'Kar beyazı' gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir.
Rusya'nın kömür deposu olarak bilinen Kemerovo kentteki hava kirliliği her geçen gün daha da kötü hale geliyor. Bunu en açık şekilde gösteren gelişmeyse kar yağışının yere siyah renkte düşmesi oldu... Karın havadaki kömür tozu nedeniyle siyah olarak yağdığı belirtildi..
Karın rengi, kristallerinin güneş ışığını tamamen yansıtmasından dolayı beyazdır. Atmosferde kirleticiler bulunuyorsa kar kirleticiler rengine; sarı veya kırmızıya dönüşebilir. Hava kütlelerinin sıcaklık ve mutlak nem oranlarına göre kar taneleri çeşitli şekillerde düşer.
Bu çim hastalığına Fusariumnivale adlı fungus neden olur. Kardan, yağmurdan yada zayıf drenajdan dolayı toprağın sürekli nemli kaldığı kış yada bahar aylarında görülür. Sıcaklığın 15 0C'nin üzerine çıkmadığı havalarda yada yoğun kar yağdığında görülür.
İlgili 37 soru bulundu
“Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır. Atmosfer ile toprağın sıcaklıkları eşit olursa yüzeye ulaşan kar hemen erimez.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Alp dağlarının yüksek kesimlerinde görülen 'kırmızı kar', bilim insanlarını harekete geçirdi. Bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine sebep olduğu ve bu durumun, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleştiği kaydedildi.
2013'te göktaşı düşen Rusya'nın Çelyabinsk kenti mavi karla kaplandı. Rusya'nın Çelyabinsk kenti sakinleri, sabah uyandıklarında her yerin mavi karla kaplandığını görünce büyük şaşkınlık yaşadı.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir. Ünlü Yunan filozof Aristoteles'in 2300 yılı aşkın bir süre önce sözünü ettiği pembe veya "karpuz karı", havuca renk veren maddeye benzer bir kimyasal içeren yosunlardan alır rengini.
Karın havadaki kömür tozu nedeniyle siyah olarak yağdığı belirtildi.. kent sakinleri hava kirliliğinden yakındaki kömür zenginleştirme tesisini sorumlu tuttu.
Hem karın oluşması hem de karın yağdıktan sonra yeryüzünde tutunabilmesi için sıcaklığın donma derecesinin yani 0 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir. Kar yağışı ile en çok karşılaştığımız sıcaklık aralığı ise -4 ile -20 santigrat derecedir.
Kırmızı kar yağışı nadiren de olsa rastlanan bir durum. Tarih kayıtlarına geçen ilk bildirim Aristo tarafından yapılmıştı. Aristo buna “kanlı kar” adını verdi. Birkaç yüzyıl sonra Roma tarihçisi Pliny de benzer bir kayıt tutmuş, yağan karın pasa benzediğini anlatmıştı.
Alp Dağları'nın yüksek kesimlerinde, Haziran ayında "kırmızı kar" görüldü. Bilim insanları, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine neden olduğunu açıkladı. Uzmanlara göre, bu durum, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşti.
Buna rağmen 5 ay boyunca yerde kalan kristal toz kar sezon boyunca ilk yağdığı günkü tazeliğini korur, buzlanmaz. Kaymaya en uygun kar cinsi olan kristal toz kar, tüm dünyada sadece Alpler'e ve ülkemizde de Sarıkamış'a yağar.
Pazar günü geniş bir alanda sıcaklıkların 8 ile 10 derece düşmesiyle kar yağışları görülecek. Özellikle Batı Karadeniz bölgesinde, İç Ege'de, Doğu Karadeniz bölgesinde ve Doğu bölgelerinde kar yağışları yaşanacak.
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Futbol oyuncularının kural dışı bir harekette bulunmaları durumunda hakem tarafından uyarı olarak sarı kart gösterilmektedir. Sarı kart bir diğer ifadeyle ceza kartı olarak da bilinmektedir. Aynı maç içerisinde bir oyuncunun üst üste sarı kart görmesi durumunda kırmızı kart görmüş sayılır.
Alp Dağları'nın Presena Buzulu'nda kar pembeleşmeye başladı. Araştırmacılar pembe rengin bir algler türü nedeniyle oluştuğunu belirtiyor. Karın üzerinde oluşan bu pembelik buzların daha hızlı erimesine neden oluyor. İtalyan Alpleri'nde görülen pembe kar şaşkınlık yarattı.
Kar suları toprağın derinliklerine inerek toprağın nem oranını arttırmaktadır, bu nedenle tarımsal faaliyetler için hayati önem taşımaktadır. Bunun yanında topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.
Su buharının soğumasıyla yoğunlaşma çekirdekleri oluşur, yoğunlaşmanın devamında zerrecikler büyür ve yağmur damlasına dönüşür. Yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru düşen damla 0 °C'nin altında sıcaklığa sahip bir katmandan geçerken damlalar kısmen donar. Oluşan yağış sulusepken olarak adlandırılır.
Karı oluşturan kar kristalleri de şeffaftır. Bunun dışında geometrik olarak altıgendirler. Bu geometrik özellikleri ile gelen ışığı bir kristal yüzeyinden diğerine yansıtırken ışık yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Her bir kar tanesi diğerlerinden farklı şekle sahiptir, yani hiçbiri birbirine benzemez. Kar tanelerini oluşturan buz kristalleri, geçmişten günümüze birçok bilim insanının dikkatini çekmeyi başarmış. Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri