Siyah pirincin lezzeti bence beyaz pirinçten çok ama çok daha güzel, tereyağı yerine sıvıyağ ya da zeytinyağı da kullanabilirsiniz ama benim verdiğim gibi hazırlarsanız pişerken mutfağı harika bir patlamış mısır kokusu sarıyor.
Eski Çin'de Siyah Pirinç Pilavı sadece İmparator için yapılırmış. Siyah pirincin yüksek besin değeri ve onun etkilerini keşfeden İmparator kendisine rakip istemediği için tebasının siyah pirinç yemesini yasaklamış ve bundan dolayı Siyah Pirinç'in diğer bir adı da Yasaklı Pirinç olmuş.
Siyah pirincin içinde de tıpkı beyaz pirinçte olduğu gibi demir, besin lifi, protein ve karbonhidrat bulunuyor. Bunlara ek olarak siyah pirinç, beyaz pirinçten çok daha fazla magnezyum içeriyor ve bu faydalı mineral sayesinde vücuda beyaz pirinçten çok daha fazla fayda sağlıyor.
Kepekli pirinçte, pirincin dış kabuğu yani çeltiği soyulurken kepek kısmı korunur. Esmer rengi ve normal pirince oranla daha yavan olan tadı ile tanınır. Kepekli pirinç, kimyasal işlemlerden geçirilmediği için beyaz pirince oranla daha sağlıklı bir pirinç türüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Anavatanı Çin olan ve İtalya'da kısıtlı miktarda üretilebilen besin değeri yüksek siyah pirinç son 20 yıla kadar sadece Çin hükümdarları için üretiliyordu.
İçeriğinde yer alan manganez açlık hissinin kontrol altına alınmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur. Kepekli pirinç diyette tüketildiğinde ideal kiloya ulaşmayı destekleyebilir. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Pirincin alternatifleri
Örneğin, birkaç yıl önce Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma , madde çoğunlukla kepekte bulunduğundan, esmer pirincin genellikle beyaz pirinçten daha fazla miktarda arsenik içerdiğini gösterdi. Bu nedenle, beyaz ve kepekli olmayan pirinci daha sık tüketmeyi seçebilirsiniz.
Zİft gibi gözüküyor. Kafamdaki pirinç algısından çok daha farklı zaten. Çeperinden dolayı yerken hissiyat olarak fasulye, nohut gibi kabuklu baklagilleri andırdı bana. Değişik tadı, içi bildiğimiz pirinç ama kokusu da tadı da(yüksek ihtimalle çeperinden dolayı) daha değişik.
Siyah pirinç; beyaz pirince oranla biraz daha geç pişer. Siyah pirinç; genel olarak yaklaşık 20- 30 dakika içerisinde pişmektedir. Siyah pirincin daha kolay pişmesi için önceden suda bekletmek ve bol su ile pişirmek önemli olacaktır.
Dünyada yasak pirinç olarak adlandırılan siyah pirinç, beyaz pirince oranla daha fazla magnezyum ve demir içerir. Magnezyum zenginliğinin dışında, lif ve mineralleri bakımından vücudun kemik, kas çalışması ve kan basıncının dengelenmesinde de rol sahibi.
Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
BEYAZ PİRİNÇTEN FARKI
Siyah pirincin, beyaz pirinçten farkı dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır. Bu sebeple vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından daha zengindir. Beyaz pirince oranla özellikle daha fazla magnezyum ve antioksidan içerir. Posa ve protein içeriği de daha yüksektir.
Bu pirinzi özellikle et ve tavuk yemekleri yanında sunmak, yemesini keyifli kılıyor. Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlarla çok yakıştığını söyleyemem doğrusu. Fakat salatalarda çok güzel bir lezzeti ve sunumu oluyor.
Pirinçleri yıkayıp 1-1.5 saat ılık suda bekletiniz. Daha sonra kaynayan suya yıkanan siyah pirinçleri ekleyiniz. Kısık ateşte kapağı kapatılarak suyu çekene kadar pişiriniz. Yarım saat demlendirerek soğumaya bırakınız.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
FDA'dan toksikolog Suzanne C. Fitzpatrick'in belirttiği üzere pirinç suda yetiştiği için arsenik doğasında ve yüksek seviyelerde bulunuyor. Ve bu öyle kolayca piyasadan çekebilecekleri bir şey değil.
Hangi pirinç kullanılır diye merak ediyorsanız dilediğiniz pirinç türünü tercih edebilirsiniz. Esmer pirinç daha düşük kaloriye sahip olduğu için esmer pirinç de tüketebilirsiniz. Zaman zaman bu metod ile zayıflamak isterseniz en son yapılan uygulamadan sonra 30 günün geçmesini beklemelisiniz.
Tekrar yasak pirinç ismine gelecek olursak, imparatorların ve zengin ailelerin bu kıymetli besini sadece kendilerine saklamak istemeleri, yetiştirilmesinin zor olması bunun yanında hasattan %10 civarında verim alınması siyah pirincin halka yasaklanmasına neden olmuştur.
- Rengini antosianinler, sianidin, 3-0-beta glukositten alan, aromasını da özellikle asetil pirolinden alan siyah pirinç genetiğiyle oynanmamış bir ürün olduğu bildiriliyor ve tamamen doğal ve katkısız olduğu söyleniyor.
Siyah pirinç gluten içermediğinden 'çölyak hastaları' ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler tarafından önemli bir alternatif besindir. Glutensiz, vejeteryan ve vegan beslenen kişiler için hem protein açısından zengin bir alternatif oluşturur hem de olası mineral ve vitamin eksikliğinin önlenmesinde yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri