Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Yapılan araştırmalar, soğanın 5000 yıldan daha önceye uzanan bir dönemeden beri yetiştirilmeye başladığını kanıtlıyor. Eski Mısır'da İ. Ö 3500 yıllarında soğanın izine rastlanırken, Sümerlilerin İ. Ö 2500 yıllarında soğan yetiştirdiklerine dair metinler bulunuyor.
Hitit kralı IV. Tudhaliya döneminde (I.Ö. 1250-1220) yapılan bir ritüelde, soğanın bir-birini sımsıkı saran yapraklarıyla, manevi değerler arasında ilişki kurulur, Eski Altay Türklerinde sarımsak yabani olarak bilinirken, soğanın üretimi yapılır. Avrupalılar soğanı Romalılar aracılığıyla tanır.
böbrek der ki..
Romalılar soğanı Avrupa'ya tanıttıklarında soğan çok kısa sürede popüler bir sebze haline geldi. 13. yüzyıl Londra pazarlarında hızlı bir biçimde ticari sebze haline geldi ve bu yüzyılda hem İngiltere hem de Avrupa'da soğan bir sebze olarak yerini aldı.
İlgili 27 soru bulundu
Sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir. Bu nedenle sulama miktarını (havalar çok kurak değilse) azaltmanız yerinde olacaktır.
Soğan suyu, yüksek miktarda antioksidan içeriği ile vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, toksin maddelerin atımını kolaylaştırır, yağ yakımını hızlandırır. Bunlardan dolayı özellikle aç karnına içilen soğan suyu kilo vermeye yardımcı rol oynar.
Gıda tarihçisi Laura Kelley, "Genetik çözümlemelere bakılırsa, soğan Orta Asya'dan geldi. Mezopotamyalılar soğanı kullanmaya başlamadan çok önce insanların mutfaklarındaydı soğan. Avrupa'ya da Tunç Devri'nde kullanılmaya başladığına dair veriler bulunuyor." diyor.
Dünya üretiminin yarısından fazlasını dört ülke gerçekleştirmektedir. Bunlar sırası ile Çin %25, Hindistan %23, ABD % 3,8, İran %2,4'ünü üretmiştir. Dünya soğan üretiminde Ülkemiz %2,2'lik pay ile 7 nci sırada yer almıştır. Ülkemiz %1,3'lük pay ile 10 uncu sırada yer almıştır.
Bazı yerlerde erkek soğan, zibek dendiğini de görüyorum. Biz Sarp'la bu isimlere çok güldük. Cücük ve zibek :) Soğanın cücüğü denen şey, aslında soğanın henüz tohum aşamasındayken ortasından çıkan dallar.
Soğan kelimesi Türkçe'de "" anlamına gelir. Soğan kelimesi Türkçe'de "Çiğdem, lale, zambak, sarımsak vb. bitkilerin toprak altındaki yumru kökü." anlamına gelir. Bu kelimenin kökeni ve ayrıntılı kaynak için kelimeyi etimoloji sözlüğünde inceleyebilirsiniz: Soğan kelime kökenini göstermek için tıklayın.
Soğan (Allium cepa L., Latince cepa "soğan"), aynı zamanda kuru soğan veya soğan olarak da bilinen Allium cinsinin en yaygın olarak yetiştirilen bir sebze türüdür. Arpacık soğanı soğan'nın bir botanik çeşididir.
Soğan çeşitleri (Soğan türleri) arasında en yaygın olanları, taze soğan, arpacık soğan, kırmızı soğan, yazlık ve kışlık soğan olarak sıralamak mümkündür. Taze soğan, yeşil soğan diye de bilinen, her çeşit salatada veya tek başına kullanılan bir soğan türüdür.
Soğan genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru 2. yıl da tohum oluşur. Ancak bazı soğanlar3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık,ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelir. Ülkemizde ki üretimi yapılan soğan çeşitleri genelde bu ikinci sınıfa girmektedir.
TÜRKİYE'DE SOĞAN
olan il, 97 bin dekar (%18,4) ile Ankara'dır. Ankara'yı Amasya, Çorum, Adana ve Tokat izlemektedir. Türkiye'de 2018 yılında 52.713 hektar alanda 1,93 milyon ton kuru soğan üretimi gerçekleşmiştir.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
Soğanın anavatanı Batı Asya'dır.
Memleketimizde de soğan geniş ölçüde yetiştirilmektedir. İnsanlar tarafından tüketiminin eski Mısırlılar zamanına kadar uzandığı tarihi eserlerden anlaşılmaktadır.
onion i. onion (allium cepa) i.
Sezon 20 Temmuz 2020 tarihinde başlamıştır. Daha sonra dizi 7 Aralık 2021 tarihinde final yapmıştır.
Pırasa soğangillerin arasında yer alan bir sebzedir. Çiğ olarak tüketimi çok fazla tercih edilmeyen pırasa pişirilmiş olarak severek tüketilir. Tadı ile soğanı anımsatan pırasa soğanın keskin kokusu nedeni ile bazı yemeklerde soğan yerine tercih edilebilir. Pırasanın içerisinde flavonoid yer alır.
Çin'in Shandong eyaletinde gerçekleştirilen 2020 Çin Zhangqiu Yeşil Soğan Kültür ve Turizm Festivali'nde sıradışı bir rekora imza atıldı. Shandong eyaletinin Jinan kentinde yaşayan bir çiftçi yetiştirdiği 2 metre 53 cm. uzunluğundaki yeşil soğanla Guinness Dünya Rekoru kırdı.
Glazebrook dünyanın en ağır soğanı dalında dünya rekorunu kırdı. 68 yaşındaki Glazebrook'un yetiştirdiği soğan 8.2kg ağırlığında.
Soğan suyunun saç diplerinden uçlarına kadar saça çok fazla faydası vardır. Özellikle saç diplerini canlandırarak yeni saçların çıkmasını bile sağlayabilir. Dolayısıyla soğan suyu saça zarar mı diye tedirgin olanlara müjde kesinlikle bir zararı yoktur. Soğan suyunu gönül rahatlığıyla saçınıza uygulayabilirsiniz.
Soğan suyu yapımı kolay bir ürün olmasına karşın doğru yapılması çok önemlidir. Yemeklik soğan ya da mor soğan kullanabilirsiniz. Soğan suyunu yüzünüze de uygulayabilirsiniz. Bir pamuğa dökerek yüzünüze sürdüğünüz soğan suyu, cildinizin pürüzsüz olmasına ve cilt tonunuzun açılmasına destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri