· Resmi üniformalı veya sivil olması polisin kimlik gösterme yükümlülüğünü değiştirmemektedir.
Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur. Kollukça usulüne göre kimliği sorulan kişi de bir kimlik belgesi göstermek suretiyle kimliğinin belirlenmesini sağlamak zorundadır.
Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir.
Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'n 4/A maddesi uyarınca; Kimlik bilgilerini vermekten kaçınan kişi kimliği açıkça tespit edilinceye kadar gözaltına alınır. Bu durumda Cumhuriyet Savcısına bilgi verilir. Kişi kimlik bilgilerini vermemek konusunda ısrarlı olması halinde Tutuklanır.
Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır. Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Adli arama, bir davadaki şüpheli ya da sanığı yahut delilleri elde etmek amacıyla gerçekleşir. Önleme araması ise bunun tam tersidir. Ortada bir suç işleme ihtimali ya da gerçekleşmesi muhtemel bir tehlike varsa, bu durumda polis evi arayabilir. Hatta kapıyı kırarak eve kolluk kuvvetleri girebilir.
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
Polisin kamuya açık alanlarda, örneğin kafe, lokanta vs, Yasa'daki şartlarının mevcut olması halinde kimlik sorma yetkisinin mevcut olmadığı şeklindeki yaklaşım; kamu düzeni ve güvenliği-asayişin sağlanması bakımından sonradan telafisi güç ve imkansız mağduriyetlere sebebiyet vereceğinden kabul edilebilir ve fiilen ...
Kabahatler Kanunu'nun23 kimliği bildirmeme başlıklı 40. maddesi “görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Önce Polis Kimlik Göstermek Zorundadır.
Kanuna göre polis önce kendisinin polis olduğu belgeyi gösterip ondan sonra karşı tarafa kimliğini sorabilir. Üniforma olması polisin kimlik göstermeyeceği anlamına gelmez. Kanun yoruma açık değildir. Mevzuat ne diyorsa uygulanması gerekir.
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Polis, durdurduğu kişinin üzerinde veya aracında kaba üst araması yapmaya yetkilidir. Ancak kaba üst aramasının yapılabilmesi için poliste, suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması gerekmektedir.
Polisin Araç Arama Yetkisi
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Madde 15 – Polis; yaptığı tahkikat esnasında ifadelerine müracaat lazımgelen kimseleri çağırır ve kendilerine lüzumu olan şeyleri sorar. (Ek: 16/6/1985 - 3233/5 md.; İptal: An. Mah.nin 26/11/1986 tarih ve 1985/8 E., 1986/27 K. sayılı Kararı ile.)
Polis resmi olarak görev yaparken sivil vatandaş polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapılır. - Polis Mevzuat. Polis resmi olarak görev yaparken sivil vatandaş polisten kimliğini göstermesini isterse ne yapılır.
Buna göre: Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu'nun (PVSK) 4/A maddesi hükümleri gereğince polis “durdurma ve kimlik sorma” yetkisine sahiptir.
Kimlik taşımama cezası 2023 yılı için 617 Türk Lirası idari para cezasıdır. Yukarıda da belirtildiği gibi kimlik bildirme yükümlülüğüne aykırı hareket etmenin idari yaptırımı 2023 yılı için 617 TL idari para cezasıdır.
Ancak arşiv araştırmasında kişinin internet geçmişine bakılmaz. Bireyin internet geçmişinden ziyade sosyal medya hesaplarına bakılıyor.
Bu uygulama Türkiye'de genellikle kolluk kuvvetleri tarafından yapılmakta olup, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir uygulamadır. GBT taraması sonucunda adli makamlarca kişilerin hakkında verilmiş tüm hukuki kararlar görülmektedir. Bu kararlara askerlik ile ilgili işlenilen suçlar da dahil edilmektedir.
Yukarıda yapılan kimlik tanımında da anlaşılacağı gibi resmi üniforma bir kimlik belgesi olarak görülmemektedir. Aksi halde polis kimliği veya polis kokartının resmi üniformalı polislere verilmemesi gerekir. Ancak resmi üniformalı polisin ne ifade ettiğinin de açıklamak gerekir.
Sivil polis olmak için herhangi bir rekabet ve şart bulunmaz. Buradaki temel unsur emniyet teşkilatı bünyesinde polis görevini gerçekleştirmektir. Farklı polis okullarını bitiren ve değişik birimlerde çalışan polis memurları, belirli dönemlerde atama sürecine girer.
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar ise kapalı, temiz ve boyalı olmalıdır. Sivil olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, görev sırasında kolsuz ve çok açık yakalı gömlek bluz veya elbise, vücuda yapışan (strech) kot ve benzeri pantolonlar ile terlik ve sandalet tipi ayakkabı giyemezler.
Kamu kurumu personeli veya Emniyet Mensubu olmayan vatandaşlar ise Emniyet Teşkilatı birimlerinde çalışan personelin referans olduğunu belirttiği dilekçesi ve kurum kimlik fotokopisiyle onaylı misafir tarifesiyle konaklama hizmetinden yararlanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri