Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda, Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası ve ezmesi Sinop'taki diğer yöresel tatlar. Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip.
Sinop'u terk etmeden önce tadına bakılması gereken o meşhur yemekler arasında ise; Sinop mantısı, mısır çorbası, nokul, katlama, içli tava, ıslama, sirkeli pırasa, palamut pilaki, keşkek, kabak millesi, kestaneli iç pilav, kaşık çıkartması, mısır tarhanası, hamursuz tatlısı, sıkmık tatlısı, mısır pastası ve prenses yer ...
Sinop ili Karadeniz Bölgesi'nin hırçın denizlerine kıyısı olan bir ildir. Bu sebeple Sinop ilinin ünlü hediyelik eşyalarının başında gemi maketleri gelmektedir. Gemi maketleri pek çok ağaç türünden elde edilmektedir bu ağaç türlerinin arasında; ceviz, gürgen, kavak, kiraz ve armut ağaçları yer almaktadır.
Candaroğulları döneminde de önemli bir liman olma durumunu koruyan Sinop'a büyük önem verilmiştir. Kültür müessesesi zamanının en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Şehirde cami, medrese, kütüphane, imaret, köprü, han ve hamamlar yaptırılmıştır. Tersanelerinde zamanın en büyük gemileri yapılmaya başlanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Kaç Günde Gezilir; 2-3 gün içerisinde Sinop'u gezebilirsiniz. Ziyaret İçin En İyi Zaman; Yazları serin kışları ise ılık geçen Sinop iklimi, iç kısımlara doğru gittikçe Karadeniz etkisinden çıktığı görülmektedir.
30 BİN KÜRT YAŞIYOR
Kürtler, 8 ilçesi bulunan Sinop'ta özellikle birbirine çok yakın olan Boyabat ve Durağan ilçeleri ile bunlara bağlı köylerde yaşıyor. Sinop bölgesinde, çoğunluğu köylerde olmak üzere 30 bine yakın Kürdün yaşadığı belirtiliyor. Üstelik büyük kısmı yüzyıllar önce bölgeye göç etmiş Kürtler.
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
Kız beğenildiği takdirde oğlan evinin erkekleri Cuma gecesi, Pazartesi gecesi gibi hayırlı günlerde kızı istemeye giderler. Kız istemeye gitmeye yörede “düğürlüğe gitme” denir. Birbirine dünür olan kişiler de “dünürcü” denilmektedir. Kız istemeye gidilirken, oğlan tarafı çiftlenecekleri için çift katlama götürülür.
İlimizde, kışları serin, yazları ılık, sıcaklık ve yağış parametrelerine göre mevsimler arası sıcaklık farkı fazla olmayan, yağışlar düzenli, sahil kesimi mutedil, iç kesimlerde Karadeniz iklimi ile İç Anadolu İklimi arasında geçiş bölgesi iklimi hâkimdir. Sinop'ta yağışlar, aylara göre oldukça düzenlidir.
Özellikle kış aylarında şehirde sert rüzgârlar hâkimdir. Yılın her ayı doğanın farklı bir güzelliğini görebileceğiniz Sinop'ta yeşillikler içerisinde bir tatil geçirmek isterseniz ilkbahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Ancak yazın bile gelseniz şemsiyenizi mutlaka yanınıza almanızı öneririz.
Antik Çağ'da, Paflagonya bölgesi içinde kalan Sinop'un saptanabilen en eski adı, Sinopedir. Bir söylenceye göre kent adının kurucusu olarak kabul edilen aynı bir Amazon'dan almıştır. Bir başka söylenceye göreyse, kenti eski Yunan'da Irmak Tanrısı Asopos'un su perisi kızlarından Sinope kurmuştur.
Sinop Yöresel Giyimi - Sinop
Yörede erkekler zıpka adı verilen paçaları dar, üzeri bol pantolon, üste yakasız gömlek giyerler. Gömlek üzerine salta adı verilen cepken giyilir. Kadınlar içlerine göynek giyerler. Göyneklerin yakası nakış ile süslenmiştir.
Buna göre son yıllarda “mutlu kent” olarak anılan Sinop, listede yüzde 77,66 oranla ilk sırada yer aldı. Güneş, kum ve deniz üçlemesi, tarihi ve doğal güzellikleri ile “Karadeniz'in Bodrumu” olarak da adlandırılan Sinop'ta yaşayanlar, birbirlerine olan saygı ve hoşgörüleri ile tanınıyor.
Sinop şehir merkezinde, en soğuk ay şubat, en soğuk aylar ocak ve şubat, en sıcak aylar temmuz ve ağustostur. Ocak ayı ortalaması 7 0C, Şubat ayı ortalaması 6,6 0C'dir. Temmuz ayı ortalaması 22,7 0C, Ağustos ayı ortalaması 23,1 0C olarak ölçülmüştür. Sinop şehir merkezindeki yıllık sıcaklık ortalaması 14,1 0C'dir.
Sinop'u doyasıya gezmek için en ideal zamanlar ise doğanın her tonunu görebileceğiniz ve havanın ılık olduğu bahar ayları. Bu aylarda Sinop'un doğası uyanıyor ve doğa yürüyüşleri ile şehri saran tabiat harikalarını, şelaleleri ve muhteşem yaylaları keyifle gezebilirsiniz.
Bir Türkmen diyarı olan Sinop, aynı zamanda tarihsel bir Alevi coğrafyasıdır. Çünkü Alevi ve Türkmen kimliği Anadolu coğrafyasında ayrılmaz iki kimliktir.
Boyabat ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleri açısından en zengin ilçelerdendir. Boyabat'ın tarihi ve doğal güzellikleri arasında; Boyabat Kalesi, Bazalt Vadisi, Boyabat Yeraltı şehri gibi bir sürü güzellik bulunmaktadır.
milliyetçi, inatçı, pratik zekalı, egoist, kolay kızan-kolay yatışan, bağırarak konuşan karadeniz şiveli insanlardır. Ünlü bir çok iş adamı ve kabadayı, mayfaların oradan çıktığı bilinir ve aldırma gönül türküsünün meşhur sinop cezaevinde yazılmıştır. Genel olarak müteahhitlik, kuyumculuk meslekleri yaparlar.
Plaj; temiz ve berrak denizi ile herkesi kendine çekmektedir. Sinop DSİ Plajı, sığ ve hemen derinleşmeyen bir denize sahiptir. Sinop DSİ Plajı'nın kumsalı, diğer plajlara göre daha geniştir. Bu sebeple de kalabalık ailelerin ilk tercihi olmaktadır.
Sinop Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Serin mevsim 3,9 ay uzunluğundadır ve 6 Aralık tarihinde başlayıp 4 Nisan tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 12°C altındadır. Sinop bölgesindeki en soğuk ay Şubat ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 5°C iken yüksek sıcaklık 9°C düzeyindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri