri