Herhangi bir şeyi döndürürken saat yönünün aksi yönünde çeviriyorsa, Kalem ve bardak gibi sık kullanılan nesneleri sol eliyle daha baskın kullanıyorsa, Tek ayak üstünde durmaya çalıştığında sol ayağının üstünde duruyorsa, Kendi halinde oyun oynarken çoğunlukla sol elini kullanıyorsa, çocuğun solak olabilir.
Eğer ki sağ ayağınızı ileri atarak kendinizi dengelemeye çalışıyorsanız sağlak, sol ayağınızı ileri atarak itişe karşı gelmeye çalışıyorsanız solaksınız demektir.
Çocuğunuzun henüz bebekken uzatılan objeyi sol eli ile alması, objeleri sol elinde tutması çocuğunuzun solak olacağı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalara göre çocuğun 3-4 yaşına gelene kadar hangi elinin baskın olduğunun anlaşılamayacağı yönündedir.
Sağ elini kullanan bir kişinin eli, yazıdan uzaklaşır. Solak kişi ise yazının üzerini kapatır ve yazıyı eliyle kaydırır. Bunu önlemek için, sol ele özel bir yazma duruşu en baştan uygulanmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kısa cevap Çok yüksek ihtimalle, evet. İnsanlarda beynin sol lobu, bilgiyi mantıklı ve lineer olarak işleyen, matematiksel bölüm. Sağ lob ise hayal gücü, müzik, sanat, renk, bütünü algılayabilme, yaratıcılık gibi konularda baskın.
Solaklar, Solakan-i Hassa olarak da bilinir, Osmanlı Devleti'nde, Yeniçeri Ocağı'nın 60-63. ortalarına bağlı askerlere verilen ad. Genelde yaya birlikti.
Herhangi bir şeyi döndürürken saat yönünün aksi yönünde çeviriyorsa, Kalem ve bardak gibi sık kullanılan nesneleri sol eliyle daha baskın kullanıyorsa, Tek ayak üstünde durmaya çalıştığında sol ayağının üstünde duruyorsa, Kendi halinde oyun oynarken çoğunlukla sol elini kullanıyorsa, çocuğun solak olabilir.
Solak olmak sporda avantaj sağlıyor
Bunun temel sebebi insanın hareketlerini koordine eden ayna nöronların, alışkanlık olarak karşısındaki insanın da bir sağlak gibi hareket edeceği beklentisi içinde olmasıdır. Beyzbol ve kriket gibi sporlarda en iyi atıcıların solaklardan çıkması bu savı destekler niteliktedir.
4) Solakların ömürleri daha mı kısa? Evet. Psychological Bulletin'deki bir makaleye göre solaklar, sağ ellerini kullananlara göre ortalama 8 yıl daha az yaşıyor.
Ocak, şubat, mart ve nisan aylarında yani havanın kuzey yarımkürede soğuk olduğu dönemde olan döllenmelerden daha az solak dünyaya geliyor. Solaklar sırasıyla en çok Başak, Koç, İkizler, Terazi, Aslan burçlarından çıkıyor.
13 Ağustos dünyada “Solaklar Günü” olarak kutlanıyor. Solaklık, en çok erkeklerde görülüyor. Türkiye'de erkeklerin yüzde 6,1'i, kadınların ise yüzde 4,4'ü solak. Uzmanlara göre, solaklar bazı mesleklerde daha başarılı oluyor.
Solak insanların özelliklerine dair söylentiler zaman zaman gündeme geliyor. Solakların daha zeki ya da daha inatçı oldukları yönünde iddialar geçmişten bugüne konuşuluyor. Uzmanlar, kişilerin solak veya sağlak olmasını belirleyen bir faktör bulunmadığına değiniyor.
Solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu belirten Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, bu özelliği değiştirmek için yapılan uyarıların özellikle çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Solaklık genetik ve biyolojik bir özelliktir. Bir insanın kendi doğal yapısında vardır.
Genel olarak, beynin sol yarısı sağa göre daha yavaş geliştiğinden, beynin oluşumu sırasında ortaya çıkan bir problem beynin sağ yarısının hâkim olmasına, bu da solaklığa neden olur; çünkü beynin sol yarısı vücudun sağ tarafını, sağ yarısı da sol tarafını kontrol eder.
Solak insanlara nadir rastlanıyor. Dünya nüfusunun sadece %10'u solak. Neden böyle olduğunu kimse bilmiyor. Bilim insanları solaklarda direkt sağ el kullanma geninin olmadığını düşünüyor ancak bu henüz kanıtlanmadı ve sağ el kullanma geni tespit edilemedi.
Kütükçü ayrıca “Solaklar ve sağlaklar değişik mesleklerde başarı farklılıkları göstermektedir. Solaklar özellikle matematik ağırlıklı mesleklerde daha başarılı oluyorlar. Ayrıca başta müzik olmak üzere sanat alanında ve yaratıcılık gerektiren mesleklerde de daha başarılılar” diyor.
Genellikle el kullanımı ile ilişkilendirilse de ayaklarda ve görme, duyma gibi süreçlerde de sola yatkınlık gözlemlenmektedir. Dünyanın yaklaşık % 10'u solaktır.
Dünyada 827 milyon solak var
Mart 2020 itibariyle, dünya genel nüfusunun 7,8 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor ve bunun yüzde 10,6'sı neredeyse 827 milyon kişi sol elini kullanıyor.
Mc Manus ve Bryden adlı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sağ elini kullanan anne babanın solak bir çocuğa sahip olma şansı yüzde 9.5. Bu oran, anne ya da babadan biri solaksa yüzde 19.5'e yükseliyor.
Prof. Furniss şöyle devam ediyor: Araştırmaya göre solak olmak sadece beynin biyolojik gelişiminin bir sonucu, şanssızlık veya kötülükle herhangi bir bağlantısı bulunmuyor. Bu durum kısmen keşfetmekte olduğumuz genetik varyasyonlardan kaynaklanıyor.
Solak ya da sağlak olmak, sonradan da öğrenilebilir ancak bilime göre beynimizde baskın elimizin bize getirdiği bazı spesifik davranışlar, hiçbir zaman değişmeyebilir.
13 Ağustos'ta Dünya Solaklar Günü kutlanıyor.
Peygamber efendimiz (sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli de taharette kullanmış ve bizlere de bunu öğütlemiştir. Bu nedenle sağ elle yemek ve içmek ve sol elle de taharette kullanmak sünnettir. Zaruret olmadıkça bunun aksini yapmamak gerekir. Allah insanın organlarını pek çok hikmetlerle yaratmıştır.
"Solaklar daha yetenekli"
Solaklık sağlaklığa göre daha nadir bir fenomen olduğu için bazen de "üstünlük" ya da "ayrıcalık" gibi görülebiliyor. Dünyaca ünlü solaklar arasında Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonaroti, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Albert Einstein, Marie Curie, Pele gibi dehalar yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri