Hava sıcaklığının düşük olması hidratasyonu yavaşlatacak, buna bağlı olarakta beton yavaş dayanım kazanacaktır. şayet havanın sıcaklığı fazla ise bu durumda da buharlaşma olacak ve hidratasyon için gerekli olan su miktarında azalma olacaktır. Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır.
Sıcak havalarda betonun nemledirilmesi uygun iken soğuk havada uygun değildir. Çünkü beton içindeki su donma sonucu hacimce artar ve betonda gerilmeye neden olur. Soğuk havada en iyi kür uygulaması beton yüzeyini su kaybından ve soğuktan koruyacak malzemeler kullanılarak yapılır.
Soğuk havalarda beton yerleşiminden sonra donma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Betonun gözeneklerinde bulunan suyun, sıcaklık derecesinin sıfırın altına düşmesi sonunda, donması malzemenin dayanımının azalmasına ve hatta parçalanmasına yol açabilir.
Özellikle beton kesitinin kalın olduğu ve çok soğuk havalarda yalıtkan battaniye ve plastik örtü kullanılmalıdır. Bu malzemeler çevre koşullarına, beton karakteristiğine ve yapıya etkiyen yük durumuna göre 1 ile 7 gün arasında beton yüzeyinde bulunmak zorundadır.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
İlgili 43 soru bulundu
Bu nedenle kışın ortasında beton dökülmesinden kaçınılmalıdır. Ayarlama sırasında gerçekleşen kimyasal işlem düşük sıcaklıklarda yavaşlar ve -10 ° C'de tamamen durur. Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir.
STANDART EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK ÖNGÖRMEKTEDİR. EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.
Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Kış ayları daha az yağışlı geçse de don nedeniyle toprağı kazmak mümkün olmayabilir. Bu gibi olumsuzluklardan kaçınmak için daha sıcak olan bölgelerde kış aylarında inşaata başlanabilir.
Beton numuneler kür havuzunda 24 saat ve 28 gün boyunca bekletildiklerine göre betonun sulanması için bir vakit sınırı yoktur. Ancak öğle vaktinde yapılacak sulamada suyun önemli bir kısmı buharlaşacaktır.
Genel olarak beton 28 günde mukavemet kazanır. Fakat bu süresi bazı durumlarda değişebilir. Örneğin geleneksel kalıpta beton 28 gün mukavemet kazanırken bir tünel kalıp projesinde yapılan kürler ve katkılar sonucu daha kısa sürelerde dayanım kazanmaktadır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Alınacak Önlemler
Yüksek hidratasyon ısısına sahip çimento, izin verilen en fazla çimento dozajı ve düşük su/çimento oranı seçilmelidir. Kalıp alma süresi uzatılmalıdır. Priz hızlandırıcı ve antifiriz kullanılmalıdır. Betonun ilk sıcaklığının donma değerine düşmemesi için agrega, çimento ve özellikle su ısıtılmalıdır.
Çimento ne kadar ince olursa o kadar çok su ihtiyacı olacaktır.
Daha hızlı donma istenilen çalışmalarda, her 100 gr Madame Beauty Beton Harcı Tozu için 10 gr. Madame Beauty Beton Harcı Hızlandırıcı kullanılabilir. Her 100 gr beton tozu için 10 gr. hızlandırıcı kullandığınızda donma süresi ortalama 5 dk. daha kısalacaktır.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Taze betonda iri agrega taneleri dibe doğru çökerken, çimento partiküllerini içeren su yüzeye çıkar. Yüzeye yakın kiriş ve döşeme donatıları bu yer değişimine karşı koyar ve taze beton bu bölgelerde tam olarak oturamaz. Oturmasını yapamayan beton demir boyunca çatlar.
Fazla su, betonu fiziksel ve kimyasal etkilere karşı dayanıksız hale getirir. Ayrıca betonun içinde olması gerekenden fazla su bulunması agreganın ayrışmasına yol açabilir. Su, agregadan uzaklaşıp yüzeyde toplanacağından betonun homojen olmasını engelleyebilir.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C30 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri