Çok tuzlu bir yemek yediğinizde kanınızda sodyum seviyesi yükselir. Sodyum su çeker ve buna tutunur. Bu da kan hacminin artmasına sebep olur ve kişinin şişkin hissetmesine yol açar. Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Gereğinden fazla tuz tüketiminin tansiyonu arttırıcı etki gösterdiği de bilinmektedir. Fakat bu durum herkes için geçerli değildir. Çünkü sodyum vücutta depolanan minerallerden biri değildir ve fazlası idrar ve ter yolu ile vücuttan atılır.
Sodyum kan basıncının düzenlenmesinde rol oynar. Bu nedenle, yüksek bir sodyum alımı kan basıncını önemli ölçüde artırabilmektedir. Yüksek tansiyon hastalarına genellikle az ya da çok tuzsuz bir diyet önerilir.
Sodyum yüksekliğine neden olan farklı etkenler bulunur. Bunlardan en yoğun olanı yetersiz su tüketimidir. Bunun yanı sıra sık idrara çıkma da sodyum yüksekliğinin oluşmasını tetikleyebilir. Aynı zamanda sodyum yüksekliğine sebep olan ilaçların kullanımı da nedenler arasında yer alır.
Sodyum fazlalığı yüksek tansiyon, potasyum kaybı, vücutta su tutulması ve ödemlere neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Üre, kreatinin , idrar dansitesi , böbrek testleri , karaciğer testleri , kanda şeker ve trigliserit testlerine bakılmalıdır. Mutlaka TSH , T3 ve T4 ölçümlerine de bakılmalıdır. Kan sodyum düzeyinin 125 mEq/L altında olması durumu ciddi sıkıntılar yaratacaktır.
Ancak bazı türleri tuz-sodyum yönünden zengindir. Örneğin, süt ürünlerinde peynir yerine yoğurt, süt gibi seçeneklerin tercih edilmesi; protein kaynaklarında salam, sucuk, sosis, konserve ürünler yerine et, tavuk, balık etlerinin işlem görmeden tüketilmesi tuz alımını azaltacaktır.
En çok sodyum bulunan besinler; yeşil yapraklı sebzeler, süt, et ve yumurtadır. Bunun yanında, işlenmiş besinlerde daha çok tuz vardır. İçeriğinde sodyum bulunan işlenmiş besinler; cipsler, salamura besinler (zeytin, peynir, turşu), tuzlu bisküviler, krakerler, konserveler, kahve ve ekmektir.
Kandaki normal sodyum aralığı 135-145 mEq/L'dir. SODYUM YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? Bir litre kanda 145 milimol'den daha fazla olan seviye sodyum yüksekliği (hipernatremi) olarak tanımlanır. Vücudun kaybettiği suyun vücuda giren sudan daha fazla olduğu anlamına gelir.
Bu test, sodyum konsantrasyonunuzun normal seviyede olup olmadığını tespit etmek, böbrek fonksiyonunu değerlendirmek, elektrolit dengesini değerlendirmek, akut ya da kronik hipernatreminin takibini gerçekleştirmek için talep edilir.
Sodyum toz halinde iken, su içinde çok patlayıcı olup zehirlidir.
Sodyum, vücudumuzun su miktarını dengeler. Besinlerin, ince bağırsak tarafından emilimine yardımcı olur. Sinirlerin birbirini uyarmasını sağlar ve işlevini destekler. Klorür ise vücudumuzdaki potasyum elementinin emilimini destekler.
Vücuttaki temel amacı asit-baz dengesini düzenlemektir. Kanda bulunan sodyum değeri yaklaşık olarak 135-145 mmol/l aralığında olmalıdır.
Hipernatremi, serum sodyum (Na) seviyesinin 150 mEq/L'nin üzerinde olması olarak tanımlanır. Yenidoğanın sık görülen sıvı ve elektrolit denge bozukluklarından biri olan hipernatremi, ciddi komplikasyonlara, nörolojik sekellere ve ölüme neden olabilen son derece önemli bir problemdir.
Sodyum eksikliği tedavisi için serum tercih edilebilir. Sodyum eksikliği sonrasında kişilere serum yolu ile sodyum verilebilir. Bu tedavi yöntemi değerler yükselene kadar devam eder. Bunun yanı sıra yüksek miktarda tuz alımının yapılması sağlanır ve maden suyu tüketimi önerilir.
Böbrekler, optimum sağlık için vücutta depolanan sodyum miktarını dengeler. Vücut sodyum düzeyi düştüğünde, böbrekler elzem miktarda sodyumu tutar. Vücut sodyum düzeyi yükseldiğinde, böbrekler fazla sodyumu idrarla atar.
Hastaya 1 litre %0.9 NaCl verelim. 1 litre %0.9 NaCl solüsyonu plazma sodyum konsantrasyonunu yaklaşık 0.2 mEq/l düşürür. Bu düzelme beklentilerimizin altındadır ama önce hipovolemi tedavi edilmeli, %5 dekstroz gibi hipotonik sıvılar daha sonra tedaviye eklenmelidir.
Özellikle tuz tüketiminin artması ödemin de artmasını tetikler. Bu yüzden ödem meydana gelen kişiler gün içinde hareketlerini arttırmalı, masaj uygulamalı ve tuz tüketiminden uzak durmalıdır.
İlk olarak; aşırı tuz ve paketli yiyeceklerin tüketimi vücuttaki sodyum miktarını arttırır. Sodyumun su tutumu etkisi olduğu için ödeme yol açar.
Sodyum ve klor iyonları su ile beraber hareket ettiğinden, kan seviyesinin yükselmesine bağlı olarak bu iyonlar vücut sıvılarına dağılır. Vücutta bulunan su ve iyonlar arasında belirli bir denge olması gerektiğinden, bu durumda artan sodyum ve klor seviyesinin dengelenmesi için iyonlara sıvı geçişi sağlanır.
Genellikle, DASH diyetleri; sodyumu iki farklı seçenek dahilinde azaltmayı hedefler. Standart DASH diyetlerinde, günde 2300 mg'a kadar sodyum tüketilebilir. Düşük sodyumlu DASH diyetlerinde ise, günde 1500 mg'ye kadar sodyum tüketilebilmektedir. Ekmek, bulgur, pirinç, mısır ve makarnayı içerir.
Zeytin, peynir, turşu, salamura ve konserve besinler, tuzlu kraker, tuzlu kuruyemiş, cipsler, hazır soslar, hazır çorbalar yüksek oranda tuz içeriyor. Hazır meyve sularında bile koruyucu katkı maddesi olarak tuz bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri