Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Korm (Soğanımsı yumru): Gövdenin toprak altında besin biriktirerek şişmesiyle oluşmuş bir depo organı olmakla birlikte, gerçek yumru değildir. Yumrudan farkı, dışında kök izlerinin bulunması ve kök ile sürgünün belirli yerlerden çıkmasıdır.
Bu yan kökler püskül biçimde toprağa yayılır. Çayırlarda yetişen otlar, buğday, arpa, mısır, soğan gibi bitkilerin kökleri saçak köktür. Depo Kök: Kimi bitkilerin kökleri besin biriktirir. Şeker pancarı, havuç, turp gibi bitkilerin kökleri depo köktür.
Patates saçak köklü bir bitkidir ve toprağın 60 cm derinliğinde bulunan kısa bir kök sistemine sahiptir.
İlgili 43 soru bulundu
Kısa kazık bir kök ve gelişmiş saçak köklerden oluşur. Köklerin çoğunluğu 60-80 cm'ye yayılır. 2 m derine gidebilir. Patates yumrularına benzer.
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofilin arttığını gösterir.
Evet, soğan sarımsak, zencefil ve arpacık soğanı kök sebzeler olarak kabul edilir çünkü bunlar yeraltında büyürler. Ayrıca soğan, sarımsak, soğan, pırasa, frenk soğanı, yeşil soğan ve arpacık soğanı Allium sebze ailesinin üyeleridir.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
⇒⇒Bitkiler iki önemli sebepten dolayı köke ihtiyaç duyarlar. Birincisi kendilerini toprağa bağlı tutmaları için, ikincisi de topraktaki suyu ve mineralleri emmek içindir. Köksüz bitki evet vardır.Bunlar; Koyun otu,boynuz otu ve yosunlardır.
Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
3.Soğan (bulbus) : Toprak altında gelişen ve tabla adı verilen gövdenin etrafında etli, sulu yapraklarla tepe tomurcuğundan meydana gelir. Tüberkül ve rizomdan farklı soğanın, normal yapraklardan farklı olmasına rağmen çok gelişmiş etli yapraklar taşımasıdır. Örnek olarak: Soğan, lale gibi. ince yapılı bir gövdedir.
Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür. Birinci yıl yenilen kök kısmı teşekkül eder, ikinci yıl çiçek açıp, tohum bağlar.
Soğan tarımın a en uygun topraklar; gevşe yapıda, yeterli miktarda su tutabilen, kök sisteminin yayıldığı sahalar serin, humuslu ve kolayca işlenebilen verimli topraklardır. Soğan, toprak PH'sına karşı çok hassastır. En uygun toprak PH'ı 6.0- 6.5 arasında olmalıdır.
Soğan çoğunlukla iki yıllık veya çok yıllık bitki'dir ancak genellikle yıllık olarak işlenir ve ilk büyüme mevsiminde hasat edilir. Soğan bitkisinin içi boş, mavimsi yeşil yapraklardan oluşan bir yelpaze vardır ve bitkinin tabanındaki soğanı belirli bir gün uzunluğuna ulaştığında şişmeye başlar.
Soğanlar, yüzeysel köklü bir bitkidir. Köklerin çoğu toprağın 40-50 cm derinliğinde bulunur. Soğanlar, devamlı rutubetli bir toprakta yetiştiriliyorsa, bu gibi durumlarda fazla sulama zararlı olur; ayrıca uzun süre dayanıklılıklarını korumaları zorlaşır.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Saçak kök: Ana kök bulunmaz. Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir.
Türkçede kökler isim, fiil, sesteş ve ortak kök olmak üzere dörde ayrılır.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır. Patates kullanma şekline ve gelişme sürelerine göre olmak üzere iki şekilde sınıflandırılır.
Kökü yenen sebzelere örnek olarak verebileceğimiz en çok tüketilen sebzeler; havuç, sarımsak, patates ve soğan diyebiliriz. Bunlar dışında turp, kırmızı pancar, şalgam, kereviz, pırasa, yer elması da kökleri yenebilen sebzelerdir.
Muğla'nın Datça ilçesinde geçen yıl yetiştirilmeye başlanan tropikal bitki kırmızı patates, bu sezon verimi ve yüksek fiyatıyla üreticisini memnun etti.
Bolu yöresine ait olan kırmızı patates, 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Kabuğu kırmızı, içi altın sarısı patates çeşidi diyet patates olarak da bilinmekte, her türlü patatesli tarifte kullanıma uygundur.
Kök sebze olarak bilinen tatlı patates, ince ve kahverengi bir dış kabuğa sahiptir. Et kısmı turuncu olmakla birlikte mor veya sarı renklerde de görülebilir. Tatlı patates çeşitleri soyulmuş halde tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri