Bulut ve yer arasındaki elektrik potansiyeli farkı 10 ila 100 milyon volttur ve yıldırımın dönüş darbesinin akımı yaklaşık 30.000 ampere, sıcaklığı 30.000 °C'ye ulaşır.
Bir şimşek çakması, ortalama dört çakma serisinden oluşmaktadır. Her şimşek çakmasının boyut ve süresi değişiktir, ancak tipik olarak ortalama 30 mikrosaniyedir. Her çakma için ortalama en yüksek güç 1012 watt'dır.
Yıldırım ise, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanıyor. Çok basit bir ifadeyle, tek bir yıldırım bile bir milyar voltluk elektrik taşıyabiliyor ve bir insanın kalbini durdurabileceği gibi, iç organlarını yakabiliyor.
Bir tek yıldırım 3.750 milyon kilovatlık elektrik gücü taşıyabilir. Bir yılda dünyaya ortalama 3 milyar düştüğüne göre, yıldırımlar dünyamıza 11,25.10 kilovatlık enerji taşımış olurlar. Gerilimleri 100 milyon volt olan yıldırımlar beraberlerinde 100 bin amperlik akım götürürler.
Buna göre, bir tek şimşek çakmasındaki elektrik güç yaklaşık 200 bin amper. Bu elektriksel güç bir milisaniye veya daha az sürede şimşek kanalını Güneş yüzey sıcaklığının 3 katı olan yaklaşık 28 bin santigrat dereceye kadar ısıtabiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Bulut ve yer arasındaki elektrik potansiyeli farkı 10 ila 100 milyon volttur ve yıldırımın dönüş darbesinin akımı yaklaşık 30.000 ampere, sıcaklığı 30.000 °C'ye ulaşır.
Bu delicesine güçlü elektrik alan bulutun üstüne doğru karmaşa çıkarır. Bulutlar arasında ve bulutun yer ile arasında kuvvetli etkileşimler oluşturur. Yıldırım bu enerji boşalmasında ortaya çıkan denetimsiz bir güçtür. Yere yaklaşık saatte 300.000 kilometre hızla ilerleyen bu güç, yere 300 kV'lık bir enerjiyle çarpar.
Tabi, kablo ile prize bağlı olmaması gerekir. Gök gürlerken (şimşek çakarken) telefon şarja takılır mı? Gök gürüldeme, şimşek çakma ya da yıldırım düşmesi sırasında prize takılı herhangi bir nesne olmamalıdır. Özellikle telefon, bilgisayar, beyaz eşya ve mutfak aletlerinin kullanılmaması gerekir.
Dünya üzerinde saniyede 100 boşalma oluştuğu kabulüyle, bu boşalmaların ortalama 33 tanesi yerküreye ulaşacağı söylenebilir. Her bir bulutun da ortalama 15 coulomb'luk bir elektrik yükü taşıdığı düşünülürse, potansiyel farkında 100 V/m olduğu varsayımı ile 49.500 MW lık bir enerji açığa çıktığı bulunabilir.
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir. Kapatılamayan kapı ve pencerelerden, soba, ocak ve şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo ve küvetten, fişi prize takılı elektrikli ev aletlerinden ve kablolu telefonlardan uzak dur.
Yıldırım, direkt bir elektrik akımı (kısa süreli) özelliğinde iken şebeke akımı ise alternatif akım (uzun süreli) özelliğindedir.
Yıldırım, bulut ile yer arasında meydana gelen yüksek gerilimli bir elektrik boşalmasıdır. Yıldırımın meydana gelebilmesi için bulut ve yerin farklı elektrik yüklerine sahip olması ve belirli bir potansiyel farka erişmesi gerekmektedir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Türkiye'de konutlarda 220V enerji gerilimi, sanayi üç fazlı akım gerilimlerinde 380V enerji kullanılmaktadır. Alçak gerilim panosu şebekeden gelen elektrik enerji akımını düzenleyerek, evlerde kullanılacak cihazların ihtiyacı olan seviyeye indirerek dağıtmaktadır.
Yıldırımlar statik yani durgun elektriğe sahiptirler dolayısıyla elektrik enerjisi üretiminde kullanılamazlar.
Paratoner Yıldırım Korunma Sistemlerindeki Test Cihazı Ne İçin Kullanılır? Paratoner olarak isimlendirilen sistem, yıldırımı yakalayan uçtur. Bina çatılarındaki en yüksek olan yere bir direk yardımıyla paratonerler yerleştirilir.
Sessiz şimşek çakması, depremi tetikleme yeteneği bilimsel olarak saptanamamıştır. Depremler, genellikle yer altındaki tektonik hareketler, volkanik patlamalar veya insan etkisi gibi başka nedenlerden dolayı meydana gelmektedir.
Kalenderli, “Bluetooth kulaklık, cep telefonu, bozuk para, anahtarlık gibi metallerin yıldırımı başlatma veya çekme gibi bir etkisi yok” dedi. AKUT kurucu üyesi Memet Tanrısever ise metal yapılardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.
- Yıldırımın düşeceği ağaç tamamen rastlantısal olduğu için, hiçbir ağaç türü yıldırımdan tamamen korunamaz. Dolayısıyla ceviz, at kestanesi ve incir gibi ağaçlar da yıldırımdan etkilenebilirler.
Yıldırım ve şimşek çakarken duyduğumuz yüksek sese gök gürültüsü denir. Yıldırım ve şimşeğin sahip olduğu yüksek sıcaklık (yaklaşık 30.000 °C'dir) o bölgede ani ısı değişimine ve havanın aniden genleşmesine neden olur. Ani ısı değişimi esnasında meydana gelen sonik ses dalgaları patlama seslerine neden olur.
Öncelikle şimşek çakması ile gök gürültüsünün işitilmesi arasındaki zaman farkı ölçülür. Bunun için bir kronometre kullanılabilir. Her bir saniye 340 metre ile çarpılır. Örneğin gök gürültüsü şimşekten 7 saniye sonra işitilmişse, şimşek 7 s x 340 m/s = 2380 metre (2,38 km) uzakta gerçekleşmiştir.
Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Böylece kar yağarken şimşek çakıyor. Ama aslında karın yağdığı katmanda şimşek çakmıyor. Daha üst katmanda ve o katman aslında yağmur tabakası ve orada şimşek çakıyor.
Yıldırım çarpmaları milisaniye gibi kısa bir sürede gerçekleş- mektedir. Kilometrelerce uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlı- ğındaki yıldırım; 20000 ile 40000 amperlik bir elektrik enerjisi boşalt- maktadır (Elektrik süpürgesi: Yaklaşık 3 amper, elektrik ocağı: 15 amper).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri