Sirke açıldıktan sonra ne kadar süreyle buzdolabında saklanabilir? Aslında sirkenin raf ömrü sınırsızdır (yukarıya bakınız). Ancak, nispeten açık renkli bir sirke zamanla daha koyu hale gelebilir.
Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir.
Dolayısıyla mutfağımızda yemeklerimize özellikle de salatalarımıza ekleyerek tüketebileceğimiz bir besindir. Sirkenin bir özelliği daha vardır ve bu özellik gerçekten şaşırtacak cinstendir. Sirkenin gerekli koşulları sağlandığı takdirde bozulma gibi bir imkanı yoktur.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
Yani sirkenizi buzdolabında muhafaza ederseniz aldığınız gibi korumuş olursunuz.
İlgili 19 soru bulundu
Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir. Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
Fermantasyona da destek olacaktır bu ürünler. Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan sirke anası, doğal ve katkısız bir madde olduğu için hamile ve emzikliler tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Sabah aç karnına ılık su ile birlikte tüketilen sirke, vücuttaki toksin maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırarak detoks etkisi yapar.
Doğal bir sirke ilave edilmediği zaman sirkeniz tutmayabiliyor ve çabuk bozulabiliyor. Ardından toz şeker veya bal ekleyin. Doğal olmasını ve lezzetinin yumuşak olmasını istiyorsanız doğal bir bal kullanmanızı öneririz. Bal veya şekerin miktarı da çok doğru ayarlanmalı ki meyveniz rahatlıkla sirkeye dönüşebilsin.
2. Mutlaka cam kavanoz ya da cam kap kullanın, plastik kaplar uygun değildir.
Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Elma sirkesi, sahip olduğu asitlik nedeniyle doğrudan olarak içilmesi önerilmeyen bir sıvıdır. Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir.
Elma sirkesi sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan tüketilmesi tavsiye ediliyor. İçilmeden önce mutlaka seyreltilmelidir. Aç karnına alınan elma sirkesi uzun süre boyunca tokluk hissi verecek ve vücuttaki yağ yakımını hızlandıracaktır. Bu sebeple kahvaltıdan ortalama 30 dakika kadar önce içebilirsiniz.
Gelelim sirke neye iyi gelir sorusunun yanıtına… Kötü Kolesterolü Düşürebilir: Düzenli olarak sirke tüketmenin LDL- kolesterol ile trigliserid seviyesini düşürdüğü düşünülmektedir. Sirke bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir.
Saçta sirke olan yere bol miktarda vazelin sürülmelidir. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat beklendikten sonra saçlar bit tarağı ile taranmalıdır. Bu sayede saça yapışan sirkeler temizlenmektedir. Sonrasında ise saçlar bir şampuan ile yıkanmalıdır.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Derin bir kaba 1 paket karbonat ve 1 su bardağı sirkeyi koyun. Karışımı sprey şişesine alın. Banyo duvarlarında oluşan küf lekesinin üzerine bu karışımı sıkın ve 10 dakika bekleyin. Beklerken lekenin kendiliğinden akmaya başladığını görebilirsiniz.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
İlk adım, ezilmiş elma ve kabuklarının mayalanmaya bırakılmasıdır. Mayalanma sırasında elmanın içeriğinde bulunan şekerler fermente olarak alkole dönüşür. Ortamdaki alkol konsantrasyonu %11-13 seviyelerine çıkar.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri