Soğuk ortama uzun süre maruz kalma, dolaşım şoku, kalp yetmezliği, doğumsal görülen kalp yetmezlikleri, solunumsal sıkıntılar gibi nedenlerden dolayı dudak, yanak, tırnak yatağı, parmak uçlarında görülebilen ve kandaki oksijen azlığından dolayı vücutta morarmaya siyanoz denir.
Morarma, tıptaki ismi ile Siyanoz; Kandaki oksijen eksikliğinden kaynaklanan deri ve muköz zarların mavimsi renk değişikliğidir. Bu durumda özellikle dudak çevresi ya da parmak uçları mor bir renk alır. Kalpten vücuda pompalanan kan normalde oksijenden zengindir ve açık kırmızı renkli olur.
Siyanoz, kılcal yatağın "kırmızı kan hücrelerinde" hemoglobine bağlı oksijen miktarının azalması sonucu vücut "doku" renginin mavimsi-mor bir renge dönüşmesidir.
Siyanoz tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler
Oksijen tedavisi: Siyanozun nedeni, düşük oksijen seviyeleriyle ilişkiliyse, oksijen tedavisi verilebilir. Bu, solunum yolu hastalıkları, kalp yetmezliği, pulmoner emboli, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve diğer hastalıkların tedavisi için kullanılabilir.
Siyanoz tanım olarak ciltte veya mukoz membranlarda sağlıklı pembemsi görünümün yerine mavimsi renk değişikliği olmasıdır. Dolaşan kanda indirgenmiş hemoglobin miktarının veya anormal hemoglobin pigmentlerinin artmasına bağlı olarak gelişir.
İlgili 44 soru bulundu
Soğuk ortama uzun süre maruz kalma, dolaşım şoku, kalp yetmezliği, doğumsal görülen kalp yetmezlikleri, solunumsal sıkıntılar gibi nedenlerden dolayı dudak, yanak, tırnak yatağı, parmak uçlarında görülebilen ve kandaki oksijen azlığından dolayı vücutta morarmaya siyanoz denir.
PERORAL SİYANOZ: Ağız çevresinin mavimsi renk almasıdır.Sağlıklı özellikle sarışın bebeklerde görülen bir periferik siyanoz tipidir. Vazokonstriksiyon sonucu azalmış kan akımı nedendir. Düşük kalp debisine bağlı olmadığı sürece önemi yoktur.
Çabuk yorulma, siyanoz, çarpıntı, bayılma, gece idrara çıkma, ödem, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtilere sahip olan kişiler kardiyoloji bölümünde tedavi edilir.
Siyanoz tedavisi nasıl yapılır? Tedavi için öncelikli bu problemin neden oluştuğunu tespit etmek gerekir. Bazı hastalarda hava yolu tıkanıklığını açmak için bazı ilaçlar verilebilir. Oksijen tedavisi, mekanik ventilasyon, non-invazif ventilasyon gibi yöntemler de uygulanabilmektedir.
Bu tip büyük PDA'larda, üst kollarda oksijenlenme normalken bacaklarda oksijenlenme azalmıştır. Üst kollarda deri rengi normalken bacaklarda sıklıkla morarma mevcuttur. Bu durum, diferansiyel siyanoz olarak adlandırılır.
Siyanoz, redükte hemoglobin konsantrasyonunun 5 gr/dL'den fazla olması sonucu cildin ve muköz membranların mavi mor bir renk almasıdır. Kardiyovasküler, akciğer veya merkezi sinir sistemiyle ilgili önemli bir hastalığın habercisi olabileceği gibi methemoglobinemide de ortaya çıkabilir.
Siyanotik doğumsal kalp hastalıkları ise vücudun belirli bölgelerinde (el ve parmak uçları, ayak parmakları, dudaklarda) morluklara neden olan kalp hastalıklarıdır. Bu hastalık grubunda kalpte kirli kan temiz kana bulaşmaktadır.
Kulakta morarma, özellikle temas ve dövüş sanatlarında baş koruması kullanılmadığında meydana gelir. Kulak hematomu genellikle kozmetik bir problemdir. Bazı insanlar kulak kepçesinin deformasyonunu rahatsız edici bulur. Nadiren yara izleri oluşur.
Morarma olarak ifade edilen siyanoz; kırmızı kandaki hemoglobine bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle cilt, mukoza zarı, dudak ve tırnak yataklarında oluşan mavimsi veya morumsu anormal renk değişimidir.
Hipoksi, beden dokularında oksijen oranının azalması. Oksijenin azalması, özellikle pilotlar için bir kaygı kaynağı oluşturur; daha alçak yüksekliklerde oksijenin azalmasının yol açtığı etkilere, genel olarak "dağ tutması" ya da "dağ çarpması" adı verilir.
Birden fazla yerde morarma varsa, Morluklara diş eti, burun, genital bölge kanaması eşlik ediyorsa, Morarmaya ek olarak ateş, halsizlik, lenf bezi şişmesi varsa, Küçük bir travma sonucunda çok büyük bir morluk oluşuyorsa, mutlaka bir uzmana başvurun.
Vücutta morarma genellikle ciltte meydana gelen bir travma nedeniyle ortaya çıkar. Travma ise vücudun belirli bir bölgesinde meydana gelen kesik veya darbe sonucu yaralanmaya verilen isimdir. Herhangi bir yaralanma bir çok vakada kılcal damarlar adı verilen küçük kan damarlarının patlamasına neden olur.
Dudak Morarması Nedenleri
Demir eksikliğinin olması halinde dudak morarması oluşabilmektedir. Kansızlık ve Akdeniz anemisi hastalıkları nedeni ile de ortaya çıkmaktadır. Aşırı sigara tüketimi ile de oluşabilmektedir. Az su tüketmek ve kuruması sonucunda aşırı yalamak da neden olabilmektedir.
Morarmalar. Demir eksikliği anemisinde kemik iliği demirden yoksun olunca, yeterince kırmızı kan hücresi üretemez. Ayrıca trombosit üretiminde de azalma olabilir. Trombositler kanın pıhtılaşmasına önemli rol oynar, dolayısıyla trombositlerdeki azalma morarmaların artmasına neden olur.
Özellikle kalp ve damar cerrahlarının ilgi ve yetki alanındadır bu konu. Çünkü lenf ödem bir DAMAR HASTALIĞIDIR. Bu nedenle bu gibi bacak sorunlarında İlk gideceğiniz yer Kalp ve Damar Cerrahı veya KALP DAMAR CERRAHİSİ klinikleridir.
Geçici ödem, tuz alımını azaltarak ve otururken bacaklarınızı yukarıda tutarak iyileştirilebilir. Bunun dışında herhangi bir hastalığa bağlı olsun ya da olmasın, vücudunuzun herhangi bir noktasında meydana gelen ödem için hastanelerin Dâhiliye ya da Nefroloji polikliniklerine başvurabilirsiniz.
Hipoksik Spell
Paroksismal hipersiyanotik atak, "tet" spell olarak da adlandırılan bu durum; özellikle yaşamın ilk senesinde aktivite sonu veya ağlama nöbetlerinde sağdan sola şantın artmasıyla oluşan hipoksi atakları olarak kendini gösterir. Siyanoz derinleşir, solunum hızı ve derinliği artar, bayılmalar olabilir.
Eisenmenger sendromu (ES), pulmoner (akciğer) arterlerindeki basıncın yüksek olduğu ve akciğerlerde kan akışına karşı direncin artmasına neden olan, nadir rastlanılan bir doğuştan kalp hastalığı türüdür.
Bu hastalıkta kalpte 4 bulgu bir arada bulunmaktadır. Bunlar Ventriküler septal defekt (VSD) denilen kalp karıncıkları arasında bir delik, ata binen aorta, sağ karıncık çıkış yolu darlığı ve sağ karıncık kas kalınlaşması olarak ifade edilmektedir. Yani Fallot tetralojisi kompleks bir doğumsal kalp hastalığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri